Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojler v přímotopné sazbě?

Od: 8hanz odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, mám asi zvláštní dotaz: rodiče koupili malý byt, kde je elektrokotel a mají přímotopnou sazbu. Je zde i bojler na TUV 120l se spirálou 2kW..Jenže bojler nemá samostatné HDO pro 8hod ohřev..takže má možnost dobíjet po celou dobu 20hod přímotopného tarifu.. Já když mám doma 8hod tarif a vodu vyplácám, musím si počkat až půjde "levný" proud..ale oni mají k dispozici teplou vodu pořád...Myslíte, že je to neekonomické? Když bude voda ohřátá a oni jí nevypotřebují, pak se dohřívat nebude a mělo by to být asi jedno ne? Nebo máte někdo jinou zkušenost či názor? Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ne..není to neekonomické, pokud mají 120l ohřívač.

Neekonomické by to mohlo být (i když jen relativně), pokud by byl nainstalován zbytečně velký ohřívač vody se špatnou tepelnou izolací.

Jinak ale nic Vašim rodičům nebrání v tom, aby zapojili před ohřívač vody programovatelný spínač...a vodu ohřívali třeba jen 2x denně..dle svých potřeb a zkušeností.

troja*
hodnocení

0x

Pokud je před boilerem vypínač s doutnavkou (jako u mne, 80 l) tak ráno ho vypnu a na noc zapnu, přece nebudu celý den dohřívat vodu na 80°C

"přece nebudu celý den dohřívat vodu na 80°C"

Ohřívat vodu na 80stC je hloupost nejen po celý den..ale tak nějak obecně. Zaprvé to je značně neekonomická teplota, za druhé je to mimo hygienické normy a hrozí opaření (pokud není instalován centrální termostat, nebo termostatická baterie) a v neposlední řadě tato teplota podstatně zkracuje životnost zásobníkového ohřívače...ale i potrubí.

olaf71*
hodnocení

0x

voda se jen dohřívá a bojler je dobře izolován, takže neekonomické to není. termostat bych nastavil na E (cca.60°C)

8hanz
hodnocení

Díky všem..:) Hezký den

rv*
hodnocení

0x

Pokud je boiler v místě, kde je požadavek na zvýšenou teplotu místnosti (např. koupelna), tak je přes zimu jedno, jestli místnost vyhřívá radiátor, nebo úniky boiler.

takjan*
hodnocení

0x

Zkoušel jsem doma a měřil, která možnot je lepší. A je to bojler zapnutý jen 15 -20 hod a v sob a ned 9 -21...Tj ne trvale.

uska*

Nedovedu si představit ve všední dny nahřívat bojler od 15 - 20 hodin - večer jej vypotřebuji a druhý den co? To neumyju dopoledne ani nádobí? Já mám také zapnutý bojler 20 hodin denně na přímotopnou sazb. Mám jen 50 l a při zapnutí rychloohřevu se mi celý bojler nahřeje za 40 mnut, takže po 40ti minutách se může koupat nekonečná řada lidí. Nám to tak vyhovuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]