Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, již asi týden řešíme problém s vytápěním RD. Už týden se nám zdá, že kotel nemá za hodinu provozu takový výkon, jako dříve. Dám příklad v místnosti bylo cca 19 stupňů a za cca 1 max 1,5 hodiny bylo v místnosti okolo 20-20.5 stupňů. Do konce minulého týdne jsme takto udržovali teplotu na cca 20 stupních přes den a okolo cca 18-19 na noc, celkem za den asi 6 hodin topení.
Teď mi ale nejde do hlavy, proč mi příjde, že to špatně hřeje, vím že venku je chladněji, ale o tolik zase ne. Dokonce se mi i zdálo, že kotel špatně hoří, tak jsem ho minulou sobotu musel odstavit, tak cca 1 den byl mimo provoz, než jej přišel zkontrolovat plynař a konstatoval, že je vše ok. Mě se to ale pořád nezdá, i ěčný plamínek je v klidu nějaký divný, má jinou velikost a barvu než dříve.
Jinak plynař zrovna nejsem, ale mám pocit, že je něcdo špatně. Poradí někdo na co se zaměřit? Díky moc.
Popis topného systému:
Plynový kotel Destila DPL 25, 17x radiátor, samotížný systém tlačený 6m vodnýho sloupce a 62 l expanzní nádobou(teď je dle měřáku naplněna na max a je tam cca 50l).Tepelné oběžné čerpadlo nenamontováno.
Kotel vyčistěn, trysková hlava taky, komín ok.Že by tlak plynu?
Tak to musí být jen váš subjektivní pocit nebo žeby mněl plyn menší výhřevnost to by se také mohlo stát jsou kotle které to poznají a upraví si množství vzduchu ale to je trochu jiná technika to destila neumí.Než jsem dočetl váš článek chtěl jsem napsat o vyčištění filtru ale u samotíže kde trubky od kotle jsou možnái v DN 76mm to jaksi odpadá. Tak nevím je mi líto
Děkuji, hlavní trubky mohou mít těch 76 mm a pak jsou dále jako hlavní rozvody a do radiátorů jsou 1" a 3/4". Celkově ten systém má spoustu litrů(trvá než se vypustí a napustí). Systém je vyčistěn a vyplněn + přidán Topekor.
S tímto nedostatečným vytápěním, myslíte, že se prostě snížil tlak plynu vlivem počasí a zvýšeného odběru a tak to déle trvá, hořáky nemají takovou výkonnost?
A ten plynař byl z plynáren ,nebo servisák na kotle?To je rozdíl.Jakou má plamen barvu?Pokud je do žluta,je to znak nedokonalého spalování - zkontrolovat komín i přívod vzduchu ke kotli.
Byl to servisák kotlů, ale jak říkám, komín je ok, čistěn byl, dokonale vyvložkován. Akorát plamen tzv. večného plamínku není již takový malý modrý, ale je větší a má žlutý střed a modrý okraj a více se mihotá. Na toto jsem se ptal, ale prý je ok, je to normální. Ale vždycky před tím měl takovouto podobu(ilustrační foto)
a teď asi takto a více se mihotá
Jestli jste tam mněl servisáka na kotle tak mohl změřit i tlak na plynové armatůře podle tlaku pak je výkoný hořák u většiny starších kotlů se takto reguluje výkon kotle v určitém rozmezí dané výrobcem,ale že by vlivem zvýšeného odběru klesl tlak v síti plynáren to nehrozí většina sítě je středotlak a redukuje se až v pomníčku na baráku u vás, a tam kde je nízkotlak je dostatečný přívod plynu zajištěn zvětšenou dimenzí potrubí.Barva plamene by mněla být modrá jinou barvu může spůsobit nedostatek vzduchu k hoření ale může to zapříčinit i prach obsažený ve spalovaném vzduchu
Vážení,jako montér a servisák plynu,tvrdím,že když jsme dostávali plyn jen z Ruska,tak vše fungovalo,jak mělo.Byl kvalitní.Nyní nám sem cpou kdejaký šmejd.Proto zavedli podle eu tzv měrné teplo a mystifikují nás že podle toho i plyn platíme.Přepínají dodavatele,jak se jim to štymuje,aby na tom co nejvíc vydělali.Kohokoli plynoměr je však "blbec"-nepozná to,proto lze toto páchat.Poznáme to však,zrovna jak tazatel.Propálí se daleko víc ,abychom měli doma teplo,když něco vaříme trvá to déle,ohříváme vodu také za více.Jsme holt závislí a nikdo to nedokáže.
Nyní je začínající topné období, barák ztrácel svou naakumulovanou tepelnou energii. V topném období záelží na mnoha venkovních faktorech -teplotě vzduchu, větru, vlhkosti. Možná i plyn má kolísající výhřevnost. Nic jiného nevymudrujete než pokojový termostat nebo termosattické hlavice na radiátorech a zvýšit teplotu topné vody.
Díky všem. Když to shrnu, dle všeho je kotel ok, akorát servisák kotlů nastavil na náš RD teplotu vody na 50 prý to stačí, ale celá léta to bylo okolo 55-60 stupňů, tak jsem to po chvíli, kdy to vůbec netopilo vrátil zpět.
Nyní na náš RD sklep,přízemí a patro je výkon následující (17x radiátor+150l boiler): na kotli je nastavena voda na cca 55 stupňů,teploměr rozvodu při vypnutí kotle ukazuje 58 stupňů, což je pěkná odchylka si myslím, ale elektronický display na Destila indikuje v okamžiku dosažení teploty v soustavě 75 stupnů, což myslím, že je také normální.
Hnedka u kotle jsou odbočky na boiler (malý okruh) a když v zimě chci mít teplou vodu a barák taky teplý a nechci topit pořád, tak musím na ventilu co otvírá velký okruh z cca 7,5 otáčky pro otevření ubrat na otevření na cca 2,5 otáčky. Pak to totiž trochu přibrzdí vodu před kotlem a ta jde náporově do boileru a pak jde do velkého okruhu do baráku. Otázka zní, je možno to takto regulovat, nebo je lepší možnost, kdyžtak kotelnu vyfotím.
Právě to tak dělám, co jsem jaksi převzal správu nad topením v domě a dalšími tech. věci a našel jsem polohy mezi 1,5-2.5 otáčkami, ta horní funguje v lehké zimě a ta dolní v ruské zimě. To jsem rád, že to tak může být, poněvadž tím i trochu nasimuluji čerpadlo, protože vode se v menším průřezu urychluje, tudíž rychleji proudí.
jsme na tom podobně, letos zatepleno, topíme od října, zatím spotřeba stejná spíše mi přijde krapítek vyšší. Až tak do poloviny listopadu bylo aspoň teplo. Teď prostě nevytopím, přidal jsem na teplotě, k ničemu. Jistota jsou krbová kamínka, za hodinku 23°, bohužel jen dvě místnosti a chodba. To že plyn ředí nebo co je už podezřívám roky.
Zdravím, to jsem rád že nejsem sám, ale takovohle věc nikomu nepřeji, od minulého týdne je plyn asi jaksi míň vyhřevný či co, cena velká, výkon žádný, syčáci.
destilu měla matka a povím vám před 10 lety dobrý,ale ted to je neuvěřitelný žrout plynu,taky samozřejmě cena jinde,ani by to člověku nepřišlo když si poslech jak to syčí při odběru v hodinách,destyla hukot,novější kotle skoro neslyšíte,šla z baráku,ředělal se rozvod na cyrkulaci čerpadlem a spotřeba trochu jinde,znatelný rozdíl,destyla sežrala i 30m3 za den,
Zdravím, máme dodavatele RWE(okres Blansko) a už je nás víc, co mají problém, asi nějaký šmejd plyn.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.