Nejste přihlášen/a.
Poprosil bych zkusenejsi o par rad ohledne betonovani podlahy:
1. mne trapi rovnani/stahovani do roviny - podkladni beton jsem stahoval podle lati, ktere jsem predem srovnal do roviny a zabetonoval do takovych bobku na nekolika mistech k podkladu ( 3 late napric mistnostma 4x4m). Ted bude na rade vrchni beton lity na polystyrenovou izolaci. Mam obavu, ze stejny postup nebude vhodny, protoze kdyz se bude chodit/jezdit koleckem po polystyrenu, bude se to hybat a late v betonovych bobcich nebudou drzet v rovine ... Narazil jsem na postup stavitele Jirika
jirikovovideni.eu/... , ale mam obavy, aby v pripade rovnani dle betonovych platek i ty platky nepopraskaly = neztratily rovinu vlivem pohybu polystyrenu...
2. Beton - micham sam (ufff ... ) planoval jsem pomer 3 pisek :1 cement - je to ok nebo to s tim cementem prehanim?
3. Pisek - udajne kopany 0-4? Finalni podlahy budou 1x plovoucka, 1x dlazba a 1x koberec/lino, pocitam, ze se stejne bude davat na vrch jeste nivelecka...
Predem moc dekuji. F
Je lépe se betonu vyhnout, ale když jej tam chcete mít tak bych doporučil dát do něj právě tu KARI sít. A to už právě z toho důvodu, aby se to lépe provádělo. Sít opodstatnění má. Brání praskání betonu v ploše a pomáhá roznášet bodové zatížení. Je nutné pokrýt celou betonovanou místnost menší vrstvou betonu, asi 2-3cm a na tuto vrstvu položit KARI sít a pak teprve tvořit platky. Tím se dost sníží nebezpečí že by se snad někde hýbal podklad. Pohyb kolečkem po místnosti pak po prkně nebo fošně, která je položená na té KARI síti.Hustota betonu pro potěr musí být zavlhlá směs. Čím řídší tím je menší pevnost a tím víc nerovností se udělá na už hotové rovině. Voda z hotové betonové směsi má totiž tendenci stoupat vzhůru. Nebo spíž těžší části betonové směsy klesají a tím vodu vytlačují. Vznikají louže na hotové ploše a to je právě ta nerovnost. Materiál pro potěr musí být z říčního písku frakce 0-4mm a cement by stačil portlandský 2,50 v poměru k písku 1:4
Naprosto vyčerpávající a přesná odpověď,Jen ještě ta kari síť-tloušťka drátů podle předpokládaného zatížení.
JABRAKA
Take moc dekuji, zvlaste za info ohledne pisku a pomeru k betonu. Tu kari jeste zvazim. S tou zavlhlou smesi mi to uz celkem jde, po tom, co jsem zabetonoval 3 pokoje x 16m2 podkladni betonem Nacerpal jsem informace tady, na vasem webu atd. a slo se na to. Posledni pokoj - budouci koupelno-zachod-chodba - uz byla naprosta parada
... i zednik, co tam stavel pricky me pochvalil...
tak snad mi to pujde dal
F
Jeste bych mel dotaz ohledne podsypavani desek polystyrenu pri jejich rovnani - neexistuje na to nejaka jemna drt nebo je pisek jediny zpusob? F
Ještě se mi nestalo abych musel polystirenové desky podsypávat. A abych pravdu řekl tak se mi to nejevý jako smysluplné. Pokud se to někde dělá tak bych si o tom rád něco přečetl třeba jaký to má důvod a v čem je to lepší. Polystirenové desky nebo jakákoliv jiná zvuková a tepelná izolace se pokládá do podlahy na izolaci proti vodě tudíž už do suchého prostředí. A jelikož už samotná hydroizolace se provádí na podkladní beton který sám o sobě se dělá rovný, nevidím důvod proč by se měl PS podrovnávat pískem.
Urcite by bylo lepsi, kdyby se to bez toho obeslo , ale narazil jsem v nejakych prispevcich na to, ze kvuli nerovnostem na spojich IPY se musely desky lehce misty podsypat, aby pekne sedely. Samozrejme pokladam taky na hydroizolaci, ale ona ta 4mm vysoka IPA na tech spojich docela nabyla, prestoze jsme kraje rozmazavali...
Nebo to moc resim a mam tam proste naskladat ty desky a na takto relativne male vyskove rozdily nebrat ohled? F
Jediné co bych řešil, by byli mezery mezi deskemy. Ty vadí. Ale 5mm výškového rozdílu při 7cm vrstvy potěru bych neviděl jako něco kvůly čemu si dělat vrásky. Ovšem poctivá práce spočívá ve výškové úprave PS v místě nerovností podlahy.
Jasny, samozrejme mi nejde o to, ze by vrch desek nebyl uplne rovny, protoze se to srovnam tim betonem, jde o spodek desek, aby hezky sedel na zemi (IPE), neprohybal se nepraskl, az se bude betonovat. F
Františku, asi jsme to už řešili. Podsypávají to někteří stavebníci, páč jim to někdo poradil, kdo si to udělal. Dělá se to proto, že sváry lepenky udělají hranu, jak jsou svařené přes sebe. Je to zhruba 3-5mm. Eps se houpe. Jak již psal Jiří, je lepší dát dvě vrstvy přes sebe. Vůbec bych neřešil sváry, pokud nejsou moc vysoké. Popřípadě bych do desek vyřízl drážku pro svar. Každopádně dvě vrstvy.
Zkuste zkoušku, postavte na hranu EPS tl.50mm a na ní další. Bude tedy čtverec 100x100 cm na stojato. Vezměte manželku, přítelkyni, nebo přítele a večer sviťte zezadu na desky. V místě dotyku desek k sobě uvidíte...
MILANE, BUDU DAVAT DVE VRSTVY PO 5 CM, DNESKA RANO JSEM JE PRIVEZL ZKUSIM POLOZIT PAR DESEK A UVIDIME...
DIKY. F
Fando, označení polyše je: EPS 70 nebo 100 a tloušku? Dvě vrstvy, to je OK. Blahopřeji k rozhodnutí.
Milane, poucen Vasimi i jinymi prispevky davam EPS 100Z a jak pisu dve vrstvy po 5cm = 10cm total.
Zvazoval jsem i jen 70 Z, ale ten 100 Z nebyl zase o tolik drazsi, takze jsem vzal ten F
protože první vrstvou srovnáte výškově rozdíly a druhou vrstvou pomocí převazby překryjete spodní spáry. Tím se dosahuje spolehlivějšího výsledku
1. Nevim, kolik tam toho betonu prijde na vysku. Ale asi by mel na polystyren prijit terpapir a kari sit. Stahuje se to zase podle lati. Aby se moc s patkama nepohlo pri jezdeni, je vhodne na hlavni jezdici trate polozit nejake prkno - rozlozi to vahu kolecek a neposkodi se tak polystyren. A pokud mate faktstrach, tak se da zastavit s koleckama ve dverich a ten zbytek donest na lopate . Pokud delat platky, tak z fakt husteho betonu.
2. zalezi na tom, s cim se po podlaze bude jezdit/chodit. . Doporucuju precist tyto stranky: mct.cz/...
3. Pisek radeji plaveny, ale jemnejsi. Princip betonovani je ten, ze cement by mel obalit vsechna zrnicka pisku - v kopanem je jich az moc.
Diky za odpoved. Betonu bude 7cm vrstva. Na polystyren pocitam se separacni folii a samozrejme s dilataci kolem sten. Kari site nedavame, ptal jsem se na ne projektantky, rekla, ze nemaji valny smysl. Myslim, ze i tady nebo na livingu jsou obsahle diskuze o smyslu jejich pouziti Predem diky za dalsi rady a tipy. F
Pokud bych to dělal já,pod koberec a plovoučku bych dělal suchou podlahu.Několikrát to tady bylo.Na hydroizolaci položit polštáře z fošen 60x120 mm průřez na výšku.Mezi ně EPS 120tepelnou izolaci.Pak podlahový Rigidur přišroubovat a slepit a je v podstatě hotovo.
JABRAKA
Dekuji za nazor, prapuvodne jsem se o suche podlahy lehce zajimal, ale nakonec to nejak skoncilo u betonove. A podle toho se i vykopaly puvodni podlahy do hloubky. Mam ted zaizolovanou vanu o hloubce cca 19cm - 12cm polystyrenu, 7cm betonu. To uz by byly asi poradny fosny, abych dohonil tu hloubku Ale jinac to nezni spatne, ale jak rikam, projektantka me onehda presvedcila na ten beton... Nevim, jestli by byla jeste cesta k suche variante... F
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.