Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, po svém otci jsem zdědila třetinu rodinného domu kde stále bydlí moje matka a bratr. Bohužel bratr je ten typ co kvůli každé maličkosti vytváří stížnosti na nejrůznější úřady ohledně této nemovitosti a já jako třetinový vlastník jsem stále popotahována po těchto úřadech z důvodu právě té třetiny. Moje otázka zní: jak se té třetiny zbavit? Vím že existuje možnost kdy bych nechala vyhotovit posudek a třetinu prodala ale vím že to není možné, matka s bratrem nedisponují tolika prostředky a nechci být za bestii. Další možnost je darovací smlouva. Tam ale nevím vůbec postup. Mohl by mi někdo poradit kam se mám obrátit, kolik to stojí a jak to vůbec funguje? Dá se třeba darovací smlouva napsat jen mezi námi, bez přítomnosti právníka a nechat si tam pouze úředně ověřit podpisy? Kdo to pak zanáší na katastr a kdo platí poplatky? Děkuji moc za všechny rady.
Můj skromný názor je, majetek, tedy třetinu domu si ponechat, ovšem pomoci smlouvy uzavřené se spolumajiteli ošetřit jeho používání. Nevidím totiž jediný rozumný důvod, proč by jste měla mít na bedrech starost o něco, co používají jiní, byť je to vlastní rodina. Předpokládám, že vaši třetinu užívají bezplatně.
Darování považuji za zkratové jednání, které je navíc již nevratné. Navíc je tam ještě váznoucí hypotéka, pokud jsem správně pochopil, takže by darovací kolotoč byl možná právně náročnější, než dobře udělaná smlouva, která by vám zaručila klid do budoucna i uchování vašeho majetku. Život přináší různé kotrmelce a překvapení a dnes nemůžete tušit, kdy se vám může hodit.
Doporučuji být v situace slušně asertivní a situaci věcně a bez emoci řešit. Nejlépe za pomoci právníka. Jen podotýkám, že právnící jsou různí, jeden vás bude hnát do složitosti a sporu, protože za každý úkon je královsky placen, jiný zase ctí stavovskou etiku a bude jednat ve vašem zájmu. Výběru právníka je nutné věnovat velkou pozornost a snažít se získat z okolí reference na opravdu solidního.
Děkuji za radu. Já zase nevidím důvod proč si tu třetinu nechávat. Nikdy mi ten podíl nikdo nevyplatí, dům je kvůli zástavě zřejmě neprodejný, tak pak by zbývalo jej nechat jedině zbourat, pokud by se se současnými majiteli někdy něco stalo. Hypotéka je totiž ještě na 24 let. Letos v březnu bratr nechal opravit střechu, potřeboval k tomu můj souhlas, ten dostal. Nerada bych se dostala do situace kdy by po mě chtěl určitou část na splátky jen proto že jsem třetinový vlastník. O tu nemovitost opravdu nestojím. Samozřejmě mou třetinu užívají bezplatně, ale kdybych po nich chtěla nějaký obnos za užívání, myslím že by nastalo víc problémů právě s tím že by po mě chtěli různé částky za věci které by se do domu investovali, jestli mi rozumíte. Bohužel ani rodinné vztahy nejsou nikde bez problémů a já bych se nějaký tahanicím ráda vyhnula, proto se podílu chci zbavit.
A co: "brácho, já vám dám svou třetinu, zařídíš ale právníka a převedení".
Dáte jím prostě dárek, ať se ale alespoň malounko starají.
Stále ale nechápu tu logiku, vy budete splácet 24 let hypotéku aby jste mohla bydlet a bratr dostane bydlení darem.
Logiku to nemá, ale vzhledem k tomu že vím čeho je bratr schopen, byla bych raději kdyby se mé jméno u té nemovitosti nijak nezobrazovalo. Ted mi spíš vrtá v hlavě to s tou zástavou, jestli je opravdu nutné mít souhlas nových majitelů a zda je teda možné si jí odsouhlasit z jedné třetiny sama když jsem třetinový vlastník a zda jde někdy v budoucnu zástavu vypovědět nebo zda to má v pravomoci pouze ta banka u které je daná hypotéka. Bratr s matkou sice možná budou mít půl nemovitosti každý, ale jelikož je určitě kvůli zástavě neprodejná tak jim je v podstatě na 24 let k ničemu. A já bych měla po celou tu dobu být ve střehu že se něco stane a budu jako třetinový vlastník mít na všem a na všech dluzích podíl? Děkuji, to tedy nechci, mám svých starostí dost.
Osobně bych hledal řešení opravdu u právníka který je zběhlý v majetkoprávních sporech. Zde vám asi težko někdo kvalifikovaně poradí.
Moto, ale to bylo přáním tazatelky. Ona si chtěla přestavět se svým manželem jiný dům a potřebovala na to peníze. Tak šla za tatínkem a požádala ho, aby vzal hypotéku na rodinný dům. Nevím, kolik bylo v té době jejímu bratrovi let a jestli se ho někdo ptal tenkrát na názor, a jestli do toho mohla mluvit i maminka. Ale majitelem byl tatínek, ten rozhodl a ona potřebné peníze dostala. Asi to bylo dost, když je doba splácení stanovena na 24let. Copak si nikdo neuvědomuje, že bratr zdědil třetinu majetku, zadluženého svou sestrou? To mi je divný dar. Já bych od takového daru upalovala, co by mi nohy stačily. Vy ne, Moto? Vy byste takový danajský dar přijal?
suzymon: bratr zdědil majetek i s tím břemenem a tak ho přijal - nemusel a mohl se dědictví vzdát. Takže dneska už je mu vcelku jedno, jestli vlastní jednu třetinu nebo dvě - protože dům je zatížený celý, ne jen třetina dcery! V konečném součtu by na tom mohl vydělat - kdyby měl jednu třetinu a banka by dům zabavila, může se soudit jen o jednu třetinu. Pokud bude mít třetiny dvě a banka dům prodá, pak se může se setrou soudit o třetiny dvě. Takže tady nechápu úmysly tazatelky, protože bratr je v nevýhodě víc než ona. On investuje do celého domu a nemá záruku, jak se tazatelka do budoucna zachová, hodnota domu stoupá jeho zásluhou, čímž stoupá i cena třetiny sestry, kterou ona někdy může chtít vyplatit.
Ale Stirečku, tak jsem to asi napsala nějak zkomoleně. Já jsem přece téhož názoru ja Vy. Já také vidím, že je na tom blbě spíše ten bratr. On zdědil třetinu už zadluženého baráku a maminka také. Proto to považuji za danajský dar od sestry. I když mu svou třetinu dá zadarmo. Já bych to viděla tak, aby si ona tedy nechala přepsat dluh na vlastní barák, pak ať svou od dluhu "očištěnou" třetinu bratrovi p r o d á, ten se bude snažit na svém a ona také na svém. Každý za sebe. Ale vím, že tohle řešení je nemožné. Škoda. Ale zajímalo by mne, jestli by to tazatelka byla ochotna takto řešit.
To jsem jí už psal taky, ale psala, že má dluh i na svůj dům, takže by na pokrytí nejspíš nestačil. Dnes je to celkem o hubu ty hypotéky, zvlášť pokud je člověk defakto celý život v kleštích někoho jiného, nikdy neví dne, hodiny...Klidně bych tu třetinu přepsal jen na bratra, tedy po domluvě s matkou. Bylo by zbytečné to rozepisovat nadvakrát, další dědictví po matce pokud to dobře chápu tazatelka chtít stejně nebude, nejlépe by bylo, kdyby to rovnou celé napsali na bratra, s tím, že by tam máma byla na dožití. Dnes se to takhle dělá, ještě za života, pak se nemusí provádět dědické řízení.
Tak jinak. Chtěli jsme s manželem koupit dům, jiný než otcův. Kvůli hypotéce sloužil jako zástava ten náš vyhlédnutý dům plus i dům otce, ten žádnou hypotéku na svém domě nikdy neměl a nemá, pouze ten dům sloužil jako zástava pro ten náš vyhlédnutý. Doba splácení je stanovena na dlouhou dobu protože jsme mladí a raději jsme splátky dali nižší aby se to dalo utáhnout. Bratr, matka a já vlastníme každý 1/3 domu kde je pouze zástava ve prospěch banky, není na tom domě žádná hypotéka. Nevím po jak dlouhé době lze žádat o vyjmutí ze zástavy, pokud je již nějaká část hypotéky splacená a zda to jde vůbec. Chtěla jsem pouze postup jak mám zajistit darování té své třetiny, nikoli urážky že jsem bezcitná protože jsem zadlužila dům svého otce, který ted zdědil můj bratr, matka, já a já jim ho laskavě zadlužený nechávám. Zadlužená jsem především u banky já, mě by v případě nesplácení vzali dům a ne jim. Proto jsem si také myslela že když na tom domě nebudu mít žádný podíl a pokud by se dalo nějak vyřešit to že by se dala zástava vyjmout tak jim tu svou třetinu daruji aby měli pokoj!
Ceny těch nemovitostí jsou dnes hodně nízko, takže když by došlo na lámání chleba, banka by zabavila oba dva domy. Není důležitá odhadní cena, ale reálná tržní cena na trhu a ta se mění. Banka má samozřejmě nějaké rezervy kvůli tomuhle tržnímu riziku, takže nemovitosti do zástavy oceňuje níže. Na co jim bude nemovitost v cenně jeden milion, když ji prodají za cca třičtvtě milionu. To byl i ten důvod, proč hypoteční banky v US nezabavovaly zadlužené domy, protože v jednu chvíli by se na trhu objevilo moře zabavených domů a nebyl by pro ně žádný kupec, tudíž nemovitosti by musely jít s cenou hodně nízko, i tak by nebylo možné všechny domy prodat. A banka chce peníze, ne prázdný dům, proto raděj volí splátkový kalendář. Ani u nás se domy houvně nezabavují. Jinak co se táká toho přepisu jsem vám již psal, takže se nebudu opakovat a co se týká možnosti vyjmutí břemene na dům bratra a matky se musíte informovat u své banky. Až splatíte nějakou částku možná by to šlo, ale to vám fakt neřeknu.
suzymon, je rozdíl být zadlužený a být ručitelem. Brácha zdědil domek kterým sice ručí bance za hypotéku, ovšem možnost, že by o něj přišel je jen čistě hypotetická. Pokud by se banka měla hojit v případě nemožnosti splácet hypotéku, tak se bude v první řadě hojit na objektu na který jde hypotéka. Tedy zabaví splácený byt nebo dům, na kterém vázne nesplacená půjčka. Uplatnění dluhu na ručitele by nastalo teprve tehdy, pokud by banka nemohla použít první možnost, např. nepojištěný dům by vyhořel, spadnul a pod. To ovšem prakticky také není možné, protože při půjčce, ať je to nemovitost, nebo třeba i auto, banka vždy vyžaduje pojištění.
Můj skromný názor je, že dostat třetinu baráku darem není žádný danajský dar, ale velkorysý dárek.
A pokud zde tazatelka zmíňuje, že brácha je "nějaký", tak opravdu nevidím jediný rozumný důvod proč by se neměl o svůj dar nejvíce starat sám.
Bohužel tazatelka nějak nerozlišuje mezi úskalím ručitelství a dlužnictví a má postavené do jedné roviny.
A sám na základě svých životních zkušeností bych se podobnému "danajskému" daru nebránil. Jen bych to asi řešil efektivněji. Nechal bych udělat odhad a bráchovi nabídl třeba za pár procent, ale i v rodině má být v účtech pořádek.
... pokud není dědické řízení uzavřeno, máte možnost "vzdát se dědictví" a tím ztrácíte veškeré nároky, ale i dluhy z dědictví
Dědictví je uzavřeno již dva roky, ale bohužel za tu dobu jsem absolvovala již nespočet sezení právě kvůli bratrovým stížnostem. Sama mám s manželem rodinný domek který postupně opravujeme a tak nemám opravdu čas a ani náladu běhat po úřadech jen kvůli tomu že se někdo asi doma nudí. Podotýkám že rodinný domek kde vlastním třetinu slouží jako zástava pro naší hypotéku před 6 lety, snad to nebude problém. Dalo by se to vyřešit i tak že bych matce a bratovi prodala každému polovinu ze své třetiny třeba za symbolickou korunu? Tudíž bych dostala dvě koruny a co pak dál? Kdo napíše tu darovací smlouvu, kdo tu změnu nechá zapsat na katastru a kdo bude platit poplatky? Jsem z toho už vážně nešťastná a byla bych ráda aby se to nějak vyřešilo a měla jsem pokoj.
Z dotazu nevyplývá,jaké problémy může spoluvlastník dělat.Jediná povinnost je v užívání nemovitosti a její údržba.K předání podílu darováním je stejně nutná i spolupráce se spolumajiteli.Z vlastní zkušenosti je na draka takové vlastnictví s podílem.
JABRAKA
Problémy by snad neměl bratr s matkou dělat žádné, nejsme nijak ve při, jde mi pouze o to zbavit se té části abych nemusela řešit něco co fakt nemám čas řešit a je to zcela zbytečné. V dané nemovitosti nebydlím již 6 let, o provoz se stará pouze matka a bratr, protože nemovitost obývají a jedná se o náklady které souvisí pouze s jejich užíváním. Jde např. o inkaso, nákup uhlí, opravy se nedělají žádné, dům je v dobrém stavu. A že je někde děravý plot tak to si snad opraví bratr sám, na to nepotřebuje fakturu za potřebný materiál dělit třemi, protože opravu provádí tím stylem že díru zatluče tím co má po ruce, doklad k tomu tedy žádný nemá. Jediné nad čím by se mohli podivovat je důvod proč se té třetiny zbavuji, ale již mi bylo řečeno že na vyplacení mého podílu peníze nemají, nechci je tahat po soudech, na to nemám nervy a tak jako jediná možnost mi zbývá darovací smlouva abych se toho podílu zbavila. Potřebuji jen znát kam se mám obrátit, co si mohu vystavit sama a co mě to bude stát.
Vklad do katastru nemovitostí stojí 500,- Kč, od 1.1.2012 to bude za 1.000,- Kč.Otázku darovací daně musíte řešit na finančním úřadě při podání darovací daně. Mezi rodinými příslušníky bývá daň nulová.
Dobrá. Rozhodnu se tedy napsat darovací smlouvu kde svou třetinu rozpůlím na matku a bratra. Tím pádem se té třetiny já zbavím. Darovací smlouvu si mohu vystavit sama a nechat pouze ověřit podpisy na obecním úřadě, je to tak? A dál co? Mám pak já jako dárce ještě nějakou povinnost nebo si zápis do katastru a další vyřizování pak už vyběhává ten komu jsem to darovala? Nechci působit jako analfabet, raději se budu 10x ptát než to 1x udělat špatně.
Pokud domek slouží jako zástava pro vaší hypotéku, tak se ho asi nemůžete zbavit. Čím pak budete ručit? Nejjednodušší je pustit stížnosti z hlavy , nikam nechodit a k ničemu se nevyjadřovat. Jste sice vlastník, ale stížnost jste nepodala a není vaší povinností cokoli řešit. Prostě se nedostavíte a bude jednáno bez vás.
Nám také ručí rodiče svým domem a my nejsme jeho vlastníky, takže zbavit se třetiny domu a nemít na domu žádný podíl by podle mě mohlo jít.
Domek kde vlastním zminovanou třetinu slouží jako zástava na naší hypotéku kterou máme s manželem, to je pravda. Tentýž domek ale sloužil ke stejné zástavě již před 6 lety, kdy ještě žil můj otec na kterého byl celý dům psaný a se zástavou kvůli naší hypotéce souhlasil. Myslím že tím že bych svou třetinu prodala se na zástavě nic přece nemění, nebyla jsem třetinovým vlastníkem ani před těmi 6 lety. Zástava se přece z katastru nemůže vymazat před lhůtou splacení hypotéky, ne?
Tím hůř. Pokud zástavu podepsal majitel, který mezitím zemřel, měli by jí podepsat následně i nový majitelé.
Taky si to myslím. A co uděláte v případě, že se třeba v budoucnu s matkou anebo s bratrem, nějak nepohodnete. I to se velice často stává. Já se v tom nevyznám, ale neměli by pak možnost ručení i vypovědět, když se Vy všeho zbavíte? Já bych se spíše na své možnosti a hlavně nevýhody při takovémto kroku, poradila s právníkem. Kdysi jsem za takovou poradu zaplatila tisícovku, snad to nebude o mnoho dražší a budete mít jistotu.
Ale jak se všeho zbavím? Já přeci nebyla vlastníkem této nemovitosti ani před 6 lety když otec se zástavou souhlasil, ne? Tu vlastnil pouze on. A kdybych ted teda nechala udělat nový souhlas se zástavou tak to si jí z té jedné třetiny jako můžu odsouhlasit sama? A jestli by mohli při nějakém nedorozumění další vlastníci, tedy matka a bratr vypovědět zástavní smlouvu, to někde najdu? Mělo by to být na té zástavní smlouvě? Já mám totiž pocit že zástava nejde vypovědět, že se pouze čeká až se doplatí hypotéka protože tento RD je v podstatě majetkem banky a pokud ta nedá pokyn že hypotéka je splacená tak se to asi z katastru nevymaže, ne? Už z toho docela šílím, asi to nebude tak jednoduché jak jsem si myslela.
Rýsuje se mi další problém a to ten, že jste pravděpodobně neinformovali hypoteční banku o skutečnosti, že majitel nemovitosti zemřel, což bývá jednou z povinností vyplývající ze smlouvy - informovat o všem, co se týká zásadním způsobem zástavy a její hodnoty. Na základě takové informace by vám banka sdělila podmínky, za jakých může dům nadále sloužit jako zástava. Protože majetkem banky rozhodně není.
Nechápu, co tady řešíte - vy jste přece dědili dům i s tím zástavním břemenem. Není problém zajít na katastr a tam svůj díl nechat převést na bratra nebo matku nebo oba dva, samozřejmě i s tím břemenem, které z toho vyplývá. Jestli je bratr takový jak píšete, zkuste se vžít do jeho situace - kdykoliv mu jeho dům může vaše banka zabavit, takže nemá klidné spaní. Jestli už máte svůj dům postavený, jistě by šlo to břemeno přepsat na váš dům, pak bude bratr jistě klidnější a vy sama si budete ručit svým majetkem.
To mi jako chcete říct, že klidně můžu jít na katastr, tam bez darovací amlouvy a jiných věcí zažádat o přepis na matku a bratra a bude to vyřízené? Bratr sice může mít obavy o to zda já budu platit hypotéku ale stejně tak můžu mít obavy já o to zda si nevezme půjčku na něco co chce v domě opravit, pak jí nebude splácet a já jako spoluvlastník to za něj budu platit, to je ta samá situace, ne? Náš dům nebyl nový, je to starší dům který je rovněž v zástavě, nemám čím jiným bych ručila.
Vy tady pletete jedno s druhým - váš bratr s matkou dědili i s břemenem o kterém věděli. Jestliže si bratr veme půjčku a bude chtít ručit domem, určitě s tím budete muset souhlasit, pokud by ručil i tou vaší třetinou. Co se týká převodu, sepište si mezi sebou nějakou darovací smlouvu, nechte úředně ověřit a pak nic nebrání přepisu. Detaily po mně nechtějte, na katastru vám řeknou víc, co k tomu potřebujete a jaké doklady je třeba nebo použijte vyhledávač, na stránkách katastru toho najdete více.
doplněno 22.11.11 15:08:třeba zde:
bratr samozřejmě musí souhlasit s tím břemenem, které přebírá. U něho je ale v podstatě jedno jestli mu seberou celý dům nebo jen třetinu - banka v případě problémů bude prodávat celý dům, ne jen po třetinách, ostatně ten dům byl zatížený celý ještě za života vašeho otce a dědici si tohle břemeno převzali na sebe. Banka by o tom měla vědět, ale je v podstatě jedno, kdo dům vlastní.
No tedy, čím déle to čtu, tím mi to připadá zvláštnější. Čeho se vlastně bojíte? Aby po Vás třeba Váš bratr nechtěl, abyste se také podílela na zaplacení té nové střechy? Asi už opravdu s tím domem nechcete mít nic společného. Tak proč se s matkou a bratrem nedomluvíte, společně si vezměte právníka a Vy jim svou třetinu darujte. Nemyslím, že by se vzpouzeli. Třeba na to také myslí, ale nedvážili se Vám to navrhnout.
Já ale nevidím nic nemorálního v tom, že tam oni dva bydlí a užívají Vaši třetinu zadarmo. Však se také o dům starají oni dva, Vy máte svůj dům a pozor, zase díky tomu, že Vám Váš otec povolil hypotéku, kterou je zatížen dům, ve kterém bydlí Váš bratr a Vaše matka. Nad domem visí "Damoklesův meč", v podobě nebezpečí, by se něco stalo Vám a Vy přestala splácet svůj dluh bance. Pak seberou barák nad hlavou jim, ne Vám. Jestli tomu tedy správně rozumím, tak by měl mít strach Váš bratr a jeho situace je nezáviděníhodná. Vždyť ten chudák může o všechno přijít.
doplněno 22.11.11 14:45:No vidím, že než jsem to dopsala, sama jste přiznala, že ani pro Vašeho bratra to není procházka růžovou zahradou. Ale podle mých chabých vědomostí nemůžete bez vědomí jít jednoduše na katastr a tam jednoduše přepsat svůj podíl na ně. To Vám nikdo na tom úřadě neudělá. To bych si třeba já mohla zadlužit svůj barák vyzvedla bych si nějakým způsobem peníze a pak bych šla na katastr a nechala zadlužený dům přepsat na pana Vokurku ze sousedství a pak zbalila kufry a hezky se přestěhovala třeba do "tramtárie"... Vím, příklad je poněkud za vlasy přitažený, ale to je jenom proto, abych to trošičku odlehčila. Ale určitě nemůžete nechat přepsat jen tak z fleku Váš podíl. Pořád se opakuji a nejsem tady sama, chce to právníka. A neví někdo o bezplatné právní poradně právě na internetu? Mám takový dojem, že něco podobného se mi už kdysi mihlo před očima. Tady nejsme kompetentní.
Pokud budete převádět zastavenou nemovitost, zajděte do banky a požádejte o souhlas. Je otázka, zda to není protiprávní, ale většinou mají banky v úvěrových smlouvách povinnost nepřevádět zástavu bez jejich souhlasu.
Darovací smlouvu můžete dát na katastr Vy nebo obdarovaný.
Daně neznám. Pokud by to dani podléhalo, budete potřebovat znalecký posudek na převáděný spoluvlastnický podíl.
Nebylo by nejlepší říci těm spoluvlastníkům, že jim svůj podíl darujete, ale ať si papíry zařídí oni? (Vyjma toho souhasu banky, to bych Vám doporučoval mít v ruce předem).
... ještě jednou vstupuji, ale asi 1/3 nemáte, neboť manželce náleží polovina dědictví a zbytek (druhá 1/2) se dělí mezi všechny děti stejným dílem (tedy měla byste mít 1/4 a Váš bratr rovněž 1/4) ... ale zákony se mění ...
"manželce náleží polovina dědictví a zbytek (druhá 1/2) se dělí mezi všechny děti stejným dílem" - obávám se, že se mýlíte.
Pokud není závěť, dědí v první skupině manžel(ka) a děti rovným dílem, tedy když jsou 2 děti, tak každý z dědiců dostane 1/3
Otec závět neměl a tudíž se majetek rozděloval podle zákona, v papírech od notářky je jasně napsáno že každý z nás tří vlastní 1/3 RD. Polovinu by vlastnila matka pouze v případě že již polovina byla na ni přepsána za života mého otce, což nebyla. Otec byl vlastníkem této nemovitosti celý život sám.
Myslím, že se Vám to tu povedlo dokonale zauzlovat. Já se to pokusím rozplést.
Nynější stav: Je jedno kolik má kdo podílu, dům je zatížen věcným břemenem bance, jako ručení za hypotéku pro Vás. Takže jakákoliv změna majitele je v tomto případě VŽDY provázena nejen převodem majetku ale i převodem věcného břemene.
Možnost se zbavit nemovitosti: prodejem určitě, darováním jen tehdy, pokud bude obdarovaný souhlasit. Stejně tak se na kupce nebo obdarovaného bude převádět i to věcné břemeno. To jestli to oznámíte bance, která Vám půjčila, je Vaše věc, záleží na tom, jak tuto skutečnost máte ve smlouvě, nebo jak to banka má upraveno v jejich všeobecných podmínkách. Obecně si myslím, že je to slušnost.
Daň se při převodu v první příbuzenské skupině(matka, bratr) neplatí ani při prodeji ani při darování. Jak je to ve druhé skupině nevím, to jsem nikdy nepotřeboval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.