Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění horkým vzduchem

Od: blekm odpovědí: 15 změna:

Dobrý den.

Máme starší domek, ve kterém jsme se rozhodli pro vytápění krbovou vložkou 14Kw (doporučená síla vložky pro naše metry je 10Kw) pomocí rozvodů horkého vzduchu. Je nám jasné´, že současné vedení rozvodů tepla je špatně, poněvadž nejvzdálenejší místnost ložnice ( v nákresu) není možné takto vytopit, jeliož tam fouká minimum teplého vzduchu. Teplý vzduch je samozřejmě rozváděn ventilátorem (DOSPEL 400). Z ventilátoru vedou dvě ramena. Kratší do obýváku (viz.nákres) a delší vede chodbou do koupelny a ložnice (viz.nákres).Koupelnu to je momentálně schopno vytopit tak 20-22stupňů. Výdechy jsou udělány hned pod stropem. Rozvody jsem dělal svépomocí.

Ventilátor je dán nad krbovou vložkou oddělený ,,protipožární deskou´´. Nebylo tenkrát možné dát ventilátor na půdu a vést rozvody tak jak je doporučováno.

Má někdo zkušenosti s rozvody tepla a doporučil mi jak v našem případě ty rozvody udělat tak, aby bylo možné vytopit všechny místnosti?

Vytápění horkým vzduchem

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Za všechny potíže, které Vám teplovzdušné vytápění přinese, poděkujte tomu, kdo Vám to poradil instalovat :))

Proč potíže, teplovzduch mám, co mám očekávat za potíže? :)

dobrak*

O kolik tahle kravina která nezaručí ve všech místnostech stejnou teplotu ,výjde levněji ,než klasický rozvod třeba v mědi?

dobrak*

a samozřejmě radiátory ...jsem zapoměl dodat.

No mě rozvody teplovzduchu stály asi 3.000,-Kč do tří místností. Za to myslím nekoupíš ani jeden radiátor.

dobrak*

Za tuto částku koupím 2 nové,600mm vysoké a 1000mm dlouhé.Něco jiného je na kolik tě to vyšlo a něco jiného ,jak to funguje.

paaja*

To nejsou jen radiátory. Pro teplovodní rozvod potřebuju hlavně krbovou vložku s výměníkem, který přijde na 30-40t (o laciných bednách z tenkého plechu, který se za 5 let propálí ani neuvažuju) a celou bižuterii okolo, ideálně i s akumulační nádrží, která taky není zadarmo.

Souhlasím, že teplovzduch jako hlavní zdroj tepla není zrovna ideální, ale není to drahé řešení a do jisté míry se to regulovat dá, když si s tím majitel pohraje. Neodsuzoval bych to už dopředu

Bez akumulačni nádrže si topení se soustavou v tenkých Cu trubkach, ve kterých je par desítek litrů topné vody nedokážu dost dobře představit. To je asi hlavní důvod, proč jsem nešel do teplovodní KV.
Jinak ani já nemám teplovzduch jako hlavní zdroj tepla, (kond. kotel, podlahovka a par radiatoru na rychle temperovani v prizemi a větší radiátory v podkroví). Teplovzduch jen když se mi chce, nebo teď když je krize a člověk obrací každou korunu.

Nebudu teplovzduch vychvalovat do nebes, obecně je krb naprd z hlediska nepořádku který provoz krbu nadělá a že ho není málo.Pokud chce mít člověk čisto, krbový vysavač nutností.
Teplovzduch jakékoli zakouření při přikládání spolehlivě roznese po celém domě. Pokud navíc krb roztopím fakt naplno, krásně zasmrdí jak se připaluje prach, který si nasedá na KV v obestavbě. Také spolehlivě rozdistribuován.

des*
hodnocení

0x

Je na ramenech nějaká regulace?Třeba klapky,které by se přivíraly,tam co jde větší teplo než jinam?

blekm
hodnocení

Jsou zakončeny mřížkou se žaluzií.

jendax

Já jsem se zajímal o vytápění kamny a najvíce diskusí bylo na am. foru(desetitisíce) .Jednoznačně doporučovali přenášet teplo tak ,že spíše přepravovali studeny vzduch(má větší hustotu) směrem k topeništi.Doporučovali např. až vytopí tu místnost kde je vložka , tak dát do místnosti mezi dveře maly stolní ventilator a na nízké otáčky foukat studený vzduch směrem do tepla.Když máte vysoké stropy, tak je dobry stropní ventilatot na promíchání vzduchu.

Jednoduše lze říci,pokud mate složitý dum a nemáte otevřenou dispozici tak potřebujete studenou a teplou větev jako u teplovodního vytápění.Teply vzduch se vám drží u stropu a vy ten studený, ktery vám jde od oken a ochlazovanych stěn potřebujete přepravit ke vložce.Samozřejmě je taky rozdíl jak máte zateplený dum.Vzduch má malou tepelnou kapacitu a proto u starych domu s mizernou izolací je lepší teplovodní vytapění , které přepraví velke množství energie.

jendax

Ještě bych doplnil, že by asi bylo nejlepší vybourat příčku mezi chodbou a jídelnou a vložku bych dal jako by ke schodištím doprostřed domu.Samozřejmě aby byly dveře na schodiště a udělat malé zadveří za vchodovymi dveřmi.Udělat z toho otevřenou dispozici - něco takového -

Ale to samozřejmě zaleží na vás , kde máte komín , jestli by se vám to vubec libilo atd.

blekm
hodnocení

To právě bohužel takto udělat nejde. Nejlépe udělat nové rozvody,ale nenapadá mě jak to udělat?

des*

Tady je to přesně a určitě to funguje. fsid.cvut.cz/... schwajan/schwarzer_soubory/Soubory/teplovzduch/Teplovzdusne%20vytapeni.pdf

doplněno 22.11.11 23:45:

Tenodkaz je vadný www.fsid.cvut.cz/ schwajan/.../Teplovzdusne%20vytapeni.pdf

doplněno 22.11.11 23:48: Tak až tohle www.fsid.cvut.cz/ schwajan/.../Teplovzdusne%20vytapeni.pdf
doplněno 22.11.11 23:51:

Nejde to,nevím proč.

doplněno 23.11.11 00:00:

fsid.cvut.cz/... schwajan/schwarzer_soubory/Soubory/teplovzduch/Teplovzdusne vytapeni.pdf

hodnocení

0x

Je důležité z čeho jsou rozvody dělané. Jelikož jsou celkem dlouhé, měly by být izolované aby cestou nechládl topný vzduch.
bbflame.cz/...

Píšete, že máte na výdeších zavíratelné žaluzie. Potom bych nejvzdálenější nechal naplno otevřené a se zmenšující se vzdáleností od krbu bych přivíral.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]