Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
žiji ve Zlínském kraji v Rožnově pod Radhoštěm. Co si myslíte o cenách bytů?
Uvažuji o koupi bytu teď nebo do roku. Půjdou ceny dolů, nahoru, nebo budou spíše stát?
Děkuji
Obecně těžko říct. "Odborníci" už mnohokrát vykřikovali, jak půjdou ceny silně dolů ... a prakticky nešly. Potom zas vykřikovali, že "teď už mohou a budou jen růst" ... a zas nic, nikdo je nechce. Mám takový zcela laický dojem, že nabídka bytů sice převyšuje poptávku, přesto ceny neklesají a tento stav se hned tak nezmění.
Ale můj názor neberte v úvahu, protože nemá žádný seriózní základ.
záleží na přesné lokalitě, a typu bytu. Novostavby možná poklesnou, ale staré byty jsou již docela se sníženými cenami, takže ve Zlíně a podobně spíš typuji, že spíše ne. Pokles už byl v minulosti znatelný. Pokud však ekonomika ještě více poklesne půjdou i ceny nemovistosí níže. Faktorů je mnoho. Upřesněte blíže lokalitu (je to ten Rožnov přímo?). Na venkově je pokles cen možný, ale nezobecňoval bych to. Tohle není jednoduchá matematika. Nerad bych spekuloval, berte to jen jako jeden názor.
...ono třeba mohou vzrůst ale jde o to, o kolik.Podle mě to bude růst zanadbatelným rozdílem vzhledem k celkové ceně investice. Ekonomika je na kolenou a vydělávají jen boháči. Důvod k růstu cen starších bytů a i novostaveb není na místě. Můj názor. Ceny nemovitostí jsou rostoucí při ekonomickém růstu a ne když jde ekonomika do prd..e.
Jak kde, jak které a jak od koho
Taky připojím svou "ekonomickou" analýzu: podle mě u nás nefungují na trhu s byty klasické tržní mechanismy. Bytů je sice přebytek ale ne zase takový, aby vytvořil tlak na cenu. Majitelé by možná rádi prodali, ale nejsou ochotní jít s cenou dolů, protože byty a jiné nemovitosti získali v době, kdy ceny byly vyšroubované nahoru. A nejsou na tom ještě zase tak špatně, aby pod ekonomickým tlakem nějak masivně prodávali. Takový člověk raději byt podrží a třeba ho pronajme. Můj soukromý odhad je, že do roka žádný velký výkyv obecně nebude. Ale může se sem tam objevit nějaká hodně zajímavá nabídka, nezávisle od vývoje ekonomiky a HDP. Chce to sledovat aktivně nabídky a když se něco takového vynoří, skočit po tom.
Můj skromný názor: rok není zase tak dlouhá doba na znatelný výkyv, který by stál za řeč. Ano, pár tisícovek na této investici můžete vydělat či prodělat, ale jak bylo psáno, v tom objemu se to ztratí. Takže o tomto má smysl uvažovat v dlouhodobějším horizontu. Já bych se řídil spíše ostatními aspekty - potřebuji byt teď, nemůže mi jej někdo vyfouknout, nekoupím jej teď, protože jej stihnu zrekonstrruovat s nižší sazbou DPH atd? Obecně si ale myslím, že ceny jak novostaveb, tak starších bytů dosáhly svého maxima a výš v dohledné době cca pěti let nepůjdou. To, že byty nezlevňují je skutečně dáno tím, že lidé je pořídili za vyšší ceny a nechtějí prodělat, takže každý vyčkává, teď obecně není dobrá doba k prodeji nemovitosti. Takže dražší už to nebude, spíše levnejší´- můžou to nabourat i nedobrovolné dražby, kdy se nemovistoti draží za menší ceny a tím budou muset níž i ostatní prodávající...
Pokud sledujeme ekonomické prognózy Evropy, tak se obecně shodují na vleklé recesi. V důsledku to znamená rozevírající se nůžky mezi bohatými a střední vrstvou či uplně chudými.
Pokud bych z tohoto vycházel obecně, tak bohatí budou spíše investovat do lukrativních nemovitostí kde si uloží kapitál. Byty někde v panelácích to zřejmě nebudou. S poklesem kupní síly střední vrstvy která je potenciálním kupcem těchto bytů, nastala stagnace tohoto trhu, takže se dá spíše čekal cenový pokles.
Situace je ovšem závislá nad podmínkami v každém regionu. Pokud by si na Rožnovsku začala stavět průmyslový areál nadnárodní firma, automaticky ceny bytu narostou. Toto je ale zřejmě málo pravděpodobné, některé areály jsou spíše opouštěné, také mi příjde Rožnovsko po logistické stránce málo zajímavé.
Určitě by to ale chtělo znát podrobně místní situaci.
Můj skromný názor je, že ceny budou spíše stát, nebo ještě klesnou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.