Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu jak se zbavit starého lepidla (téměř centimetrová vrstva) ze schodiště, které zůstává po strhnutí PVC, které bylo lepeno někdy cca před 25 lety, Navíc PVC, které bylo kdysi k dostání lez velice těžko strhnout. Potřebuji poradit čím by šlo lepidlo odstranit.nebo rozpustit.
Díky za radu.
Na schody se lepilo lino alkaprenem.Po ztvrdnutí a vyschnutí se alkapren jen velmi těžko rozpouští,byla by to sysifovská práce.Pokud na schody přijde jiné krytí,stačí to jen zarovnat,třeba flexou a lepit krytinu na to lepidlo.Druhá možnost je opálit to plamenem za současného škrabání.
JABRAKA
Na suchý alkaprén zabere Etyl-Metyl-Keton, je to dost agresivní rozpouštědlo a odmašťovadlo. Nutno dost dobře větrat.
doplněno 20.11.11 11:10:Po navlhčení se z Alkaprenu stane něco jako rosol a jde pak lehce seškrábat.
BMBX,už jsi to někdy zkoušel? Toluen je nejjístější rozpouštědlo a starý alkapren nerozpustíš.A kdo má čuchat dva dni v baráku páry toluenu?Znám rozpouštědla,která by to zvládla,ale smrad je ještě horší.
Jedině plamenomet!
JABRAKA
doplněno 20.11.11 11:28:On totiž starý alkapren a dnešní chemopren je podstatný rozdíl v chemickém složení,nebo spíšm v konfiguraci složek.
JB
Osobně bych zkusil mechanicky, ostrou tuhou škrabkou nebo dobře naostřeným širokým stolařským dlátem. Asi bych si zkusíl i pomáhat horkovzdušnou pistoli. Toluen nebo výše uvedené rozpouštědlo bych nezavrhoval. Vystřihnul bych pokusně čtverec z nejaké silnější textilie na rozměr schodu, napustil rozpouštědlem a něčim přikryl aby se neodpařovalo, za nějakou hodinu by mohlo změknout. Smrad z toho je tedy slušný a nutnost větrání samozřejmá.
Starý zaschlý Chemopren jsem rozpouštěl, jen to dlouho trvá. Tedy se nerozpustil, jen změknul a šel lépe odškrábnout. Mám osobně vyzkoušené, používám toluen, tedy známý chemik mi vysvětlil že to ředilo je již něco trochu jiného ale funguje to.
Doufám, že nám autor dotazu po čase napíše pro poučení jakou metodu použíl.
Jabrako, vy jste někdy viděl -cituji -téměř centimetrovou vrstvu lepidla? Z tohoto vyplývá. že se o Alkaprén ani nic podobného nebude jednat. Bohužel mne nenapadá oč by mohlo jít. Asi před 30ti léty se beton polepoval jakousi černou gumovou fólií, a na ni teprve krytina, ale ani v tomto případě tloušťka nepidla s onou fólií nepřesahovala 1 mm. Je-li lepidlo opravdu silé téměř 1 cm a je pružné a houževnaté, lze předpokládat, že jeho pevnost bude vyšší, než přilnavost k betonu. Tudíž bych se pokusil o mechanické strhnutí, za pomoci pevné špachtle která vydrží údery kladivem. Hodně zdaru.
BMBX,
metyletylketon je v podstatě rozpouštědlo jako aceton.Já jsem měl k dispozici ve své laborce skoro cokoliv,dokonce i rozpouštědla na PVC(cyklohexanon,tetrahydrofuran nebo dioxan)To jsou teprve bouchači,ty by rozpustily cokoliv.Třeba barvu z 10 let zaschlého štětce od olejové barvy,takže tím jsem si jistý.
Ten povlak půjde určitě ohřát horkovzdušnou pistolí a pomalu dloubat.Ty ředidla bych určitě nepoužíval.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.