Nejste přihlášen/a.
Rádcové poraďte,mám ve sklepě plynový kotel nevím ,jestly je dobře nastavený,a taky už ho mám docela dlouho,tak nevím jestli nemá velkou spotřebu.Posílám pro vás fotky.
doplněno 19.11.11 19:42:ještě nějaké foto pošlu
doplněno 19.11.11 20:07:Dneska jsem tam napouštěla vodu,myslím,že tam bylo hodně málo,tak divně to bublalo v čerpadle, tak doufám,že to mám dobře,děkuji za rady...moc..
Milá zlatá vždyť Vy chcete udělat dálkový servis kotle! Jedině, co z Vaší otázky je zřejmé, že máte v topném okruhu vzduch, a proto čerpadlo bylo slyšet. Odvzdušnit a pokud kotel spolehlivě chytá a vypíná při dosažení nastavené teploty, tak s ním nic nedělejte. Až se něco porouchá, tak zavoláte servis a ten Vám pak seřídí i spotřebu.
Jé děkuji moc ,že se někdo ozval,měla jsem namysli,jestli mam nastavenou dobře teplotu,vodu a tak,nevím přesně kolik tam má být,ale snad to mám dobobře,letos jsem nechávala dělat revizi,no to ale asi neni ten servis co myslíte vy,nebo on by mi taky mohl seřídit tu spotřebu? Jo určitě kotel odvzdušním.Vodu jsem dopustila něco přez dvě jak je vidět na obrázku je to tak dobré prosím.
doplněno 19.11.11 22:57:A nevíte prosím na co je tokolečko nad nápisem srop.
doplněno 19.11.11 23:00:Pardon stop..
doplněno 20.11.11 00:18:Tak to bublání nebylo v čerpadle,alebylato expanzní nádrž,mám v tom zmatky.
doplněno 20.11.11 00:18:Tak to bublání nebylo v čerpadle,alebylato expanzní nádrž,mám v tom zmatky.
Stop - to bude nejspíš ovládání vypínání kotle. Přepínač dole je v poloze vlevo, vypínání je tedy nastaveno jako ruční - vypínačem (podle symbolu ruky), v poloze vpravo je nastaveno automatické vypínání podle ukazatele hodin nad přepínačem (opakovaný jednodenní cyklus). Pokud chceme tuto funkci využívat je potřeba jej nastavit na správný čas (celá otáčka je 24 hodin) oproti šipce vlevo, otáčet lze jen ve směru hodinových ručiček.
Po obvodu ukazatele hodin je umístěno 96 ovládacích páček, kterými je možno ovládat automatické zapnutí/vypnutí kotle v čase, který je na číselníku u příslušné páčky. Každá páčka se dá zatlačit anebo povytáhnout zpět (k sobě) a podle toho je v daném čase kotel zapnutý nebo vypnutý. Na 1 hodinu připadají 4 páčky, jedna tedy ovládá časový úsek 1/4 hodiny.
Podle snímku jsou nyní ovládací páčky všechny ve stejné poloze, z fotky ale nelze zjistit zdali zapnuté nebo vypnuté. Pozice zatlačení páčky odpovídá pravděpodobně stavu zapnuto.
No děkuji mo jste mi pomohl to jsem nevěděla,je to vlastně takový časový spínač,musím to vyzkoušet,to je výborné...
mámpořád strašně moc otázek.
Tady taky někdo radil,že je dobré kotel nastavit na 45 st.co si o tom myslíte...
doplněno 20.11.11 02:51:Myslím,že jsou páčky vypnuté dneska jsem byla ve sklepě,eště řekněte k čemu je to vlasně dobré nastavit si to vypínání,když třeba odjedu ,nebo pro úsporu,mám otázky já vím moc to pitvám,ale chtěla bych to vědět...
Nastavení teploty je tak trochu kompromis, prostě "něco za něco". Dříve se tvrdilo, že kotel má nejlepší účinnost při nastavené teplotě 60°C, pokud se tedy teplota nastaví menší, měli bychom prodělávat - pravděpodobně ale tenhle jev nebude příliš výrazný a navíc třeba při větším obsahu vody v topném okruhu zase mohou vznikat ztráty jinde - z "překmitu" regulace.
Nižší nastavená teplota by se ale teoreticky měla příznivě projevit na životnosti kotle, popř. i jiných částí topné soustavy (menší tepelné namáhání). Je ale jasné, že teplota ve vytápěných místnostech narůstá po zapnutí kotle pomalejším tempem. Pokud venku není velká zima, stačí i nižší teplota vytápěcí vody, když se venku ochladí je nutno nastavit vyšší. V podstatě tedy teplota vytápěcí vody může být tak nízká, aby stačila vyhřát vytápěný prostor na požadovanou úroveň. Aby se ale nemusela pořád (zde ručně) regulovat tak se nastaví (pro rezervu) vyšší a přetápění pak zabraňuje pokojový termostat, který kotel vypíná. V souhrnu jsou tedy dvě cesty - buď nastavit teplotu topné vody vysokou tak že vytápí objekt dobře i v mrazech a celou topnou sezónu ji neměnit nebo ji na jaře a na podzim snižovat (i postupně) na (pokusně nalezenou) úroveň a získat tak určité, zde již uvedené výhody.
Časové vypínání nevím jestli použijete, dal by se tak kotel vypnout třeba v noci nebo i přes den pokud není nikdo doma, ale je dost rozšířený názor že energie která se v té době uspoří se pak musí vynaložit na znovuvytopení objektu. Já myslím že to ztrátové není a určitá menší úspora by se tím dosáhnout dala. Můžete tedy třeba zkusit v noci na pár hodin vypnout, neklesne-li teplota příliš a nebude pak pomalu nabíhat k normálu. Vhodnější než vypínat kotel je ale možná jen regulovat (snižovat) teplotu pomocí pokojového termostatu (programovatelného).
Taky si myslím,že by se ta energie zbytečně vynaloží na znovuvytopení objektu,při vypínání kotle,takže nechám teplotu nastavenou asi na 60 st. a myslím,že to bude v pohodě.Moc děkuji za odpověď.
doplněno 21.11.11 01:56:Ještě jsem chtěla říc,že jsem na tomhle kotli za loňkou sezonu protopila 58000,-
tak nevím co jsem dělala a jak ho nastavit ,abych ušetřila.
Pokud je venku teplota nad 0 st.C, tak bych na kotli nastavil 50 st.C a mělo by to stačit. Tím se spotřeba plynu trochu sníží. Až začne mrznout do - 5 st.C, tak teplotu zvyšte na 60 st.C a při poklesu venkovní teploty na -10 st.C nastavte na kotli 70 a při ještě větším mrazu nastavte 85 st.C.
Hm loni jsem to měla na 60 st.pořád teď taky zatím. nevím jak tady všichni můžou psát jak je topení plyne výhodné. Kdybych topila elektrikou a zrušila plyn tak asi na tom budu líp nemusela bych ještě platit zálohy na plyn.
doplněno 21.11.11 21:49:Jinak je nově udělaný rozvod topení,nové radiátory v mědi,jen nemám termostatické ventily.Dole v domě 8 radiátorů,nahoře tři ty jsou ještě litinové,ale trubky jsou nové.Jen jsem nikdy žádný radiátor nevypínala ani nemám termostatické regulátory. Řídím vše termostatem v obýváku. No loňský rok jsem tomu ještě tolik nerozuměla,taky byla krutá zima a měla jsem asi termostat na víc stupnů,než by mělo být.Co manžel zemřel,tak pořád ve všem tápu.Kotel mám dole ve sklepě,bojler ve špajzu v domě "dražice 200 litrů kombinovaný,to jsem do nedávna taky nevěděla používala jsem ho jenom na elektriku,no a teď jsem zatím ohřev plynem taky ještě nepoužila,myslím si že bych ještě víc protopila. Tak nevím jak na to,plyn,elektřina d45,nebo pevná paliva,dům je starší,ale zrekonstruovaný,jenže nezateplený ,okna dřevěná dvojitá.
doplněno 21.11.11 22:34:Původně jsme měly kotel na pevná paliva,v době velkého boomu přímotpů jsme pořídily kotel na elektřinu,propojily s kotlem na pevná paliva a potom v době plynofikace,kotel na pevná paliva vyhodily a koupily kotel na plyn,takže mám teď kotel na el.+kotel na plyn.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.