Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hoblování širokých trámů elektrickým hoblíkem

Od: ikvido* odpovědí: 10 změna:

Jak čistě(jednolitě) ohobovat široký trám elektrickým hoblíkem?
Trám má šíři 20 cm, záběr hoblíku je 8 cm.
Hobluji postupně v "pruzích". Začínám na pravé straně trámu, dojedu pruh od začátku do konce.
Pokračuji opět od počátku trámu dalším pruhem vedle.

Nedaří se mi napojit ohoblované pruhy na sebe. Vždy kousek přečnívá. Jsou viditelné stopy (pruhy) po hoblíku.
Hobluju na 0,8 mm. Zkusil jsem sebrat hranu spojů snížením hoblovacích nožů na 0,2 mm. To je jediné řešení co mne napadlo,
aby trám vypadal JEDNOLITĚ ohoblovaný, bez znaků pruhů (stop) po hoblíku.

Snad jsem to napsal dostatečně srozumitelně.

Prosím poradit. (né rady tipu - sežeň si hoblík se širším záběrem)

Děkuji Petr

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

dočistit pásovou bruskou

des*

Pokud jsou vidět pruhy,je velký záběr.Je třeba napodobovat obyčejný hoblík,Takže po krátkých úsecích po celé šířce.

rv*
hodnocení

0x

Srovnat hoblovací nože, dělat pruhy na jeden úběr a dodělat pásovou bruskou, protože to je stejně vidět.

frame*
hodnocení

0x

Jůů - jako by jste popisovalm mě při hoblování el. hoblíkem. Moje zkušenost je zcela stejná jako ta vaše. Nikdy se mi to nepovedlo napojit. Vypadá to dost ohavně. Začal jsem brát dřevo z jiné pily a všechno co mi dodali, tak je tak čistě řezaný, že to vypadá jak ohoblovaný. Osobně to místo hoblování vždy radějij přejedu trochu bruskou. Vím, že to není žádná rada, ale ptal jste se i na zkušenosti a ty máme identické.

zajixxx*
hodnocení

0x

Zajít k nějakému stolařovi ať vám to protáhne hoblovačkou, popřípadě zbrousí na širokopásové brusce..

kamill*
hodnocení

0x

Presne na tie 80 mm pruhy som odpovedal dávnejšie . Obrázok?
Autor: kamill®
Datum: 26.05.11 00:23
Předmět: RE: Jak obrousit trámy
[nahlásit]
Robil som vlastnoručne 5ks stropných priznaných tramov 25x20cm v dlžke 5m .Mali po 156 rokov a niekolkokrat boli napustene všeličim.Nebola na nich žiadna olejova farba ani malovka. Výsledok je ciste drevo z pily.Robil som to flexkou 2000W, v ktorej bol brusny vejarovitý segmentový "šmirglový kotuč priemeru 180mm a zrnitost 40-50.Velmi mi pomohol i ručny elektrický hoblik, na ktorom som na oboch nožoch na zaciatku i na konci zbrusil hranu na radius cca 2mm ,aby na trame nezostavala ryha ,lebo nož je široky iba 80mm a tram ma 200.Flexkou nesmiete tlačit ,aby sa kotuč nenahrial, čo by sposobilo zalepenie od živice z dreva a napúštadiel.S hoblikom treba tiež robit s prestavkami ,lebo ho nahrejete a uvarite po 15 min.Pri praci treba mat priliehajuce okuliare ,respirator a zalepene dvere do inych časti domu ,lebo piliny a prach budete mat aj v zavretom hrnci vo vedlajšej kuchyni .Osobne obkladat priznane tramy sadrokartonom,alebo drevenými doštičkami považujem za nepripustne -masiv je masiv a výsledok stoji za to. Doporučujem dezinfikovat Bochemitom,alebo Krovsanom a napustit Pam lazexom ,alebo nejakým luxolom s uv filtrom -žiadne laky .
Ohodnoceno: 0x
ikvido*
hodnocení

... ručny elektrický hoblik, na ktorom som na oboch nožoch na zaciatku i na konci zbrusil hranu na radius cca 2mm ,aby na trame nezostavala ryha ...

-

Tato úprava nožů skutečně pomůže? A na jakou tloušťku hoblujete? Jedete v pruzích nebo hoblujte postupně jako ručním hoblíkem?

hodnocení

0x
Tohle je nevděčná práce. Můžeš zkusit všechny uvedený postupy a výsledek bohužel nikdy nebude 100 %. Pokud to jsou trámy už na stropě, tak sundat nepůjdou, tudíž nezbývá než to nějak srovnat v mezích možností a hotovo.
Pokud ještě nejsou zadělaný je opravdu nejlepší sehnat širokej tesařskej hoblík. I se sháněním hoblíku to bude dřív hotový než to nějak všechno ladit aby to bylo hezký.
Já vím, tohle jsi nechtěl slyšet, ale je to velkou praxí mnohokráte vyzkoušeno.

kamill*
hodnocení

0x

p.ikvido , ponúkal som aj obrázok

ikvido*
hodnocení

Přes hledani na poradte.cz ani přes google jem to nenašel. Můžete mi poslat link? Nebo rovnou ten obrázek? Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma hoblovačka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]