Nejste přihlášen/a.
No co je tohle za blbost? Vy jste si zjednala firmu, tak platíte, co vám účtuje. Jaký daňový doklad dostanete, takový máte a ten hradíte. Pokud firma neví, jakou sazbu daně uplatnit, je to její problém. Pokud jim později FÚ přijde na špatné vyúčtování, je to opět její problém. Vůbec bych se tím nezabývala. Fakturu bych uhradila tak, jak vám byla doručena. Žádné prohlášení není třeba podepisovat, natož firmě podepsané vracet.
To je to samé, jako bych šla do obchodu pro rohlíky a požadovala potvrzení o výši daně s tím, že bych ji pak ev. chtěla doplatit/odečíst, pokud je u rohlíků špatně nastavená.
Není to žádná blbost, firma samozřejmě ví, jakou daň má dát. Jenže pokud stavební práce mohou spadat do snížené sazby - 10%, musí firma dokladovat, že je provedla na objektu, který tomu odpovídá. To se právě dokládá čestným prohlášením vlastníka stavby. Naprosto běžná praxe u všech rekonstrukcí domů a pod.
Takže podepsat a poslat, jinak by firma opravdu nemohla dát daň 10%, tudíž by vše musela fakturovat v normální sazbě DPH, což asi nechcete.
No fajn ale jak mám vědět, že se někdo za deset let neozve, že jsem podepsala daň na kterou nemám nárok? Firma napíše 10% snáze než 20%. To je pochopitelné, protože když řekne zákazníkovi menší cenu - potom si spíše člověk vybere právě tu jeho firmu ale veškerý právní následek z podpisu 10% nesu v případě průšvihu já - tohle nechápu. Přece já nejsem od toho, abych si najímala právníka na to, aby mi kontroloval, zda mám reálně nárok na 10% slevu. Zavolám si firmu na určitou práci a je na ní posoudit x % daně DPH. Proč já bych si tohle měla brát na odpovědnost?
Nechápu co řešíte. Firma musí dokazovat, že uplatnila sníženou sazbu DPH z důvodu prací na BYDLENÍ. Pokud si nejste jistá, že práce firmy spadá do 10% sazby, tak zavolejte na firmu, že chcete doúčtovat 10%, že se nejedná u vaší zakázky o sníženou sazbu. a nebo podepište čestné prohlášení a pak třeba za nějaký rok si to zdůvodníte. Já, pokud mi zákazník nevrátí podepsané čestné prohlášení, tak automaticky vystavím doplatek na DPH. Já za majitele nemohu rozhodnut k čemu bude např. nový altánek sloužit. Zda v něm bude přebývat majitel a nebo bude z něj útulek pro psi. Rozhodnutí je jen na vás.
doplněno 19.11.11 09:35:Firmě je zcela jedno zda vám vyúčtuje 10% nebo 20%, ona DPH musí odvést státu, tak nepište, že se firmě lépe píše snížená sazba - jsou to vaše peníze. Jen firma musí mít doklady v pořádku.
doplněno 19.11.11 09:37:Mám dojem, že vám vyhovuje menší sazba, ale zodpovědnost chce hodit na firmu, ach bože ...
každý by měl mít vše v pořádku, nejen firma. Pokud vám ale firma na úvod jednání automaticky počítá cenu 10% bez toho aniž by se ptala na cokoliv je evidentní, že výslednou cenu chce tlačit co nejníže tak, aby dostala zakázku. To, že ale bude muset člověk podepsat 10% se dozví až u faktury. Věc budu řešit tak, že prostě nic nepodepíši a zbyvší peníze nechť si na daň vezmě firma ze svého zisku. Do předu mně totiž o tom, že budu muset něco podepisovat, aby seděla výsledná cena nikdo neupozorňoval. To je vše.
Mirko, máte v tom hokej... firma vás nemusí upozorňovat na DPH, to si nastudujte ze zákonů, ty jsou pro nás všechny stejné. Čestné prohlášení si nevymyslela firma, ale naší úředníci. Je to jen váš problém, měla jste si nechat nacenit zakázku (a to se dělá vždy předem a písemně) a nebylo by co k řešění. Pokud nemáte zakázku naceněnou, tak obratem bych vám cenu dofakturovala, nechala uležet xxx let a pak vymáhala.
Dohoda byla ustní, teda jaká bude výsledná cena s daní - to je celé. Než zaplatím, nechám si poslat novou fakturu s novou daní.
Čtu a žasnu. Tolik dohadů a neznalosti v jediném vláknu. A kde jsou naši poradci akademici? Každý majitel nemovitosti by měl vědět, na co a v jakém případě má nárok na 10 či 20% DPH. Je rozdíl, zaplatím-li za 70 m2 zámkovky na dvoře 70k nebo 63k. Ve zkratce: nárok na sníženou sazbu 10% DPH má majitel nemovitosti určené k trvalému bydlení a napřesahující obytnou plochu danou zákonem (tzv. sociální bydlení). Přesnou výměru už si nepamatuji, zajímalo mne to před mnoha lety a vím že limitu nedosahuji. Takže při hledání dodavatele čehokoli sa prvně zajímám, zda je firma plátcem DPH - podmínka! Živnostník za rohem může, ale take nemusí plátcem být. Výměra obytné plochy je jasná- vychází z daňového přiznání k nemovotosti. Je také dobré vědět, že snížená sazba lze uplatnit i např. k stavbě dopĺňkové ke stavbě hlavní, tudíž i sklípek, oplocení a pod. Dodavatelské firmy ví, nač lze nižší DPH uplatnit a nač nikoli. Protože stále renovuji, podepsal jsem těchto prohlášení snad deset. Obecně mohu říci, že čím vyšší cena materiálu, tím výhodnější je zjednat na práci firmu-plátce DPH -než se např. patlat s koupelnou sám, či nedejbože pozvat živnostníčka, který plátcem není. Nebojte se šetřit vlastní peníze.
To jakože "pro jistotu" zaplatíte vyšší daň? Neblázněte! Slouží domek k trvalému bydlení a k ničemu jinému než bydlení? Tak zaplaťte 10% a už se tím nezabývejte. Pokud jste si ústně sjednali cenu s daní, pravděpodobně taky bylo ústně řečeno (nebo dodavatel z vašeho vyjádření předpokládal) že se jedná o dodávku pro účely bydlení a nacenil s 10% daní. Formulář od vás potřebuje podepsat, protože nemůže čuchat, jestli v domku opravdu bydlíte, nebo slouží jako provozovna k nějaké výdělečné činnosti.
A jestli máte v úmyslu trvat na původní ceně s daní a nechat přefakturovat s 20% tak to se bude dodavatel hooodně cukat, protože rozdíl by šel z jeho zisku.
nastudovala jsem si příslušné par. a zdá se, že bych znění mohla splňovat, tak to nechám tak. Ještě mám ale jeden problém. Na lístku v dopise s čestným prohlášením bylo psáno, že mám podepsat fakturu a poslat zpět. Faktura je přeci doklad pro mě..nebo se pletu? Pokud vrátím fakturu, jak potom mohu uplatnit např. reklamaci...
Zvláštní moresy firmy. Faktura je Vaše, maximálně můžete udělat kopii a tu jim vrátit. Další důležitý doklad je doklad o ůhradě fakturované částky -zřejmě výpis z Vašeho konta. Já si dělám kopii výpisu a připojím k vlastní faktuře. A firmu bych ještě uháněl o tzv. Předávací protokol s uvedením případných závad díla, způsob a termím odstraně atd. Hezký den.
A jak si to představujete? Dokud firma nemá Vaše prohlášení, tak Vám asi těžko vystaví definitivní fakturu. Z vlastní zkušenosti vím, že na tom finanční úřad bazíruje.
Chtělo by to upozornit všechny dostupné firmy na tazatelku p. Mirku, aby se jí vyhly velikým obloukem.
Bože chraň všechny poctivé řemeslníky od p. Mirky . předpokládám že celková cena výše psané opravy bude do 10 000 tis. a ona si láme hlavu s DPH a čestným prohlášením. Asi je ráda že z každé napsané faktury se plní pupky naším vládním představitelům a ne důchodový balík či školství nebo zdrvotnictví .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.