Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může být komín z kotovice?

Od: octan* odpovědí: 6 změna:

Dělám rekonstrukci domu, kde je první patro z kotovice, druhé dostavěné z cihel. Po podřezání a oklepání hliněných omítek jsem zjistil, že i komín je z kotovice. Může to tak být? Je to bezpečné?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

moto*
hodnocení

1x

Bez vyvložkování bych tomu moc nevěřil. Záleží ovšem na tom, jak velký je komínový otvor, jaké dává možnosti. Kotovice jako stavební materiál fungují slušně pokud se k nim nedostane voda. Když v baráku vydržely 100 let, klidně ještě nějakou stovku vydrží. Opravdový stavení stav se ale na dálku nedá posoudit. Předpokládám, že pokračování komínu v patře je cihlové a navázané na nějaký věnec na zdi, komín je přece jen nějaká hmota a aby stál na kotovicích, to se mi moc nezdá.

hodnocení

0x

když budeš topit v kamnech tak jo ale jinak to budeš must stejně vyvložkovat buď kvůli kotli nebo krbu

des*

Už pro pocit vlastní bezpečnosti,bych to předělal na 3složkový.

buss
hodnocení

0x

No, viděl jsem pár baráko starších co vyhořely z komína cihlového, protože komíny byly u zdi, ve zdi a v ní byl trám. No tak se to kdysik dělalo.

e250td*
hodnocení

0x

.Klasický komín,tedy jen průduch ve zdivu ..jakémkoliv...neodpovídá bohužel dnešním potřebám a normám. Mám odzkoušen nerez , naprostá spokojenost .

octan*
hodnocení

Do toho komínu měly jít krbová kamna s víměníkem, kterími by se přitápělo. Hlavní kotel by byl na plyn "turbo" (přes zeď) umístěný v koupelce. Ale když jsem zjistil, že je komín z kotovice a navíc vytáhnout z něj cihlu není problém, takže to pohromadě moc nedrží, tak do toho odvahu moc jít nemám. Leda mě ještě napadlo to opatrně rozebrat a dostavět z cihel, stejně už tak je kosek udělaný, když se rozsypal při podřezávání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]