Nejste přihlášen/a.
Dělám rekonstrukci domu, kde je první patro z kotovice, druhé dostavěné z cihel. Po podřezání a oklepání hliněných omítek jsem zjistil, že i komín je z kotovice. Může to tak být? Je to bezpečné?
Bez vyvložkování bych tomu moc nevěřil. Záleží ovšem na tom, jak velký je komínový otvor, jaké dává možnosti. Kotovice jako stavební materiál fungují slušně pokud se k nim nedostane voda. Když v baráku vydržely 100 let, klidně ještě nějakou stovku vydrží. Opravdový stavení stav se ale na dálku nedá posoudit. Předpokládám, že pokračování komínu v patře je cihlové a navázané na nějaký věnec na zdi, komín je přece jen nějaká hmota a aby stál na kotovicích, to se mi moc nezdá.
Do toho komínu měly jít krbová kamna s víměníkem, kterími by se přitápělo. Hlavní kotel by byl na plyn "turbo" (přes zeď) umístěný v koupelce. Ale když jsem zjistil, že je komín z kotovice a navíc vytáhnout z něj cihlu není problém, takže to pohromadě moc nedrží, tak do toho odvahu moc jít nemám. Leda mě ještě napadlo to opatrně rozebrat a dostavět z cihel, stejně už tak je kosek udělaný, když se rozsypal při podřezávání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.