Nejste přihlášen/a.
Kam mám umístit zpětnou klapku do odtahu z digestoře? Jen na výstup z digestoře, nebo ji mám umístit i na konec potrubí na fasádu? Nebo je lepší když na konci potrubí bude jen nějaká mřížka. Odtahové potrubí je vedene přez nezateplenou půdu. Zachycení a odvod kondenzátu již mám vyřešen. Můžete prosím poradit nějaký vhodny typ klapky, která bude funkční a bude ji možno nainstalovat do svislé polohy? Díky
doplněno 19.11.11 09:51:Mám ještě doplňujicí dotaz. Nebude ta mřížka na výstupu zvyšovat odpor potrubí? Uvažuji zda v místě výustění ven nemám provézt rozšíření potrubí a tu mřížku nainstalovat na tu rozšířenou čast. Co si o tom myslíte?
zažil jsem případ, kdy vývod z digestoře byl vedený přes nezateplenou půdu, kvůli snížení hluku byl až na půdě v potrubí namontovaný ventilátor a klapka až za ním... pokud neběžel ventilátor, klapka zřejmě nedostatečně těsnila, samotížně stoupalo teplo z digestoře a s ním vodní páry a ve ventilátoru a potrubí na půdě zamrzaly...kondenzát také...
byla tam klapka průmyslově vyráběná, dvě křidélka na svislé ose, dosedající na molitanové okruží... taková klapka je vhodná do vodorovných potrubí, kdy je osa svisle. Ve svislém potrubí by mohla fungovat jen při použití silnějšího ventilátoru, aby klapku - křidélka otevřel. Tím stoupne ale hlučnost...
pro ukázku třeba nakupka.cz/...
nebo podobná levneelektro.cz/...
lepší by zřejmě bylo namontovat klapku hned za digestoř, aby bylo potrubí při zavřené klapce "prázdné"teda aby přes otevřený horní konec mohla vlhkost odejít volně...
pokud budete kupovat digestoř, tak ve většině je zpětná klapka už integrovaná...
Diky za tip. Digestoř je již koupená. Jedná se o Amicu a zpětná klapka tam není, Má větší výkon, takže by mohl tu klapku otevřít. Na fasádu tedy dám jen nějakou jednoduchou mřížku, bez žádného zavírání.
Hlavně na té půdě nezapomeň jednak na spád roury.Kondenzát bude někam stékat a někde se musí vypouštět.
JABRAKA
Trošku to ještě zvažuju. V místě prostupu na půdu nainstaluji takový ten mezikus na zachytávání kondenzátu. Pok potřebuji ještě 1m vystoupat a pak již jde potrubí vodorovně. To vodorovné potrubí mám vyspádovat směrem nahoru, aby veškerý kondenzát stékal do toho límce na zachytávání kondenzátu a nestékal po fasádě? Nemůže vzniknout komínový efekt, který bý způsobil že by teplý vzduch odcházel přez digestoř ven i v době kdy by digestoř nebyla v provozu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.