Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová vložka do otevřeného krbu má to smysl

Od: japr* odpovědí: 6 změna:

Prosím poraťe,mám doma otevřený krb,krásně tahne i topí,přemýšlela jsem jestli koupit krbovou vložku všichni radí,že má větší výhřevnost,že většina tepla v otevřeném krbu jde do komína má to smysl?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vše je o návratnosti. Pokud máte krb jako hlavní zdroj tepla a "hledíte na peníze" šel bych do toho.
Pokud zatopíte jednou za týden o víkendu a jen pro ten pocit živého ohně a nebo máte peněz na rozdávání, nemá to smysl.

japr*
hodnocení

No krb nemám jako hlavní zdroj tepla,ale hodně mi pomůže ušetřit energie,tak sem myslela,že ušetřím víc,ale myslím,že ty peníze dám asi radší do výměny oken,protože kvalitní krbová vložka ,aby měla smysl je asi drahá.

doplněno 13.11.11 22:00:

Jinak přitápím každý den.

doplněno 13.11.11 22:02:

Koukala sem na ty vložky od jotulu ,myslím že asi krásně vyhřejou,nebo je to jenom o reklamě a jsou i levnější ikvalitní?

doplněno 13.11.11 22:05:

Jinak kdo by nehleděl na peníze,na rozdávání určitě nemám.

jendax

Rozhodně otevřeny krb je velice neefektivní.Udává se učinost okolo 20%.A za další když netopíte tak vám vytahuje teplý vzduch do komína(pokud nemáte klapku).

Jotul je celkem hodně drahý a platíte značku. A taky máte problém že teplo nacucavá okolní cihle.Proto se u krbu davá vložka do takové komory ,kde je mezera na pěst.Dole a nahoře se dělají vydechy ,aby tam cirkuloval vzduch.Také tam dávají ventilátor a potom roury do dalších místností.

Vcelku ale došly na tzb.info -cz že jsou efektivnější kamna.A i na am. diskusích to tvrdí.Tam třeba doporučují dat do krbu nebo mírně vystrčit kamna.

Potom máte perfektní přehled na jakou teplotu topí kamna a jaká teplota jde do komína.U krbu je to celkem problém zjistit co jde za teplotu do komína.

Jak velkou plochu chcete vytápět a máte už něco vybrano?

japr*
hodnocení

Plochu nemám přesě spočítanou ale myslím přibližně 100až 120m2,výška stropu asi2,60 nemáme vysoké stropy,ještě sem nic nevybírala.Zatím vybírám.

doplněno 14.11.11 19:07:

Ty kamna v krbu se mi líbí,myslíte ,se musí vyvložkovat komín,nebo stačí roury do něj strčit.

doplněno 14.11.11 19:10:

No to budu radši, přemýšlet dát tam krbová kamna,bylo by to určitě méně pracné.

doplněno 15.11.11 14:34:

škoda,že nemám tak velký otvor v krbu jak je na obrázku,nevhce se mi ho sekat.

jendax

Asi bych se poradil s kominíkem.Zde je asi duležité vymetání a jestli vám dá revizi.U nás jsou jiné normy než v cizině.Ale platí že nic není problém,zavisí na vaší peněžence.Ale radši si zjistěte od více kominíku.Dneska je to byznys.

Velikost topeniště by byla u dobře izolovaného domu asi 50x 35cm. U stareho domu s špatnou izolací bych šel i do něčeho většího. Třeba jotul 400cb,500cb nebo prostřední řadu těch kanadskych plecháču.Pokud se vám líbí něco jiného nebojte se dát sem odkaz.Víc hlav - víc ví.

japr*
hodnocení

Určitě to zjistím a napíšu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]