Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit s betonováním základů pro prefabrikovanou garáž. Už jsem to měl mít dávno hotové, ale bohužel rodinné požadavky na místo odsunuly čas až na nyní. Jelikož vím, že beton by neměl tuhnout v zimě, rád bych se zeptal někoho kdo má s tím má zkušenost, zda mohu ještě teď betonovat - nebo zda je nějaká možnost to teď dodělat. Nebo zda musím počkat až do jara.
Děkuji s pozdravem
David
Dobrý den, pokud v místě, kde budete betonovat hrozí přízemní mráz, tak bych nebetonoval. Pokud ale víte, že se teplota udrží i v noci nad 0, tak bych klidně betonoval. U nás dnes ráno byla ale na trávě námraza a na jezírku jsme měli 0,5 cm silný led. Pokud máte podobné počasí, tak již nebetonujte.
Dobry den, bzdlim normalne v Praze. Rano je tu chlad, ale nijak zasadni zima zatim ne kolem nuly + / - . Napadlo me pouzit do betonu tuto nemrznouci prisadu jako pojistku stavkomplet.cz/... Nemate s tim nahodou zkusenost?
Dekuji s pozdravem
David
Pokud nebudete otálet, klidně betonujte. Zatím není zem promrzlá a betonovat lze do -5, beton při zrání vyvijí i vlastní teplo. Samozřejmě je dobré pro jistotu již přidávat přísady proti mrazu, mají je v každých stavebninách i s návodem na dávkování.
Také je dobré dát na čerstvě zabetonované něco, aby srazilo případný mráz který sálá z nebe v noci při jasné obloze, stačí plachta, já dával i staré kartony.
Díky mojí motorkové sezóně jsem zimní stavebník a párkrát jsem v zimě betonoval a beton bez problému. Ostatně, příští týden budu betonovat také. Pokud jsou mínusové teploty i přes den, to je již problém. Osobně doufám, že půjde tak do konce listopadu, tedy dle předpovědí.
Sakra kde to všichni berete, že se může betonovat do -5°C. Nééé. Do +5°C lze betonovat bez jakýchkoli opatření. Pohybují-li se teploty pod touto hranicí, je nutné provést nějaká opatření. Tj. beton přikrývat polystyrenem, vatou, netkanou textílií,...; používat zásadně CEM I - portlantský cement; kamenivo ohřát; k záměsi použít teplou vodu; použít urychlovače tuhnutí;...
Ideální teplota betonové směsi při hydrataci je 18-20°C. U betonáže skeletů se topí horkovzdušnými fukary. Z ekonomického hlediska se nevyplatí betonovat pod -10°C.
Zrovna včera mi volal jeden investor s tím, že mu dodavatel tvrdí, že se do -5°C může betonovat. Je to totální nesmysl. Při betonáži základů je určitě nutné použít minimálně opatření v podobě přikrývání izolací (viz. výše)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.