Nejste přihlášen/a.
Naši mladí by výhledově chtěli vybourat umakartové jádro a nahradit novým. Zvažujeme zda z ytongu, nebo sádrokartonu. Já se přikláním k ytongu. Dispozice wc a koupelny by se neměnila. Jak silnou zeď udělat mězi koupelnou a kuchyní, aby udržela kuchyňské skříňky plné nádobí, hrníčků a skleniček? Jak silné zdi mezi koupelkou a obývákem, kde budou jen obrázky a jak silnou zeď mezi koupelkou a wc a mezi soc. zařízením a chodbou? Místo obkladaček, bychom chtěli nalepit na stěny do kuchyně i do koupelky nástěnné panely z Ikea. Jsou lehké a měří 50 x60 cm. Děkuji předem rádcům za rady. - stařenka
Když jádro, tak porobeton, tedy nejlépe Ytong (šedý noname je sice levnější, ale i méně kvalitnější). SDK vyjde levněji, výstavba je rychlejší, ale v ničem si nepomůžete. Já dokonce trvrdím, že SDK je pro jádro horší než umakart. Proč: při rekonstrukci 40 let starého bytového jádra nebyl problémem zničený umakart, ale jeho kotvení v ocelových profilech. Za ta léta uhnilé - tu vytečená pračka, tu vyplavení od sousedů... a to byly profily opravdovými profily, ne to co jsou dnes CD a UD plíšky u SDK. Co se týče šířky: Na zavěšení kuchyňských skříněk 100mm, na obvodové bych volil 750mm a na tu příčku mezi WC a koupelnu 50mm. Ještě to však závisí na dispozicích, aby do stěny šly zasekat odpady na pračku a umyvadlo atd...
"cepagis", takže ytong bílý, ano? Aha s těmi odpady to bude tak, že mezi kuchyní a koupelkou bude zeď, z kuchyně na ní budou ty skříňky a dole bude pracovní deska, pod kterou bude myčka, pračka a dřez, to jsou tři odpady a tři přívody vody. V koupelně bude u té společné zdi zabudovaná vana, vedle dvojité umyvadlo a oba odpady půjdou pod vanu. Tak si to plánujeme, snad to lze takto i realizovat. - stařenka
PT:
Můj názor je všeobecně známý.Neboural bych nic.Jen snad v případě,kdy je jádro rozpadlé a v umacartových panelech jsou doslova díry.Na povrch stěn bych po obroušení nebo spíše zdrsnění natáhl stavební flexilepidlo s perlinkou a obklady.Ušetří se spoustu nákladů a práce a výsledek může být stejný.Strop se zakryje SDK a pak už záleží na doplňcích.Jediné,co se odstraní,je různé kování a těsnící gumy a případně vana.Pod obklady je možno zapustit latě pro upevnění skříněk kuchyně.
JABRAKA
doplněno 12.11.11 06:52:Pokud jsou v koupelně průchozí dveře,není problém je zbavit kování a pak vyklínit do dveřního otvoru a zatmelit do stěny.
JB
sodpovědí Jabraky neouhlasím, ty rámy kolem umakartu hlavně dole jsou tak vyhnilé rzí, že je to fakt hanba při rekonstrukci nebo byť jen opravě to tak nechat. To člověk, který prcuje alespoň trochu kvalitně prostě neudělá resp.to tak nenechá. Volil bych Ytong. SDK je příliš měkký. můj názor.
Jabrako, byt je starý opravdu čtyřicet let a koupelna volá o pomoc. My jsme dali dlažbu i obklad, když se nastěhoval syn začal obklad časem odpadat, tak nalepili na umakart Pevco, lino, ale nějak zátéká za to lino a pod vanou se objevuje voda. prostě to chce pryč, je to poničené. - stařenka
ja mam doma kombinaci, dokonce jsem pouzil i jinde vybourany siporex (to jsou ty puvodni panelakove dratem vyztuzene "ytongove" pricky). zpetne bych volil vsude ytong je to fortelnejsi, jen povrchova uprava je pro laika narocnejsi.
nechavat umakart je, podle me, nesmysl, uz jen z duvodu, ze puvodni dispozicni reseni je uplne strasne. ja mam napr. nyni ve byte 47m2 (2kk s lodzii) i bidet a l-kovou vanu a v byte je pritom vice mista a logictejsi usporadani zarizeni. pokud mate maly byt je vsak treba pri vymysleni rozlozeni zarizeni pocitat doslova s centimetry a znat dopredu rozmery vsech veci vcetne sirky oblozek dveri apod. takove ty "architekty" co jsou videt v poradech typu "stavime sen" bych hnal, je to delane jen na prvotni efekt a clovek nema pak kam ulozit veci.
pripominam, ze v pripade zmeny dispozic bytu byste meli mit stav. povoleni s posudkem statika.
Tazatelka nechce měnit dispozici.Mohu z vlastní praxe a fotodokumentací prokázat,že se při stejném vzhledu nestane nic,co by zhoršilo uživatelské hodnoty bytu.Pokud za každou cenu někdo chce místo 50 000(koupelna,chodba a kuchyně)obětovat 200 000,nic proti tomu.
Připomínám,že je v tom i rekonstrukce elektrorozvodů.
JABRAKA
Jabrako, my měnili původní umakartové jádro za ytong právě proto, jak jsem psal ve svém prvním příspěvku. Jasně, umakart nás přežije všechny, ale to kotvení bylo vyhnilé, "futra" zkřížená, že ani dveře nešly dovírat. Myšlenka, že to nevyměním a neudělám pořádně, by mě ani nenapadla. A jistě mi nechcete tvrdit, že vyzdění toho jádra z ytongu vyjde na 150.000?
jako bourat jádro je dobrá akce ,osobně pokud se do toho chcete pustit použijte jak je tu řečeno ytong,kvuli rozvodům použijte minimálně 100mm-tam kde budou skřínky bych se nebál klído i silnější,nebo jako zámý si udělal takový soklik kde skřínky sedí,a moh využíti větší hloubku skříněk,ale jednalo se o zakázkovou kuchyn.jako stavební material je to dobrá volba ,jednoduché ,rychlé zpracování,a skřínky pověsíte,požijete hmoždinky ,já to posychroval ještě chemickou kotvou,drží jak čert,je tam tah dolu,
"pajars", chtěli bychom se do toho pustit sami, teda manžel se synem. Myslím, že to vybourání jádra a vyzdění z ytongu zvládnou i ty instalatérské věci, ale horší ta elektrika, toho se bojíme. Myslíte, že seženeme někoho jen na elektriku?. Tomu obrázku moc nerozumím, nevyznám se v něm. Ale děkuji. - stařenka
prezdeni ytongem zcela urcite nevyjde na 200tkc (ackoliv otazka je co si kdo za to rekne a co je kdo za to ochotny hlavne dat). bezne jsem videl inzeraty na rekonstrukci jadra za 7 dni za 30-40tkc, ja bych odhadoval m2 zdi at uz jakekoliv cca 500kc+obklady+elektro+rozvody vody+zarizeni.
jedina vyhoda ponechani umakartu me napada, ze je to tenkostenny material (4cm?), par centimetru prostoru tak usetrite a ten se muze hodit, ale jak jsem psal dispozicni reseni je otresne.
pokud byste staveli ze sadrose, tak v miste zavesu skrinek se vklada stejne prkno jako vyztuz , navic pokud pouzijete poradne fisher destniky tak ty samotne udrzi dost kilo, ze by vam to spadlo bych se nebal. jak jsem psal ja mam kombinaci ytong-siporex-sadrokarton uz 7 let a zadny problem nenastal, zrovna kuchynske skrinky mam na 10cm sadrosi (resp. 7,5 cm konsrukci jednoduse oplastene). v praci bezne montujeme podobne zarizeni obchodu na bezne sadrokartonove zdi a byvaji na tom naveseny podstatne tezsi veci.
Viděl jsem několik faktur na přestavbu,včetně "jak se staví sen" a to dělali ve vedlejším paneláku.Tak jsem to měl na očích každý den a pak viděl rozpočet v televizi.Pokud si to člověk je schopen udělat sám,tak polovinu ušetří,ale také jedna chybička a může to předělávat znovu.Proto bych v žádném případě ytong nepoužil,ale ideální materiál - sádrovláknité desky.Pracuje se s nimi jako se sádrokartonem,nemusí se v podstatě vytmelovat,práce je rychlá a po nontáži je hotovo,Nosnost je asi 5 x větší jako u sádroše.
JABRAKA
ty témata se zde stále opakují a řeší pořád dokola.nic proti. Elektrinu do jádra nedělejte nijak slozitou,jeden drát na světla a jeden drát na zásuvku pračky. To jsou dva jističe a jeden proudový chránič. Suma sumárum se to dá za pár tisíc udělat i sp prací, kabely nemusíte nutně sekat do zdí ale elegantně je můžete vést v plastových lištách kde stojí 4m asi 40 korun. zásuvka stovku, kabel 25korun 1M. jo,když to člověk trochu zná a ví jak na to. MYslím, že mi kamarád říkal, že to s taťkou za 2000 zapojili celé,
I kdyby jste měli potřebu v kupelně více elektrických okruhů moc Vám to nepomůže protože jste omezeni původním jištěním celého bytu obvykle 20A a starou rozvodní skříňkou v předsíni obvykle.
Elektrické instalace při této rekonstrukci obsahují.:
Kabel pro zásuvku kuchyně pro sporák či varnou desku.Samostatný jistič s chráničem.
Kabel pro připojení zásuvek nad pracovní desku,nejméně 4 zásuvky, jistič s chráničem
Kabel pro napájení celého jádra zásuvky,světlo stropní a k zrcadlu a zásuvky pod zrcadlem jistič s chráničem,
Vcelku rozpočet pro specializovanou firmu asi 7 000.-
Sám si toto nikdo udělat nesmí.Předělávka vyžaduje revizní zprávu.
JABRAKA
Dva okruhy pro koupelnu ano (světla a zásuvka pro pračku), ale ona naprostá většina jader je jádrem právě proto, že z vnější strany přiléhá ke kuchyňské lince. A tam už to chce okruhů víc - další na zásuvky, jeden na indukční desku atd... a lištovat to, proboha, jsme v roce 2011, koupelna není garáž, takže když rekonstrukce, zasekejte to, vždyť do toho ytongu se to dělá jak do másla...
no cepagisi máte pravdu, a když uděláte do 10cm silnýho Ytongu 3cm šlic, co vám z toho zbyde. Všechno bych dělal v lištách, nemusí se nic sekat, není z toho bordel, je to rychlý, normy to povolují, neoslabuje to stěnu, nemusíte nic dozdívat, při širší liště se dá v budoucnu doplnit 1 kabel. Vidím jen samé výhody. Samozřejmě lišty do méně viditelných nebo neviditelných míst.Když se chce všecko jde. Víte jaká je váha linky když si to ženský navymýšlí a narvou blbostmi. Pak je každej cm na tloušťce dobrej. Nesnáším totiž, když něco postavím tak do toho hned dělat díry
To miramira - měl jsem při loňské rekonstrukci stejný nápad, lišty. Naštěstí mě to hned přešlo. Do 10cm ytonfu 3cm šlicy, proč? Pro CYKYLO stačí centimetr, i to je moc. A v jádře obvykle vedete i vodu a odpady, ty musí mít šlicy mnohem hlubší. Nebo také také do lišt? Můj názor, žijeme v 21. století, takže lišty, viditelná WC nádržka a odpadní hadice z pračky přímo do vany do rekonstruované koupelny nepatří...
"miramira", ty plastové lišty by bylo jednošší na práci, ale malý vnouček je štoura, tak aby do toho nevrtal, nenechá nic na pokoji, asi bude elektrikář. - stařenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.