Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu dělat hluk na vlastní zahradě?

Od: greg* odpovědí: 32 změna:

Mam na vás dotaz...

Zajímám se o auta a o závodění snimi.

Mam závoďák a na zahradě ho ladím k dokonalosti.Několik dní vždy něco dělám a pak je potřeba to odzkoušet tak nastartuju a chvíli motor tůruju abych viděl co to dělá.Je to docela hlasitý neboť výfuk je bez tlumiče.

A dneska chvíli po 10ti minutovém tůrování ( nikdy není delší než těch 10 minut ) na mě přiběhl náš soused který bydlí asi 300 metrů od nás že jestli musím pořád tůrovat že chodí na noční a že chce spát...Tak jsem mu řekl svoje... že se připravuju na závod,že to nedělám naschvál atd...a on mě řekl že ho to vůbec nezajímá že ještě prý jednou že na mě zavolá policii .

Tak se chi optat zda na mě může zavolat policii když dělám na svém pozemku rámus který vadí sousedům...

Mě by taky mohlo vadit že kousek od našeho domu jezdí každejch 15 minut vlak,že sousedi když dělali střechu pořád ťukali na střeše,že okousek dál jezděj traktory atd...

Ten soused je hroznej zmrd vždycky byl proti naší rodině a dělal jen potíže...Za minulého režimu to byl STBák a dodnes pořád na každýho žaluje a udává.

Co s takovým sousedem?

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

upřímě od 6 do 22 si dělej co chceš pokud to neupravuje uzemní vyhláška,ale pokud turuješ auto a ještě bez tlumiče bych tě kop do prd,...ono ti to nepřijde ale je to nepřijemný zvuk,vím o čem mluvím dělal jsem do tuningu,a sousedi to taky nemilovali,tak jedině uzavřené prostory,garáž a tak nebo někam z dosahu,no a poliše zavolat klido může a věř tomu že přijedou,oni musí

greg*
hodnocení

Souseda nesnáším a může si za to sám...za to jeho udavačské chování a namyšlenost - sním se nedá dohodnout...

Takže policajty zavolat může,přijedou,maximálně to sepíšou a nic víc dělat nemůžou

hodnocení

3x

Doporučím ti jedno...

Dej kamarádovi klíče a atd kolem 4-5 hodiny ranní tvůj vůz hezky venku bez výfuku tůruje takto at to dělá několik dní ahned budeš vědět na čem asi soused je...

Nakonec pokud má soused noční, toč motor v ty 3 ráno.. to bude soused zaručeně v práci a vadit mu to nebude.. ale na jsi moc košér denní člověk a asi by to vadilo v tom tichu noci jiným lidem...

Až bude mít soused estébák jako koníček testování emp zdrojů, tvůj mptůrek si ani netůrne...

hodnocení

3x

Nejsi v právu. Jedná se o decibely. Jestliže Ty chceš připravit své auto k závodům, musíš si k tomu najít místo, kde ten příšerný rámus nebude obtěžovat ostatní lidi. I když to nyní provádíš na vlastním pozemku, ti ostatní také vlastní své pozemky. Hluk je strašná záležitost a nepřirovnávej to k projíždějícímu vlaku. Má právo zavolat policii, změří decibely. Je něco jiného řezat motorovou pilou dřevo a tůrovat motor.

greg*
hodnocení

Já tůruju auto když to slovně přeženu tak maximálně 5 minut deně.Chodím do práce na 3 směny a tak si nemůžu vybírat čas kdy to budu dělat.Dělám to na svém pozemku a jinej prostor k tomu nemám.Dělám to prostě venku.A to že se to jednomu čurinoj se kterým jsou jen problémy nelíbí mě zkrátka nezajímá... když chci spát já po noční tak si dám do uší špunty a mam klid... :)

Gregu, napřed jsi psal, že je to deset minut a ne pět. Ale to na věci nic nemění. I kdyby to bylo pět minut, nebo tři a po chvilce zase dalších pět a tak dál, je to nesnesitelné. Nepovídej, že když se do toho zabereš a zkoumáš, jak ten motor šlape, že k tomu potřebješ pouze deset minut a pak přestaneš. Nepřestaneš, uděláš pauzu a šteluješ a pak znova zkoušíš, třeba tři minuty a pak zase. A to je to, co je naprosto nesnesitelné. Ten člověk o kus dál, vlastně neví, kdy to zase spustíš, a i kdybys to neudělal, má z toho čekání co bude dál, jednoduše trauma. Snaž se vžít do jeho situace a možná, že to i pochopíš. Není povinen si dávat do uší špunty, není! Nedovedu si vůbec představit, že by někdo, v mém sousedství dělal rambajz, a řekl mi, abych si dala do uší špunty. Nemůžeš přece aplikovat Tvé zvyky na ostatní. Tobě třeba špunty v uších nevadí, já bych je nesnesla. Ano, ještě možná, že bych k tomu přistoupila z důvodů, které se týkají bezprostředně mojí rodiny, to bych kvůli nim vydržel, ale proč bych se uchylovala k takovémuto řešení kvůli člověku, který je mi cizí a nemá právo rušit můj klid? Co bys dělal, kdyby si on usmyslel pouštět každý den cirkulárku, protože by si zařídil na svém dvoře dílnu na řezání dřeva pro své zákazníky? A klidně by Ti podle toho, jak na to pohlížíš Ty, mohl říci, že si dřevo řeže na svém pozemku, ať si celá Tvoje rodina dá do uší špunty, když jim to vadí. To už pak překročí hranice soudnosti a lidskosti a lidé vezmou pušku a jdou střílet... Věř mi, že takových případů je mnoho. Tak se pokus o domluvu a vysvětli, že to nebude trvat dlouho a nebo se dohodněte na čase. Ale podle mne to možné nebude. Nemysli si, že nechápu Tvé rozhořčení. Chápu Tě a vím, co je vášeň pro nějaký záměr, jenomže nejsi na tom světě sám, musíš počítat s ostatními lidmi, kteří mají také svá práva, zrovna tak, jako Ty víš o těch svých. Zamysli se nad tím a hledej, jak bys to řešil schůdně. Kup mu třeba flašku rumu a s úsměvem mu ji dej za obtěžování, které bude trvat nějakou dobu. Všechno jde, ale musí se chtít. Ahoj, Suzy.

vasekpasek*

Jak se zdá, tak s vámi opravdu žádná dohoda není možná. Myslím, že odpovězeno vám bylo už jasně, zdá se, že tím porušujete minimálně hygienické předpisy, takže v právu zkrátka nejste (že něco dělám na svém pozemku, ještě neznamená, že tím neobtěžuji ostatní na jejich pozemcích).

Mimochodem jste předtím mluvil o maximálně deseti minutách jednou za pár dní, teď už mluvíte o maximálně pěti minutách, ale denně... To je ale asi vedlejší, myslím, že jasné odpovědi se vám dostalo.

1jara*

Myslím že Vám ten motor brzo odejde když ho pět minut tůrujete, to jste četl kde že se to má takhle dělat? Kdybych na místě vytáčel motor Táta by mi dal přes rypák! *smich*

doplněno 13.11.11 13:19:

Na tůrování si kupte stabilák.

lui*

Jestli Váš soused nechce jen buzerovat, ale opravdu mu ten hluk vadí, tak věřte tomu, že si prosadí svoje. Buď cestou práva, nebo jestli je to "sekáč" tak jinak. V každém případě na to doplatíte. Víc nebo míň, na tom nezáleží. Každý na světě má své slabiny. Vy budete ten kdo "ostrouhá". Jestli chcete vyvolat sousedskou "válku Roseových", směle do toho. Je to jen Vaše volba. Nemyslím, že by jste si to kvůli jednomu příspěvku sem do poradny rozmyslel. I já to sem píšu jen proto, aby jste se potom nemohl sám sobě vymlouvat, že jste netušil, jak to dopadne.

pecenkav*
hodnocení

2x

Nepoustej se do toho boje, odseres to, je na to zakon, nesmis obtezovat okoli nadmernym hlukem, kourem a takovy ty veci, je to tam vypsany, nebudu to ted hledat, ale je to v obcanskym zakone, dostali sme na to souseda kvuli kominu, ktery nam kouril na dvur, mel ho nizky a tim nesplnoval normu a zaroven tim kourem i porusoval ten zakon

vasekpasek*
hodnocení

2x

Jestli tuhle otázku myslíte vážně, tak bez urážky, ale moc inteligence jste nepobral. A pokud ano, slovo empatie vám stopro nic neříká... Bydlet vedle vás, tak vás prásknu bez varování, můžete být ještě rád, že přišel a zkusil se dohodnout.

sargo*
hodnocení

1x

Šmarjá, vedle vás bych chtěla bydlet. Nenapadá mě moc příšernějších zvuků, než co popisujete *smich*

Ale: nebylo by lepší, než žabomyší válečky, se zkusit domluvit? Ve dne na vás nemůže, ale ten zvuk je vážně hrozný a i po noční lidi potřebují existovat. Zeptejte se ho, která denní doba je pro něj přijatelná - jestli to děláte několik dní, určitě to třeba hodinu nebo dvě počká. Když bude přesto frfňat, má prostě smůlu. Jestli ho, dle závěru vašeho příspěvku, fakt tak nesnášíte, tak má asi smůlu rovnou ;)

ladislavtikal*
hodnocení

1x

nic proti ale znate vyhlasku o rizeni na komunikacich? tak tam je ze se nesmi nic stelovat na vic nebo zvysovat hluk atd treba kdyz na to prijde tak vas dostane na tohle a zavodak nezavodak

přesně tak poprvé to jen sepíšou,ale pak to odprdnete na plné čáře počítej že budeš lítat jako blbec až si tě předvolaj,komu by se takovej bordel líbil,lad to někde mimo vesnici

cyril*

Nešlo by tuto "vyhlášku" nějak lépe konkretizovat? Např. její číslo, k jakému zákonu se vztahuje a případně vlastní znění zmiňované pasáže. Děkuji. :)

medwed*
hodnocení

1x

Vubec bych to neresil za prve musi prijit hygiena provest mereni ze soustavne tzn casto tzn treba kazdy den porusujete nebo spis prekracujete povolenou hladinu zvuku coz je nerealny a pokud prijde policie stejne na vas pozemek nesmi vkrocit tak ze jediny co k tomu dodat je policii poslat do te same prdele kam bych poslal souseda...

1jara*

Tady nejde o hygienu ale o přístup, pkud by se to opakovalo, tak bych mu to auto podpálil, a ještě bych mu dal přes držku.

fe

no tak to by teda nešlo!Už vidím,jak by se do té jedné a té samé prdele vešli najednou soused i policajt*smich*

buss
hodnocení

1x

Doporučuji si přečíst ObčZ a v něm o obtěžování. Osobně by mi to také vadilo. Za tím vaším pozemkem není bezhlučné pásmo.

jumba
hodnocení

0x

Vy si stěžujete na souseda, že Vám nadává, když tůrujete. On si stěžuje, že se nemůže po noční vyspat. Vžijte se do jeho kůže, třeba večer půjde zase na noční, tak potřebuje se vyspat, aby v práci pracoval a né spal. Kdyby to dělal někdo jiný, tak budete nadávat taky. Myslím si, že vám to dělá dobře popichovat souseda, protože Vás štve a nemáte ho rád. Taky bych byl naštvaný, kdybych se chtěl učit a místo toho bych musel poslouchat řev auta.To se má provádět někde jinde.

Že byl dřív STBák, nemá nic společného s tůrováním auta. A ani oprava střechy či vlak nemá nic s tímhle společného. Vy máte koníčka auta-vlak, oprava střechy je nutnost Ladte si auto k dokonalosti jinde, kde s tím nebudete obtěžovat.Nikoho moc nezajímá, jakého máte koníčka.

milka2
hodnocení

0x

No dobrá zpráva je, že zájem o tuning většinou toho blbečka přejde, když dospěje. Je to totiž strašně směšný, jak si natlačí na nárazník spoustu kitu, zešikmí světla a dá si dozadu spoiler. Jo a hlavně je potřeba si v bauhausu koupit chromovanou mřížku na přední masku. Jo a tlumič výfuku musí samozřejmě pryč, ať každej slyší, když pojedu...

Teda vlastně nikdy nepojedu protože to auto nikdy nedokončím, ale tůrovat motor můžu, tak aspoň to...

Chlapče najdi si holku a vykašli se na hraní si s autíčkama... :)

greg*
hodnocení

Milko a vy ostatní ,vůbec nic o mě nevíte a jste k smíchu :D já nikde nepsal že se zajímám o tuning,že jsem mladej kluk atd..! Závodím s autama a docela mě to jde.Zajímalo by mě kolik je vůbec tobě let když máš takovýdle blbý připomínky.

Mě nezajímá váš názor na tůrování auta já chtěl jen poradit na to na co jsem se ptal.Tůrování má svůj význam při seřizování motoru.

JASNÝ?

fran

To s tou holkou bych podepsala, trochu srovnat suverén patrně potřebuje, nebylo by na škodu. To tedy nejde někam popojet, kde by to decibelové "zkoušení motoru" nikomu nevadilo? Ono jde zejména nejspíš o ten kravál, zeslyšitelnění se, ráda se ale zmýlím ...Ten závodní vůz není pojízdný? Mně by vadilo, že to někomu vadí...ale už mám léta a s nimi rozum, asi jako ten létající soused.

pt®
hodnocení

0x

"gregu", jste mladý člověk a vidíte jen své zájmy. Ten člověk, soused má nárok na odpočinek, aby mohl dát v práci výkon, zrovna, jako Vy potřebujete mít v noci při spánku klid, abyste mohl přes den fungovat. Nedostatek spánku, nebo přerušovaný spánek, poškozuje zdraví a tímto způsobem týrali vězně v koncentračních táborech. /knihy: "Krabice mrtvých a "Továrna na smrt"/. Opravdu se snažte být ohleduplný a dospějte rozumem. - stařenka

bez
hodnocení

0x

Kvůli sousedovi, který tůroval zavodni motorky jsme se radsi odstehovali. Hovado...

jkr®

Nám stačilo, že v mém bývalém bydlišti přes léto jeden mladík ladil motorku, bylo to s prominutím "na zabití". Po čase přibylo auto a mladík tunil i audio ve svém autě.

Myslím, že jsem hodně tolerantní - někdy až k mé újmě moc, a mám rád lidi, ale občas mi v žilách tak vřela krev, že málem blafly saze asi bych fakt zmlátil jak žito - nic jiného by asi nepomohlo.

Když je holt někdo tak netaktně hloupý tak taková Kalouskovská facka je asi jidiné, co pomůže.

doplněno 05.01.12 14:44:

Jo, a lituji Vašeho souseda :/

ravalah
hodnocení

0x

Takze asi takhle:

" Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.

Zdroj: bydleni.idnes.cz/...

" Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.

Otazka je spis, jestli jsi se sem prisel jen vybrecet nebo to chces opravdu nejak resit. Pokud to prvni, jsi idiot, pokud to druhe, on je v pravu a ma pravo si na tebe stezovat. Zatim byl jen za tebou, cimz svou obcanskou slusnost dokazal. Pak ani nemusi volat policii, staci kdyz pujde na obecni/mestsky urad a oni zacnou konat. Dalsi instance je soud.

¨Ja taky chodim na nocni a uprimne receno mam problemy se sousedovic psem, ktery jen tak z pleziru steka i kdyz se nic nedeje. Je to dost otravne az jsem za sousedem zasel a normalne jsme se dohodli, ze pokud ho neumi odnaucit stekat, tak ze aspon v noci ho budou zavirat. A hle..normalne jsme se domluvili. Mit nekde na doslech jeste tebe, chovam se naprosto stejne.

ravalah

Ha, nejak se to rozmnozilo:)

Pokud to nekdo muze opravit, tak do toho. Nejsem registrovan.

výtka
Upozornění od sys clayman 09. 01. 2012 20:36:34
opraveno :)

lukaspaiskr
hodnocení

0x
Pokud rámus děláte přes den cca 8-11 a 13-16 a jen 10 minut. Tak policie Vás nechá v klidu, pokud, ale k večeru a o víkendu jde už o narušování klidu. Tady policii už může uložit pokutu.
cyril*

Silvestra už bylo!¨ *ua*

aaaaaa*
hodnocení

0x

můžeš, můžeš dělat co chceš, hluk jaký chceš jen tím nesmíš otravovat nikoho mimo tu zahradu.

figurek*
hodnocení

0x

Člověče, vidím velký diplomatický talent. Sousedovi veřejně nadáváte do zmrdů a pak se tu vyptáváte co s ním, když netoleruje rachot vašeho závodního auta? Jen tak dál. *klik*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]