Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Turbokotel po X-té a zase jinak

Od: natomnesejde* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, řešíme doma výměnu kotle a případné převložkování komínu. Nabízí se samozřejmě varianta, kdy bysme ušetřili za vložkování a dali kotel tzv. turbo.

Bohužel realita je taková, že co komínář to zloděj a lhář. Už se na to v chalupě byli podívat tři a všichni si vzájemně odporovali, vymýšleli neskutečný nerezový konstrukce za neskutečný peníze.

Topenáře máme známého, který to dělá už jen "bokem", tak se v tom moc neorientuje.

Otázka tedy zní: Je možné instalovat kotel turbo cca 8-20kw s výdechem na straně fasády kde není žádné okno?

Co jsem hledal na TZB, tak by se měla na turbo kotel dělat jen revize plyn. spotřebiče protože "spalinovou cestu" ani nemá, když má tzv. certifikovaný systém odkouření.

Prosím jestli se v tom někdo orientujete - PORAĎTE.CZ :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ale od turbokotle přece můžete použít i svislé odkouření koaxiálního systému 60/100 až do výšky 6,3m (pokud je to bez kolena...jen svislá výška), nebo systém koaxiální 80/125mm pak může být svislá výška až 15,4m...

Každý slušný výrobce kotlové techniky má na svých stránkách tyto systémy popsány dost podrobně...a dokumentace je volně ke stažení.

Ev. zavolejte přímo konkrétnímu výrobci kotlů který jste si chtěl koupit..a příslušný technik Vám jistě rád poradí.

des*
Otázka tedy zní: Je možné instalovat kotel turbo cca 8-20kw s výdechem na straně fasády kde není žádné okno?
Ano lze,nesmí vést k sousedům a odkouření od střechy nejmíň 50cm.
doplněno 11.11.11 21:30:

brilon.cz/...

natomnesejde*
hodnocení

Děkuji, už jsem z toho celej zmatenej. Tohle všechno splňujeme, takže ok. Je to vážně "na palici" když vám každej tvrdí něco jinýho a jediný společný mají to, že turbo VŮBEC NESMÍ BÝT, nebo jen s nějakým 4-metrovým nerez komínem, pak zase s novým komínem přilepeným na barák z venku... no prostě páni komínáři mají prioritu jasnou - vytáhnout ze mě co nejvíc peněz.

Namontujeme turbo a budeme mít na paměti upravené rčení " Komínář do domu - hůl do ruky."

Děkuji a omlouvám se za další téma, ale vyhlášky se tak mění že to snad není na škodu.

tozinek*

nejsem topenář, ale turbo kotel doma mám, a právě u něj je výhoda, že nepotřebuje žádný komín! resp. u mne konkrétně jde o cca 1m dlouhou plastovou trubku skrze střechu, kterou nasává i vyfukuje ven. Může i do boku, jak vám výše někdo radí. konkrétně mám DAKON, max.spokojenost. není co řešit.T.

Zde je velmi slušně zpracovaný článek, a je tam snad vše co potřebujete vědět:

vytapeni.tzb-info/...

doplněno 11.11.11 15:06:

Zde další velmi zajímavé čtení:

vytapeni.tzb-info/...

nechci kecat ale turbo skrz zed může být ale snad do 16kw,víc už do komína,a vložka ta už musí být nerez,hliník už nechtěj z revidovat,co dřív šlo už dnes nejde,nechápu proč ale je to tak,pokud třeba někdo má starý kotel a hliník vložku a přejde na výměnu čeká ho komplet výměna,ale dneska je to o tom jestli to někdo podepíše nebo ne a bude si za tím stát,ale norma je norma,ta je neoblomná

kominik*
hodnocení

0x

Neberte si hůl.Norma říká do jedenácti KW bez problému.Jestli není okno vůbec žádné tak není co řešit.A není kominík jako kominík

asi chtěli zbohatnout.Nashle kominik Ustecky kraj

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]