Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podbití střechy?

Od: audibus* odpovědí: 3 změna:

Ahoj,

Potřeboval bych poradit a to hned v první otázce - ani nevím jak to celé nazvat. Jestli je to vůbec podbití střechy.. Takže, dotaz zni takto. Vylezu na nezateplenou půdu ( taková stará klasika z 30.let), kouknu na střechu a vidím přímo betonové tašky, které jsou položeny na trámkách(deskách) prostě pod určitým úhlem vidím ven. No a toto bych potřeboval nějak pojmenovat - nevím jak tomu říkat. Střecha bez podbití? Fakt nevím..

Jak to nějak pojmenujeme, mám další dotaz. Jelikož bych chtěl do budoucna udělat z půlky půdy obytnou část, potřebuji to dát nějak dokupy. Momentálně není nikde ani střešní okno, to je nahrazeno místo tašky klasickým sklem..

1) Chci místo střešních oken udělat vykýře - lepší (aspoň pro mě) ale cenově, jak to může vycházet?

2) Chtěl bych i tu střechu zvednout - cca 1m. A to nevím jaký postup je lepší - zhodit komplet celou střechu i s trámy, vyzdít, svázat... a dát trámy zpět. Nebo přez hever pozvedávat a postupně vyzdívat? Rád bych zanechal původní trámy (finance)

3) Když pojmenujeme ten můj uplně prvotní dotaz, mám kompletně zvrchu podbít střechu a udělat nový rošt, nebo stačí nechat jak je ( pokud nezatéká) a podbít zespod? a nechat mezeru "na trám"

Snad mi rozumíte, já ne :)

Díky Jirka

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pepek449
hodnocení

0x

Dobrý den,

záleží jen na financích. Pokud máte dost financí, určitě bych udělal novou střechu se zvyšením, popř. přistavil.

Střešní okno do staré střechy která je ze 30. let , kdo ví jak to dlouho vydrží, jsou trámy zdravé? U takto starých střech jsou většinou trámy napadené dřevokazným hmyzem.

Výhodou střešního okna je podstatně nižší cena než u vikýře. Při stejné ploše zasklení potřebuje vikýř mnohem více materiálu, ale také odborné práce, takže cena je i více než dvojnásobně vyšší. Naopak vikýř je sice dražší, ale dokáže nabídnout větší obytný prostor, což je při dnešních cenách za m2 velkou výhodou.

Dnešní střešní okna jsou velmi kvalitní, protože se používají odolnější materiály než tomu bylo v minulosti. Podle výrobců kvalitní střešní okno vydrží nejméně padesát let. Životnost vikýřů je stejná jako životnost konstrukcí, které vikýř tvoří.

Asi tak no..

hodnocení

0x

Dobrý den,

do budoucna budu řešit podobný problém, takže Vám mohu říct svoje dosavadní poznatky:

- betonové tašky ( jestli jsou to takové ty bílé, které myslím a měl jsem je na střeše taky, tak ty se rozpadali, když jsem se jich dotknul)

- latě ( na kterých jsou zavěšeny tašky) je nejlepší vyměnit a současně vložit folii, která je nutná

- trámy (krovy) pokud jsou v pořádku ( doporučuju důslednou prohlídku nejlépe s člověkem co tomu rozumí) naimpregnovat proti dřevokaznému hmyzu

- před podbytím krovů vložit izolaci (nebo v podkroví buď v zimě zmrznete nebo se v létě uvaříte )

- zvedání střechy jsem jednou viděl pomocí hydraulických panenek. Jde to a neprší Vám na hlavu. :D Pozednici je pak nutné ukotvit do věnce. Domnívám se, že jiné řešení je pouze výměna celé konstrukce střechy ( levné rozebrání celé konstrukce a následné znovusložení si nějak v praxi nedovedu představit)

- vikýř versus střešní okno - souhlasím s odpovědí výše

- je nutné skutečně podezdít 1m? Nestačí 0,5 m? Pouze se ptám, protože co jsem zatím viděl na podobných rekonstrukcích, bylo to vždy cca 0,5 m

pepek449
hodnocení

0x

Dobrý večer , ještě k té izolaci když dáte pod krov izolace tak v zimě se na nisníh drží a může se zlomit celý trám , i když je zdravý.

Mám taky RD ze 30 let a právě mám hodně velkých zkušeností, měl jsem pozvané tesaře, klempíře , abych se s nima poradil.

A řekli že to chce novou střechu , že ty staré trámy, mohou být zevnitř sežrané, a i když to natřete nemáte 100 procentní jistotu že je to OK.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]