Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vstup majitele do pronajimaneho bytu

Od: alexa2002* odpovědí: 9 změna:

majitel bytu mne vyzval, abych mu umozniila vstup do mnou pronajimaneho bytu za ucelem fotografovani. Jsem povinna mu to umoznit a z jakeho duvodu? nemam zajem, aby zverejnoval nekde fotografie meho vlastniho zarizeni a vybaveni bytu. Nesdelil mi, co bude fotografovat a k cemu fotografie pouzije.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Trochu upřesním: Není to byt Vámi pronajímaný, ale Vámi najatý. Pronajímá ho majitel Vám, nikoliv vy jemu.

Jinak má majitel právo ke vstupu do bytu (svého, není Váš) za účelem kontroly stavu bytu. Pokud tam bude fotografovat například stavební stav (třeba vlhké zdi, ale i nepovolené stavební úpravy), nemůžete mu v tom bránit. Jinak se vystavujete sankcím (případně i výpovědi). Musí Vám ale tento úmysl dostatečně včas oznámit, lépe písemně. Na druhou stranu mu skutečně nic není do Vašeho soukromého zařízení a to by fotit neměl (netuším ale, jak by se tomu dalo zabránit). Nejlepší by bylo se s ním domluvit, aby Vám přdložil snímky k posouzení a případné nežádoucí záběry nechat na místě vymazat (předpokládám, že bude fotit digitálem).

hodnocení

2x

Dá se to ošetřit třeba i čestným prohlášením, že majitel pořízenou foto dokumentaci, na které je zachycen Váš majetek, nesmí nikterak zneužít a není oprávněn s ní nakládat bez Vašeho souhlasu a povolení.

buss
hodnocení

2x

Je to jeho majetek, jistě jste se zeptala, co chce fotografovat. Může dokumentovat stav bytu, sice to mohl udělat před pronájmem ale budiž. Má právo kontrolovat užívání věci. Třeba kdybyste dělala jím nepovolené úpravy... váš majetek nemá co fotit (zakryjte ho...). Jinak o tom Obč. zákoník.

fuja
hodnocení

0x

no každopádně musí návštěvu nahlásit předem,ale fotit?To bych taky nechtěla...prd mu je po tom,co máte doma.*ee*

alexa2002*
hodnocení

ba prave, ale jak tomu celit?

dobrak*

At vám ukáže že ve smlouvě kterou jistě máte je napsáno ,že při kontrole bytu může fotit,v opačném případě když bude u sebe mít foták ,poslat slušně do prdele*stop*

hodnocení

0x

alexa, já to dělám podobně, musím kontrolovat pronajaté prostory. Ale vždy se domluvím a bez problému.

Proč se domníváte "aby zverejnoval nekde fotografie meho vlastniho zarizeni a vybaveni bytu" že to udělá, promluvila jste si s ním? Chápete jeho obavy?

alexa2002*
hodnocení

Dekuji, dekuji vsem...pomohli jste mi stravit neprijemnost s panem domacim a vyresila jsem to myslim ke spokojenosti jeho, sve i zakona:zeptala jsem se ho, k cemu fotky potrebuje a co na nich ma byt, nafotila jsem mu sama, co potreboval k refinancovani hypoteky a fotografie jsem mu zaslala ke schvaleni.

bezucha

Měli jsme také pronajatý byt a majitel nám hned na počátku sdělil,že bude chodit kontrolovat stav vodoměru/nebyl přepsán na nás/. Měl špatnou zkušenost z minulé doby,kdy mu podnájemník spotřeboval tolik vody,že doplatek nestačila pokrýt ani kauce. Vše závisí na domluvě obou stran.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]