Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velikost trámů (Ička) na strop

Od: sponik odpovědí: 13 změna:
dobrý den, prosím o rad, budu dělat nový strop o velikosti cca. 6x11 metrů jaký je minimum rozměr trámu aby mě ten strop unesli popř aby se po tom dalo bezpečně chodit a po jak velké vzdálenosti je dávat vedle sebe. popř jsou lepší dřevěné trámy nebo ocelové Ička? předem děkuji za jakýkoliv poznatek či radu

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

osobně bych si ti nechal spočítat,od toho jsou projektanti,ale i oni maj na to vzorečky,musí se zohlednit co to ponese.pokud to bude jen záklop použil bych dřevo pokud to bude patro kde se bude žít dá se použít taktéž plus osb desky ,a záklop+ izolace,nebo traverzi ,na ně trapéz plech výztuž a beton,což se dnes dosti používá,nebo co využít skladby miako nebo podobné řešení:a

Ale jak říkám pokud to máte jako myšlené na obývání sehnal bych si někoho jak projektanta nebo statika at vám to propočte,vyhnete se problémům které se mohou objevit i po x letech.třeba se tu někdo ozve a spočítá to ale nikdo ze zmíněných si myslím nedá rady jen tak pro to neštudoval

sponik
hodnocení

na bydlení to není, budu to mít strop nad dílnou,ale potřebuju po tom občas projít přenst nějaký věci dostat se na střechu a podobně,ale hlavní funkční to bude mít aby mě neutíkalo teplo tj ze spod asi sadrokarton vypln vata a z vrchu zabědnit.
celp*

Dobrý večer.Pokud chcete mít jistotu použijte plné 18-ky íčka a hurdisky.

jabraka*

Také bych je použil,ale na hurdisky je potřeba dělící vrstvu pod beton,třeba minerální vatu hned jako zvukové tlumení.

JABRAKA

sponik
hodnocení

nechci tam cpát beton ani hurdisky, chci to mít vyloženě jen k vůli tomu abych si dole na dílně mohl topit a neutíkalo mě teplo vrchnem pryč a občas když bude potřeba vyměnit nějkaou tašku na střeše aby se potom dalo bez potíží projít.

v tom případě to udělej z trámů, zespudu zaklop sádrošem, OSB nebo čímkoli, dej 16 cm vatu aspoň a zvrchu zase zaklop OSB nebo deskami. Trámy se sice můžou po čase prohnout ale je to levnější řešení jako I profily.

sponik

ano tak to chci udělat ale chtěl jsem vědět jakou velikost trámu použít a po jaké vzdálenosti je dát od sebe aby překonali 6metrovou díru a bylo to bezpečné :) bude stačit trám 20x20 cm?

jvn®

Směrodatná je výška průřezu profilu.

Než dávat Vámi navrhované 20x20, stejnou funkci bude mít 20x10 - 20 na výšku. nedával bych je dál jak 1metr od sebe. Jistota je výpočewt od statika.

Co zajít do hospody na pivko a tam se dají najít řemeslníci i jiní fachmani...

celp*

Zdarec.Výška profilu se vypočítá přibližně podle empirického vztahu h = 20 x l + 180 (mm), kde l je rozpětí v metrech. Poměr výšky stropnice k šířce bývá od 7/5 do 2.Vzdálenost trámů je 0,9m-1,2m.

sponik

kurnik já snad k vůli stropu začnu aj chlemtat pivo :D

vzorec je krásnej ale moc mu nerozumím, sem chlapec z vesnice. takže když to shrnu, když dám trámy 20x15 cm pro jistotu a po 90cm od sebe neměl by s tím být problém?

jendax

Přibližně se vyška tramu navrhuje podle empirickeho vzorce

d(cm) = 2l (m) 14cm

Pro vašich 6m rozpětí je vyška tramu d = 2x6 14 = 26cm

Klidně bych dal fošny 8 x 26cm s roztečí cca 60cm a uprostřed mezi ně dát napříč fošnove kousky (napříč) .Aby se nekroutili do vrtule.

jendax

V tom vzorečku se mi nenačetlo znamenko plus! Takže 2x 6cm plus 14cm = 26cm

celp*

Chlemtat není potřeba. Vybodneme na teorii.Já dal na rozpětí 6 bm trámy 20x12 po 80-ti cm a je to v pohodě.Podbito palubkou a z vrchu prkna 22 mm.Je to plně pochozí a také je na půdě pěkný skládek všeho možného.Ovšem pokud to máte 11 m volné plochy tak bych navrhoval položit dva středové nosníky .Buď trámy 30x15-20 cm, 80 cm od sebe a nebo dvě íčka 22 cm těsně vedle sebe svařené stehy jako zdvojený nosník.Námětů máte dost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]