Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nespokojenost s krbem - málo hřeje

Od: ladislavvanek odpovědí: 42 změna:

DOBRY DEN MAME KRBOVOU VLOZKU BLANZEK 720D ZADNI DVIRKA MAME PLNA

problem je v tom ze topime jak blazni ale v prostou 50m2 to jde poznat jen tosku teplota se zvedne max o 2 stupne dum je novostavba zdi44cm poroterm,trojskla ...

souset ma krbova kmana(kachlova) ve stejne velkem pokoji a ma tam jak pretopeno

stejny vykon a za stejnou cenu .Topime oba budem rok stary

zadni dvizka jsou v kotelnicce 10m2

vlozka nema kominovou klapku nemuze to byt tim?Netopime do komina?

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

jak na tu vložku koukám zdá se mě moc nepovedená,pokud to nemá ani klapku do komína tak to je vlastně jen prstor na spalování dřevas bezvýznamnou učinostíspaliny mizí komínem,klapku lze dořešit koupi komínového dílu s ní instalovanou.akorát mě děsí to řešení vložky,krychle s dírou do komína,to asi teda moc tepla nedá,litina je dobrá ale tady budete muset fajrovat jak v lokomotivě.známí má zplynovačí litinovou vložku,cena teda vyšší cca 50tis ale to je upně o něčem jiném než tu čtu a vidím,,do komína není vydět jsou tam přepážky ve kterých to cyrkuluje a systém zplynování.doplněná o cyrkulacy teplého vzduchu do místnosti,vytápí s tím prostor cca80m2 a když to zapálí tak se za pul hodiny slíkáme do trenek-)),díky bohu to je regulovatelné,4 polena bez problému 4hodiny i víc..Zkusil bych poslat dotaz bud prodejci či výrobci jestli je vše v pořádku?ono taky občas něco chybí v balení,vlastní zkušenost

ladislavvanek
hodnocení

dobry den ,v baleni nic nechyby!Krbar co nam vlozku montoval tvdil ze je klapka zbytecna ,ze se dava jen kdyz je vysoky komin ten nas cca 6-7m

ted uz je to jedno jen me tedy zajma pokud namontuju klapku jestli bude vse ok

myslel jsem ze vlozka za 40 000kc bude kvalitni a da tepla hodne!

muze se klapka namontovat hned za vyusteni krb.vlozky?

jendax

Samozřejmě mužete dát klapku nad topeniště.Ale moc nevěřím tomu že to pomuže.Když začnete regulovat vzduch, tak nevěřím tomu,že to bude čistě a efektivně hořet.Budete mít stále problémy se zadehtovaným sklem a komínem.

ladislavvanek
hodnocení

a muzu vedet proc?

adislavvanek
hodnocení

ted jsem se docetl ze nase vlozka devlektor ma! krby-bef.cz/...

jendax

No vidíte ,já jsem to přehlíd*zed* .Omlouvám se .

jendax

Protože když začnete regulovat klapkou tak je to stejné jak když začnete zavírat vzduch primárem nebo sekundarem.Klesne vám teplota v topeništi a neshoří vám dřevoplyn.Ty kanadské vložky mají izolaci z vermikulitu.Je to něco jako polystyren co vydrží přes 1000°C.Prostě vrací teplo zpět do topeniště.Pěkně je to nakreslené tady krbova-kamna.cz/... mužete pomalu a čistě hořet .Hoří to na malé vykony a proto to mužete velice dobře regulovat.

A to všechno vám tam chybí.Vy máte prostě velkou krabici se sklem ve které musíte topit rychle. Jinak máte špatné spalování.A proto vám všechno teplo ulítne z komína

jendax

Ještě jsem vyhrabal něco kutime.cz/...

Potom máte dlouhou dobu spalování a vysokou učinost.Málo tepla jde do komína

adislavvanek
hodnocení

NEJAK TO CELE NECHAPU! prece klapka je na to aby po rozhozeni s casti uzavela koin a telo tam tdy neslo a odrazilo se do topeniste!

jendax

Já tam klapku nemám.Mám 5m komín pr. 150mm .Kamna mě jedou na plotně na 250°c a sekundár pěkně hoří.Pul metru nad kamny už mam na teploměru 120°c . Kamna hoří podstatně déle než co jsem taky měl litinovou krabici. Kdo to vidí na vlasní oči - ten vidí a těžko se to vysvětluje.Jak tady vidím *zed* Jednoduše potřebujete vysokou teplotu v topeništi(nad 600°c) a cb spalování aby to pomalu hořelo.Kachlová kamna fungují na naprosto jiném systému.Ty mají dlouhé tahy,které vydavají teplo a do komína jde malo tepla. V krbu to musíte zvladnout na malém prostoru a to dovedou jen ty topeniště s cb spalováním.

e250td*

Je potřeba zmínit i to,že i o topení v krbových vložkách je potřeba něco vědět a mít pro to cit . viz..jendax. Kolik toho přiložím,jak to uložím do ohniště,kde budou řeřavé části a kde přiložený dřevo,malé či velké polínko. Oheň nehoří každý den stejně,velký vliv má počasí,i to musím zohlednit ,napříkld vstupem vzduchu ,etc.I sklo vypovídá o tom,jak topíme a co je třeba změnit . Kdo to zná,ví...

adislavvanek
hodnocení

je tu nekdo kdo me zasadne klapku doporuci? mam ji tam dat at to apon trochu pomuze?dekuji

Klapka v komíně Vám pouze sníží komínový tah a vložka bude hřát ještě míň než nyní - vyhodíte další peníze. Zavolal bych do toho obchodu, kde jste to koupil a normálně reklamoval špatnou funkci vložky a předvedl jim to. Závada bude někde jinde.

jendax

Taky bych upozornil na jednu věc.Dává te tam dost paliva? Jednoduše řečeno by jste měl spálit asi 3kg dřeva za hodinu aby jste měl vykon asi 9kw.Odvažte si asi tedy 12kg dřeva a to by jste měl spálit asi za 4 hod. 12kg dřeva je asi 36kw.Takhle určitě zjistíte jestli to topí *smich*. Obyčejny elektricky radiator dává asi 2kw za hod.

adislavvan
hodnocení

Paliva damam dost!

vylezl jsem na strechu dal nad komin ruku a s kominu sel silny zar!

adislavvanek
hodnocení

proc by hrala jeste mene ,prece by jen zabranila uniku tepla!nechal bych jen zapnuty vrchni externi vzduch (oplach skla)

savaja

Zdravím,měla jsem podobný problém s vložkou Banzek, je to cca 14 dnů jsem -přes doporučení -sehnala kamnáře.Přijel do 3-dnů a bylo evidentní,že praci rozumí.Žádné klapky apod.-chce to odborníka.A cena přijatená,ač v Praze.Máte-li zájem,pošlete email.

uska*

savaja - máte nějaký důvod nesdělit ostatním jak byl problém vyřešen? To lze jen soukromně, že žádáte o email? Pak postrádám smysl této poradny.

jendax

Ano máte spravné napady.Snažíte se udržet teplo v krbu. Samozřejmě na roztopení se používa primár.Až se vložka zahřeje nad 200°c tak zvřete primár a regulujte to pouze sekundarem.Klapkou nic nezkazíte .Ta stojí par set korun.Ale obavam se že vám to muže bafat .

Pro pomale hoření je duležitý bankovka test. Vezmete proužek papíru a přivřete ho do dvířek.Dvířka by měly být zavřená na kličku a proužek papíru by neměl jít vytáhnout.To vyzkoušejte okolo celých dvířek.Tak zjistíte vzduchotěsnost vložky a budete mít pomalé plameny.

e250td*
hodnocení

0x

Najděte někoho,kdo to zhlédne,nejlépe kamnáře,zjistí závadu a odstraní . Tato záležitost se na dálku řešit de facto nedá .

jendax
hodnocení

0x

Pokud mate tady tu vložku - krby-bef.cz/... a ještě bez klapky , tak máte vlastně otevřené topeniště ,akorat za sklem *smich*

Správné topeniště ,které hoří pomalu a čistě vypadá takhle hearth.com/...

V americe se testují topeniště na 4 rychlosti hoření .Od minima(0,8kg/h ) až po maximum.Musí splnovat emise a hodnoty vydává uřad na internetu.

Potom máte kamna nebo vložky co hoří pomalu a čistě při vysoké teplotě a malé spotřebě dřeva.Máte čistý komín a sklo nemusíte prakticky čistit.

Tuto certifikaci(EPA) mají jotul , morso ,pacific energy a regenzi.Jednoduše vše co se prodává v americe a kanadě.U nás mužete prodávat vše co spaluje :)

jendax

Ještě dovětek - tato topeniště jsou dobře izolovaná a po zahřátí na provozní teplotu - 200-300 °c na plotně

potom postupně stahujete primarní vzduch.Sekundární vzduch se předehřívá v těch nerez trubkách a nahoře v topeništi se vznítí s dřevoplynem.Vysledkem je že topeniště hoří pomalu a čistě a do komína jde velice málo tepla , protože kamna jsou prakticky zavřená.Takže kamna topí na vysokou teplotu a do komína jde minimum:D

ladislavvanek
hodnocení

Ano presne tu vlozku mam!stala asi 40 000kc!Chcete rict ze to byla chyba ze je to sunt?

Resila by kominova klapka muj problem?Nebo nejaka kominova hlavice?elektronicka klapka na vzduch?

jendax

U nás není tradice vytápění kamny nebo krbem.Většina lidí bydlí v paneláku .Když v domku ,tak mají kotel.

Amíci se spíše stěhují a proto i když mají velké domy,tak do kotlu moc neinvestují a koupí za desetinovou cenu krbovky , které 3x za den naloží .Proto měly velké broblémi s kamny doutník kouří(jotul F 718) .Ty odhořívají i 12 hodin. A zavedly v 90 letech emisní testy na pomalé hoření.A ty musí splnit i ty 20 kw krabice.Takže vysledkem bylo ,že jim to pomalu a čistě hoří a ještě mají poloviční spotřebu.

Osobně bych to vyboural a prodal.Koupil aspon ty malé krbova-kamna.cz/...

Jotul nebo morso jsou cenově hodně drahé .Možná zkuste krby-bef.cz/...

To má již deflektor a v zadní stěně se předehří vá sekundár.

craft*
hodnocení

0x

Taky dělají různé teplovzdušné výměníky. Anebo třeba t y akumulační prstence:

www.krby-bef.cz/c/...

jendax

Jdete na to špatně.Proč má topit komín? Přece kvalitní vložka pomalu a čistě topí a do komína jde velice málo tepla.Když máte pomalý ohen mužete 3krat nebo 4krat za den přiložit a máte stále žhavé.

craft*

Ale jo, ale když už má tuhle vložku, tak co s tím? Za kolik si myslíte že jí prodá, když jí vybourá? Za 10 litrů? Záleží na něm...

adislavvan
hodnocení

jeste jsem tu neuved ze ta nase pruhledova vlozka neni pruhledova ale zadni dvirka jsou specialne vyrobeny!je tam plech za nim zaruvzdorna deska 3cm a za ni zase plech!

a to bude asi ten problem!dnes jsem tu mel kamenare a ten rikal ze se nema teplo kam naakumulovat a pak leti do komina!pry tak stracim az 50 % vykonu!Reseni- nechat odlet s litiny dvere s zebry! teblo se pak ale bude uvolnovat do kotelny!to by se vyresilo tak ze by se jete pred litinove dvere udelal zaklop s zaruvrdorne desky s vlasniny dvirky tim by vsechno teplo stoupalo nahoru k mrizce!

co na to rikate?

jendax

No já nevím.Jednoduše řečeno .Vložka má nějaký vykon. Jestliže je lépe zaizolovaná(ty zadní dveře).měl by jste teoreticky tam mít větší teplotu a ta by salala .Jednoduše řečeno ,by jste to měl více zaškrtit sekundarem a tím by vam to mělo dele hořet při optimální teplotě.Tak to dělám já.Rozběhnu kamna na 200°c na plotně a začnu je přivírat.Začnou pomaleji hořet a komín začne natahovat cb (tercialní) vzduch.Ten se více předehřívá a kamna se začnou ještě rychleji zahřívat.To jsou ty plameny nahoře u deflektoru , kdy začne hořet dřevoplyn - modrý kouř z komína.

jestliže tu desku odděláte ,tak zvednete tepelnou ztrátu vložky.Bude vám více topit do domu, ale jen tehdy když budete více dávat vzduch do vložky a tím i do komína.Jestliže to začnete přivírat , tak rychleji klesne teplota v topeništi a bude to špatně spalovat(modry dym z komína). Poznáte to na zadehtovanem sklu - nízká teplota v topeništi.Doporučuji vám koupit ten spalinovy teploměr.Stojí pár stovek a hned víte co to dělá.

rollo*

Dobrý den, chci se zeptat na podobný problém. Koupil jsem tyto kamna euroteplo.cz/... včetně teplovodního výměníku,(kamna mají cb spalování). Kamna mají regulaci jen primárního vzduchu, který proudí skrz otvory ve dvířkách do topeniště. Sekundární vzduch je nasáván ve spodní zadní části kamen a je vyveden v horní zadní části kamen pod "deflektor"z šamotových destiček. Problém je v tom, že když přivřu regulaci primárního vzduchu tak kamna ztrácejí výkon a oheň postupně zhasíná. Funkci CB spalování pohledem ověřit nejde - do prostoru vývodu sekundárního vzduchu nejde vidět, ale otvorem pro nasávání sekundárního vzduchu je nasáváno pocitově vzduchu dost (při přiložení dlaně na nasávací otvor). Koupil jsem i spalinový teploměr a při přiložení na kouřovod cca 15 cm nad hrdlo kamen mi ukazuje teplotu okolo 180st C. Spaliny z topeniště jdou z ohniště do zadní části kamen, pak se "vracejí"pod deflektorem do přední části (tam by mělo probíhat CB spalování) a pak pod plotnou kamen zpět do zadní části a do kouřovodu. Kamna mají udávaný výkon 12kW do vody a 3kW do vzduchu.

P.s.: u kamen musím skoro každý den čistit sklo dvířek - může to souviset s tímto problémem (zhasínání při přivřeném primáru) a s kvalitou dřeva (kamna oplach skla nemají)?

Díky za odpovědi.

to by vás vyšlo hodně draho,,možná lepší uvažovat o výměně,takto spálite hodně a je to neekononické.,proč topit pánubohu do oken,nebo nějak využít to komínové teplo vvýměník?je to těžké ,člověk si něco koupí a spoléhá že to bude dobré zaa ty peníze a časem zjistí že to stojí,za prd,nebo se obratte na prodejce,jak se k tomu postaví,ale za tu cenu by to mělo už topit

adislavvan
24.11.11 17:14
hodnocení

Ale to s

adislavvan
hodnocení

nevyslo bylo by to zdarma! taky me napadlo toto reseni-kolem kourovodu navlect nekolik delenych litinovch prstencu s zebry .co na to rikate? plati cim vic litiny tim vic tepla?

adislavvan
hodnocení

prosim o neci vyjadreni

adislavvan
09.12.11 19:38
hodnocení

?

hodnocení

0x

Sleduji Váš problém od začátku, už to nějaký ten pátek řešíte.

Tak jak to popisujete bych možná hned nehledal vinu ve vložce.

Zkusil bych:

1) Co obestavba, z čeho je provedená a jak velký je rozměr nasávacího a výdechového otvoru. Kde je máte umístěny.
Nedostatečné odvětrání, či nevhodné umístění a krb nefunguje jak má.

2)Jaké máte dřevo? Chce to vyschlé dřevo, máte je? Měkké dřevo alespoň dva roky, tvrdé tři. Ideálně venku a pod střechou (plachtou).
Mokré dřevo = černé sklo, při zatápění dokonce mokré. Dřevo špatně hoří a dává málo tepla. Většina se spotřebuje při odpařování vody ze dřeva.
Doporučuji koupit dřevěné brikety a odskoušet jak budou topit.

3)Klapku určitě pořiďte. Až vyřešíte Váš problém, bude se hodit. Já když topím selý den tak odpoledne mám zavřené všechny vzduchy i komínovou klapku, jinak bych měl doma 27°C :). A to vytápím dvě patra asi 200m3 vložkou 8kW.
Váš problém klapkou určitě nebude, já když nechám všechno otevřené tak to hoří jak blázen, nerez kouřovod se barví do žluta a fialova:) dřevo je hned shořené, ale v obýváku 28-29 a více.

kejki
hodnocení

0x

Loni tu byl někdo s porothermem bez vnejší fasády - to se taky špatně vytápí.

adislavvan
hodnocení

drevo mame asi rok stare;)a taky nemame vnejsi fasadu! Zed mame 44smsuprterm na lepidlo,myslite ze by byly tak velke uniky?kdyz neni fasada?

K tomu dřevu. Naštípat na menší polínka a nanosit ke krbu zasobu na tři dny, pravidelně doplňovat a topit vždy nejdříve doneseným. Dřevo krásně doschne a hoří úplně jinak než když je čerstvě donesené z dřevníku.

K tomu supertermu. Problém bývá v tom, že pokud nemáte fasádu tak jsou vlastně odhalené veškeré svislé spáry, pero-drážka, jen přiražené nasucho k sobě. Pokud zafouká tak to profoukne až k vnitřním omítkám.

adislavvan
hodnocení

to znamena ze az udelame fasadu straty budou mensi?jinak dekuji za odpoved!

to pokaždé,kor jestli máte bloky cihlu,a ještě spodek přesazen,to pak luftuje skrz na skrz*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]