Nejste přihlášen/a.
Občas vidím v nabídkách pronájmů, že někdo odprodá svojí nájemní smlouvu třeba za 200 tisíc. Nějak nechápu, kdo by to koupil, vždyť nabídek bydlení je spousta a dá se sehnat i bez realitek. Tak co z toho kdo má, že nabízí prodej nájemní smlouvy? Není to šméčko?
Koupit nájemní smlouvu je spolehlivý způsob, jak přijít o peníze. Pokud se nájemce odstěhuje, nájemní smlouva je ukončena a další nájemce musí uzavřít s pronajímatelem smlouvu novou. Pronajímatele pak obvykle nezajímá, že původní nájemce do bytu cosi ze své vůle investoval. Původní nájemce nemá žádné právo jakkoliv se smlouvou manipulovat a nemá žádný vztah k nájemci novému.
No právě, na celé věci mi vadí, jak je to nelogické. Navíc nájemní smlouvy jsou dost volné (jednak jsou vypověditelné během třeba tří měsíců a druhak NS jsou z právnického hlediska dost problematické, je to vlastně jen cár papíru a podmínky na něm smluvené nejsou příliš vymahatelné), z mého pohledu zcela chybí důvod, proč vůbec přemýšlet nad odkoupením NS. Takže jsem dospěl k názoru, že je to nejspíš šméčko - dám 200k a za to je mi garantováno co vlastně?
Představte si, že bydlíte v nájemním bytě, ve kterém provedete rekonstrukci za stovky tisíc a z nenadání budete nuceni tento byt opustit... Odprodej nájemní smlouvy je obvykle jakási forma kompenzace pro původního nájemce za investované peníze do daného bytu
Já kdybych si měl vybrat, jestli vezmu byt zadarmo nebo s odkupem NS za 200 tisíc, tak si vyberu první možnost. Nemyslím si, že na to vůbec někdo přistoupí, spíš to ti odcházející jen tak zkoušej a stejnak se jim nikdo neozve. Trh je trh a nechápu, porč by někdo kupoval něco, co může sehnat zadarmo.
Taky jsme měli podobnou situaci a "kupce" jsme našli - odpoveď i na Vaši druhou otázku je zcela jednoduchá - pokud byste si chtěl byt před nastěhováním zrekonstruovat, tak Vás odkup nájemní smlouvy vyjde obvykle podstatně laciněji než samotná rekonstrukce - smlouva se k odkupu dává většinou pouze v případě, že rekonstrukce proběhla v době nedávné a je na stavu bytu patrná Prodejce na tom sice prodělá poměrně dost peněz (běžně i víc než 50%), ale stále platí, že je lepší něco, nežli nic
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.