Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená odprodám nájemní smlouvu?

Od: 3t* odpovědí: 6 změna:

Občas vidím v nabídkách pronájmů, že někdo odprodá svojí nájemní smlouvu třeba za 200 tisíc. Nějak nechápu, kdo by to koupil, vždyť nabídek bydlení je spousta a dá se sehnat i bez realitek. Tak co z toho kdo má, že nabízí prodej nájemní smlouvy? Není to šméčko?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Koupit nájemní smlouvu je spolehlivý způsob, jak přijít o peníze. Pokud se nájemce odstěhuje, nájemní smlouva je ukončena a další nájemce musí uzavřít s pronajímatelem smlouvu novou. Pronajímatele pak obvykle nezajímá, že původní nájemce do bytu cosi ze své vůle investoval. Původní nájemce nemá žádné právo jakkoliv se smlouvou manipulovat a nemá žádný vztah k nájemci novému.

3t*
hodnocení

No právě, na celé věci mi vadí, jak je to nelogické. Navíc nájemní smlouvy jsou dost volné (jednak jsou vypověditelné během třeba tří měsíců a druhak NS jsou z právnického hlediska dost problematické, je to vlastně jen cár papíru a podmínky na něm smluvené nejsou příliš vymahatelné), z mého pohledu zcela chybí důvod, proč vůbec přemýšlet nad odkoupením NS. Takže jsem dospěl k názoru, že je to nejspíš šméčko - dám 200k a za to je mi garantováno co vlastně?

lui*

Donedávna tak bylo možno získat byt s regulovaným nájemným. Což se vyplatilo. Jak to fungovalo neprozradím. K čemu taky. Dnes už to asi pomalu končí.

sharkis*
hodnocení

2x

Představte si, že bydlíte v nájemním bytě, ve kterém provedete rekonstrukci za stovky tisíc a z nenadání budete nuceni tento byt opustit...;) Odprodej nájemní smlouvy je obvykle jakási forma kompenzace pro původního nájemce za investované peníze do daného bytu :)

3t*
hodnocení

Já kdybych si měl vybrat, jestli vezmu byt zadarmo nebo s odkupem NS za 200 tisíc, tak si vyberu první možnost. Nemyslím si, že na to vůbec někdo přistoupí, spíš to ti odcházející jen tak zkoušej a stejnak se jim nikdo neozve. Trh je trh a nechápu, porč by někdo kupoval něco, co může sehnat zadarmo.

sharkis*

Taky jsme měli podobnou situaci a "kupce" jsme našli - odpoveď i na Vaši druhou otázku je zcela jednoduchá - pokud byste si chtěl byt před nastěhováním zrekonstruovat, tak Vás odkup nájemní smlouvy vyjde obvykle podstatně laciněji než samotná rekonstrukce - smlouva se k odkupu dává většinou pouze v případě, že rekonstrukce proběhla v době nedávné a je na stavu bytu patrná ;) Prodejce na tom sice prodělá poměrně dost peněz (běžně i víc než 50%), ale stále platí, že je lepší něco, nežli nic :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]