Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,před pár lety jsem nepodepsal nájemní smlouvu majiteli domu a on již nikdy jinou nepředložil.V bytě mi nechal bydlet bez problémů a já mu pravidelně platím nájem o který si vždy každým následujícím rokem navýší nájemné dle zákona... Nyní jsem se rozhodl,že chci bydlet ve svém a koupiljsem jiný byt do sobního vlastnictví a tudíš chci tenhle byt opustit a předat zpět majiteli.Můžu odejít ze dne na den,aniž by mi postihl nějaký dluh ohledně k majiteli?Samozřejmě s majitelem chci si promluvit a chci navrhnout měsíc,který by dostačoval k mému vyklizení a předání bytu.Co když majitel byt nebude chtít přebrat a já budu stále vlastnit klíče od bytu ve kterém již nebudu bydlet,musím platit nájemné?Nechci porušit zákon a ani nechci majiteli zkomplikovat jisté záměry,ale jelikož v domě majitel nebydlí,jen občas zajde,neví v jakém stavu se tento dům nachází a nesnaží se vůbec komunikovat s nájemníky...O dům se moc dobře nestará a spojit se s ním při jakémkoliv problému je nadlidské síly,prosím poraďte co udělat v případě jako je ten můj,že bydlet v tomto domě již nechci,protože mám jiný byt a v jiném městě a nemít problém s tímhle nepředaným bytem.Děkuji, Pavel Liška.
Písemně oznamte majiteli, že nemáte zájem o další užívání a končíte ke dni tomu a tomu a tohoto dne mu předáte byt. Od tohoto data, že nebudete dál platit nájemné a rovněž k tomuto datu provedete ukončení odběru plynu,elektro a další služby spojené s užíváním bytu. Sdělte mu, že pokud jako majitel nebude na toto oznámení reagovat, že máte v úmyslu klíče od bytu odevzdat do notářské úschovy. Pošlete doporučeně a v případě, že by dopis nepřevzal, vezměte jej i s průvodkou a předejte jej včetně klíčů notáři, nebo advokátovi. Od té doby nemáte povinnost platit nájemné a právník nebo notář na náklady majitele zajistí předání bytu. Věřím, že na toto sdělení bude majitel reagovat.
Pokud jste nepodepsal novou nájemní smlouvu, platí stále původní nájemní smlouva, pokud ovšem nebyla pouze na dobu určitou. V této smlouvě by měla být i část, kde jasou podmínky pro vypovězení z jedné či druhé strany. řiďte se podle ní. Pokud smlouva neni, nebo skončila její platnost, sdělte majiteli s dostatečným předstihem, že chcete byt tehdy a tehdy předat. Doporučoval bych toto učinit písemně a zaslat doporučeně poštou. Mýslím, že by neměl nastt problém. Pokud by se majitel neozval, nebo nereagoval, zaslal bych mu klíče, rovněž doporučeně poštou. Vhodné by bylo při opuštění bytu sepsat i nějaký protokol, v kterém bude uveden stav bytů, stav elektroměru, vodoměru, plynoměru a podobně. V případě nepřítomnosti majitele by byl vhodný svědek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.