Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orosená okna přes noc

Od: matavit odpovědí: 14 změna:

dobrý den, stále i přes to, že topíme, větráme několikrát denně se nám vždy přes noc orosí celá okna. Máme pronajatý byt, vlhkost v bytě cca 60-75%, topíme neustále a to plynem. Nevíme, kde je chyba, že přes den není problém s okny, ale přes noc se vždy okna opotí až z nich teče voda a vlhkost nám tak přes noc stoupne přes 80%. Nastane opět větrání, ale topí se stále a tak to je každý den. Kde může být prosím chyba, můžete mi poradit?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Do jisté míry a velmi pravděpodobně...je paradoxně chyba i to, že stále topíte...

Zemní plyn obsahuje vodu...potažmo se při jeho spalování uvolňuje, takže pokud topíte kotlem umístěným přímo v bytě,

pak se Vám přes noc vlhkost zbyšuje možná právě tím, že topíte.

80% vlhkost je opravdu hodně...V dobře větraných místnostech nebývá problém udržet vlhkost v rozmězí 40-50%.

Při teplotě vzduchu v místnosti 20stC a R.H.80% je teplota rosného bodu 16,7stC...to znamená že jakmile teplota skla v oknech klesne pod tuto teplotu, pak se na něm začne srážet vlhkost.

Když dosáhnete R.H. 50%, pak je teplota rosného bodu 10stC...při 40% dokonce jen 6,9stC...

doplněno 07.11.11 13:09:

Zdrojem vlhkosti bude samozřejmě i vaření...praní...myčka nádobí...atd.

Někde se prostě ta vlhkost v bytě "vzít" musí...a Vy jí tam máte tolik, že je mi to až divné.

doplněno 07.11.11 13:31:

Ještě mne napadá další možný zdroj vlhkosti v bytě...a to kytičky...tedy pokud jsou ve větším množství..

matavit
hodnocení

děkuji za radu, nicméně opravdu nevím, jak dosáhnout vlhkosti v bytě 50%. Nad tím si lámu hlavu bohužel i v létě, i tak nám vlhkost neklesne pod 50%, je to spíše k 60%. V předchozím bydlení jsme měli stejný počet místností, větší počet květin, topení parovodem, ale bydleli jsme v paneláku a vlhkost tam prakticky nebyla, naopak jsme měli 30-40%. Nevím tedy, kde je chyba a to jsme topili zhruba jen 1 hodinu denně. Stále to nechápu.

jabraka*
hodnocení

2x

Sám kotel nemůže být zdrojem vzrůstu vlhkosti.Spaliny by určitě měly být vyvedeny mimo byt.Proto bych asi viděl nedostatek i v přívodu topného vzduchu zvenčí,sníží se nutnost větrání a sníží se i vlhkost vzduchu.

JABRAKA

uska*

Nesušíte v bytě na sušáku prádlo? A nebo špatně větráte. Nejhorší je pootevřít okno na půl hodiny. Nic nevyvětráte a zdi kolem okna vám ochladnou . Větráte do průvanu? Kolikrát denně? Používáte digestoř? Někde to vlhko se musí brát ...

matavit
hodnocení

standardně větráme 4 - 6x denně právě průvanem. Digestoř používáme při každém vaření. Vlhkost v bytě přes léto je 50-60%, což i tak je dost. Jedná se o cihlovou bytovku, ale nedělalo to žádný problém. Může být příčinou právě to, že máme v bytě několik kytek, cca 20, ale je to rozprostřeno přes byt 3+1, tak mi to nepříjde hodně. Pokud ještě zvýším intenzitu topení, tak dle mého názoru už bude v bytě nesnesitelně, nyní mám teplotu v bytě 22 a kupovat drahé klima či odvlhčovače, není pro mě ideální s ohledem na náklady.

stirecek*

Ono ta vlhkost se nedá nikdy dobře vyvětrat, protože ta vlhkost je ve zdech, v nábytku, matracích, kobercích atd - na to by musela být ta odvlhčovačka, která by tu vlhkost vysála a tím by se dostala ven i z těchto věcí. Po ránu mám v ložnici cca 70%, celý den otevřené okno dokořán, vlhkoměr na nočním stolku metr od okna a stále 60%. Jeden člověk za noc vydá cca 2litry vody. Okna budete muset utírat a čím větší zima venku bude, tím víc se budou rosit.

taky jsem řešil,matka je ležák ,vlhkost byla hrozná ,větralo se kytky šli pryč,nejhorší ráno okna mokrá,nakonec jsem koupil elektrický odvlhčovač,běhá v noci při nočním proudu a je klid ,tady je jinak asi jiný boj marný,docela jsem koukal co vody to vysráží za den,z počátku to bylo přes 5 litru, ted jsem deně na pul litru,používám asi 14dní,okna suchá ,a je i lepší vzduch a hlavně plísen nemá klima

stirecek*

No právě, kde je vlhko a teplo, jsou roztoči, můžou se tvořit plísně a je nezdravý vzduch. Sám to řeším nějakou dobu, mám astma. V obyváku jsem dal plovoučku, koupil čističku vzduchu a chtělo by to nějakou odvlhčovačku. Kolik tě to stálo? Co jsem se díval na ty lepší, cena od pět tisíc spíš víc. S těmi levnějšími zase nemám zkušenost...

dal jsem 5 tis ,koupil jsem kompresorový a šlape jak má,nic si z toho nedělejte ,mam nová plast okna se sklem 0,8 zatepleno místnost v patře ale vlhkost je tam také,jelikož je tam matka která je ležák,tak nějaká vlhkost se vyprodukuje,ono topit a větrat je dobré,ale občas to nejde,koukněte na nějaké známé internetové obchody

stirecek*

Mám okna 1,0 ale problémy s vlhkostí nemám. Když to ale porovnám se starými okny, které luftovaly i když byly zavřené, ty byly orosené pořád a ve všech místnostech. Problém víc nastínil Milan. Zateplovat bych nechtěl, kde je vlhko, stav by to ještě mohlo zhoršit.

hodnocení

1x

Matavite, rozdělím problém na dvě části, samotné okno a velká vlhkost.

Velkou vlhkost, je třeba zjistit příčinu pokusem a omylem...

Nevím o uspořádání Vašeho bytu nic, ale začal bych tím, že všechny možné zdroje vlhkosti v ložnici bych odsstranil. zavíral dveře a nepouštěl tam vlhkost o zstatních místností, před spaním vyvětrat a hledat příčinu...

druhá příčina okno a jeho zapravení. Domnívám se, že tam máte obyčejná okna s mizerným tepelným odporem. Zkuste změřit povrchovou teplotu okna, dole na křídle v blízkosti meziokenního rámečku... nebo jaká tam jsou vůbec okna...

teplota se bez kontaktního teploměru měří špatně ale jde to. Přiložíte teploměr co nejtěsnějí ke sklu (lihovou /rtuťovou/ trubičkou), teploměr pak zakryjete polštářky dekou apodobně, aby vnitřní teplota nemohla k teploměru..

řešil jsem to ,okna mam s 0,8sklem.5 komoru ,jelikož jsem nějaký čas pracoval na montáži instaloval jsem si i těsnící pásy od ilbrucu,parotěs a venkovní izolační pás i pás pod parapet,tak že jak má být,dokonce jsem se divil že řada firem to ani nedává a kašle na to,jinak barák mam 37tvárnice plus zateplení,jak říkáte řešil jsem to,dokonce jsem jak blázen měřil teplotu vnitřního skla,je pravda že tam byl teplotní rozdíl ale ne razantní,jak u starých oken,jediný problém byl po ránu spodek 3 cm na skle voda,klasický kondenzát,začalo usazování na gumě,prach plus vlhkost a jukala z toho plísen,jak ta mrška byla čilá někdo by si toho nevšim ale byla tam,bohužel nebylo řešení než sem dát odvlhčovač a je klid ,vnoci běží tak 3 hodiny s vypínáním,je tu stáleležící matka tak že mě to dělá od 0,5 -1,5litru kondenzátu deně,je zajímavé že máme dalších 8 místností a nikde jinde se to nedělá,což si nijak nevysvětluji,můžu vám říct že když jsem viděl jak to vlhne už jsem viděl ty horory s plísní na zdi,je to taková mrška která nic nic a najednou je tam a ještě k tomu se umí dobře schovat

stirecek*
hodnocení

0x

V noci je venku nižší teplota, proto se ty okna potí víc. Vlhkost vzduchu je vysoká, až nezdravá, ideální je kolem 40-50%. V ložnici též máme přes noc kolem 70%, přes den míň, ale je to stále hodně a zateplené nemáme. Okna se nám ale nerosí, protože v ložnici netopíme. Zkuste snížit teplotu na spaní, tím se posune rosný bod. Vlhkost se dá řešit účinně klimatizací nebo samostatnou odvlhčovačkou, ale stojí to dost peněz a něco stojí i provoz.

matavit
hodnocení

děkuji, máte pravdu, je to opravdu vysoká vlhkost a investovat do odvlhčovačů atd opravdu nemohu. V ložnici můžeme zastavit topení, už jsem to i zkoušel, ale okna ráno byla mokrá stejně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]