Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bydlím ve starším domku a v jednom pokoji máme problém s plísní na zdi, konkrétně za čelem postele v ložnici. Jedná se o zeď bez okna, "okrajovou" (tzn. není za ní žádný další pokoj). Z vnější strany je zateplená.
ted jde o to kde je chyba,tak bud nedostatečná izolace zdí,ve vnitř máte teplo a na zdi se to vysráží,ale spíš bych to viděl i na špatnou cyrkulaci vzduchu v místnosti.pokud máte postel hodně u zdi zkuste jí odsadit aspon na 10-15cm od ní aby tam mohl proudit vzduch,záleží také jak topíte,plísen v ložnici je asi to nejposlednější co bych tam chtěl mít,schválně bych zjistil jaká je také vlhkost v místnosti(nad 60%je už až moc),pak ppořešit to topení,ani lidi občas zateplí a zapomínaj potom topit,místnost je potřea aspon trochu temperovat,a ten polystyren bych neřešil akorát to schováte a za ním to bude bujet pěkně a dál a vy budete krásně dýchat plísen=zdravotní problémy
tak že 1 bych volil-odsadit postel od zdi10-15cm
2-zjistit vlhkost v místnosti,začít bud intenzivnějc větrat stylem otevřít okno do kořán a zajistit pruvan třeba na 10min
3-pořešit tepelnou izolaci zda je dostačující,tento problém by ste museli mít i za skříněmi ,a nevím zda se jedná o byt či dům,pokud byt potejte se u sousedů zda maj také problémy,příčin může být mnoho.tady se to těžko posoudí
doplněno 07.11.11 10:46:pardon koukám že to máte domek překouk jsem se ,tak to budete muset pořešit zda ta izolace je dostatečná a provedená jak má,jak dlouho to máte po realizaci zateplení?
Domnívám se, že problém bude v hydroizolaci stěny od základů. Paradoxně to může zateplení ještě zhoršit, protože to je prakticky, jako by jste dali na barák neprodyšnou pláštěnku. A navíc, chlad stejně proniká i spodem přes základy takže dole u základů je stěna chladnější a logicky se na ni kondenzuje vlhkost. Mimo náročnějších stavebních úprav je v podstatě řešením, umožnit kolem vlhkého místa lepší proudění vzduchu. Přestěhovat třeba postel a nebo ji alespoň odsunout více ode zdi.
Postel se přesouvat nedá a uspořádat nábytek jinak taky ne, jak jsem už psala, pokoj má cca 8 m2. Postel je od zdi cca 10 cm, čelo je ze šprušlí, není plné, takže to tam docela dýchá. Vedle postele je skříň (10 cm od zdi), za ní se to dělá taky. Topení je ústřední (plyn. kotel), těleso je na stěně pod oknem, která je kolmá k této stěně problémové.
Zateplení zevnitř mě napadlo z toho důvodu, jak jsem psala o koberci - koberec má zvednuté okraje a zakrývá stěnu cca do 2-3 cm od země. Pod ním se to nikdy neobjevilo, plíseň začíná až na kobercem...
Kdysi jsem toto řešil na staré chalupě a po různých pokusech jsem nakonec vyřešil radikálně, že jsem na vlhkou stěnu nalepil do cca 1,5 vysoko IPU a přizdil k ni příčku na 1/4 cihly. Izoloval jsem takto ovšem i podlahu. Jak jsem již zmínil, jedná se o radikální stavební úpravu. Domnívám se, že přidání polystyrenu vyřeší jen to, že vlhkost bude za polystyrenem nadále, nebude ale na očích.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.