Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínač schodišták problém

Od: jana222® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.Mám následující "drobný" problém.V domě mám celkem 4 místa kde jsou používany vždy dva proti sobě schodištové vypínače "6".Jedním zhasnu druhým rozsvítím atd..Na třech místech to funguje už roky perfektně.Pouze na jednom stále stejném místě se 1-2 X za rok z ničeho nic stane že se zmáčkně vypínač prskne v něm vypadně jistič.Když to "dobře" dopadne stačí nahodit jistič když "hůře" vypínač se "slepí" a je potřeba ho vyměnit.Stane se to nepravidelně jak u spodního vypínače tak u protějšího.Nejhorší je že se to děje opravdu tak 1-2x za rok a pouze na stejném místě.Kdyby se to dělo stále tak elektrikář závadu bude řešit a odstraní takhle přijde vymění vypínač a rok je třeba klid.Neví někdo kde hledat problém nebo na co se zaměřit?

Děkuji Jana

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Líbí se mi, jak jste popsala problém a vše okolo... máme přehled, dá se usuzovat...

pokud se to stává u "spodního i protějšího" přepínače nepravidelně, teda u obou, je předpoklad, že to nebude přepínačem, ale v obvodu... nepíšete jakou zátěž máte v tom obvodu, teda kolik je tam žárovek, nebo jejich celkový příkon... proti ostatním 3. místům, kde to nedělá, jsou žárovky silnější? je ten světelný obvod s těmi problematickými přepínači jištěný stejným jističem nebo jiným? pokud ano, liší se hodnoty jističů od sebe hodně? Vypadne jistič a zároveň se přepálí vlákno žárovky?

podle toho, že se kontakty přepínače "slepují" to vypadá na nadměrné proudy... je divné, že se to stává jen občas... předpokládám, že elektriku zapojoval jeden a ten samý elektrikář, teda neměl by být zásadní problém při zapojení těch dobrých a toho špatného obvodu...

už tu takovýchto záhad s náhlým zvětšením proudu u světel pár bylo, zkusím najít...

hodnocení

Dobrý den p.Hejkal.Asi Vám na vše nedokážu odpovědět.Ano nejhorší je že se to stane opravdu jen 1-2 do roka pak se závada těžko hledá.Jinač dům je po rodičích starý asi 40 let takže kdo dělal tehdy rozvod a jak.. to už nikdo nezjistíme.Ani já sama nedokážu říci co jak je zapojené.Já bohužel jen vím kde je hlavní skřín a tam jističe světla nahoře,světla,dole,zásuvky nahoře,dole,sklep atd...Takže info které mohu ještě poskytnout:Na světle kde se to dějě jsou 3/40W žárovky,na jističi kde se problém vyskytuje jsou ještě další 2 zminované "schodištáky" kde se to nikdy nestalo.Nedokážu si ted uvědomit zda vždy praskne žárovka ale včera když se to stalo asi po roce tak nepraskla.

Každopádně děkuju za pomoc i když je mi jasné že tak na dálku od PC to je problém a nepůjde to.Ale i tak to moc pomůže.

Jana

hodnocení

0x

Zcela určitě bych závadu nehledal ve vypínačích. Jak tu je již psáno, pravděpodobná příčina je proudový náraz při zapnutí. Ten může způsobit vadná žárovka (praskne při zapnutí), ale taky nedokonalý spoj v obvodu (zkrat to nebude, to by to dělalo trvale). Nechal bych zkontrolovat spoje v propojovacích krabicích a svítidle. Nemáte zeď, kde jsou vypínače či krabice vlhké?

hodnocení

Děkuji.Nene vlhkost ve zdi nebo u vypínačů vůbec není.Ok zní to logicky nechám překontrolovat spoje v krabicích a svítidle nic jiného stejně nevymyslíme.Moc děkuju

Jana

kozak*

Co třeba obrázek na zdi, hřebík v kabelu, občas se to při zapnutí prorazí a BUM

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]