Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dedictvi - patkova situace

Od: kolicek* odpovědí: 16 změna:

Zdravim, rad bych poprosil o radu ohledne dedictvi. Ma mamka zdedila idealni polovinu rodinneho domku, kdyz ji umrela maminka. Druhou polovinu pak zdedil jeji bratr - muj stryc. Problem je v tom, ze muj stryc nechce svoji polovinu prodat, ale ani koupit tu nasi. V domku tak nikdo nebydli a domek chatra. Pokud tomu dobre rozumim, tak stryc ma na odkup druhe poloviny prednostni pravo v pripade, ze o to projevi zajem. Problem je v tom, ze on zajem projevuje jenom takovym zpusobem, aby nam znemoznil prodej, ale samozrejme to koupit nechce. Vi nekdo, jak je mozne dannou situaci resit?

Dekuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den, můžete mrknout na tento odkaz : http://www.ipravnik.cz/cz/kni...niku-iii-predkupni-pravo.aspx.

A než věc začnete řešit soudně, mohlo by pomoci vyřešit třeba toto: www.konflikt-mediace.cz

standam*
hodnocení

2x

Nejsem pravnik a ani znaly v tomto oboru, ale par veci jsem dedil, koupil, vyplatil apod.

Je sice pozde, ale mela byt dohoda o vyplaceni toho druheho udelana u notare, pokud to neslo je situace takova jaka je.

Pokud to vezmu selskym rozumem...

dva zdedily 1/2 domku

jeden chce prodat svou 1/2 nebo koupit druhou 1/2

druhy nechce prodat ani koupit

Obavam se, ze nikdo nemuze donutit druheho aby prodal nebo koupil a nic jineho nez prodat Vasi 1/2 jinemu me nenapada.

Samozrejme bude lepsi se obratit na pravnika, vse mu vysvetlit a urcite ti rekne vice nez zde nekdo na foru.

Pokud bude situace neresitelna, tak jak chces a tim padem nebude potreba soudu apod. nebude si ani za tuto konzultaci snad nic uctovat.

hodnocení

1x

S právníkem ještě počkejte, jejich hodina nicnedělání stojí hodně peněz:))

Nejprve si zjistěte, jakou tržní cenu má Váše nemovitost. Tu pak mírně snižte a dělte dvěma. Pak napište dopis s doručenkou! Vašemu strýci, ve kterém mu v rámci jeho předkupního práva nabídnete svoji polovinu nemovitosti za tuto cenu ke koupi. V závěru dopisu uveďte, že pokud do 60 dnů od doručení dopisu od něj nedostanete písemnou odpověd, budete mít za to, že na nabídku ke koupi nereflektuje a nechce využít svého předkupního práva,.

Když strýc svého předkupního práva nevyužije a uvedená lhůta uplyne, tak budete moci nabízet svoji polovinu nemovitosti k prodeji. Vzhledem k tomu, že tam nikdo nebydlí, bude prodej snadný, protože kupující získá bydlení.

doplněno 07.11.11 22:13:

A peklovat se strýcem se bude už nový majitel:))

doplněno 07.11.11 22:36:

Protože je ze zákona povinnost vlastníka nemovitosti tuto řádně udržovat, bude muset strýc přispívat 50% nákladů na nutnou údržbu domku novému spoluvlastníku, který tam ovšem bude bydlet. To se strýci bude značně zajídat, takže velmi rád tu svoji půlku novému spoluvlastníku prodá.

Toníku, teď prosím, otoč situaci a poraď strýcovi, (ne tomu našemu z poradny), jak by se měl bránit proti tomuto postu, který jsi navrhl...

mě již napadlo tolik alternativ...třeba ... odpověď ...dobrá OK, koupím tvoji polovičku jen je třeba zajistit....

nebo souhlasím s uhradou, ale jen ÚČELNĚ vynaložených nákladů...

kolicek*
hodnocení

Dekuji vsem za rady, uvidime, jak se to nakonec vyvrbi. Maminka je jinak stale ziva, takze tam problem neni.

lui*

Já myslím, že věc je jasná. Kdyby tam někdo z nich bydlel, tak by se někdo mohl ohánět morálkou, ale takhle? K čemu to je? Barák chátrá a ztrácí hodnotu. Buď mi prodej svoji polovinu a já se postarám, nebo chci za svoji polovinu peníze od tebe nebo od cizího a starej se ty. Všechno jiné je pro kočku.

Ta rada s tím dopisem s doručenkou, je podle mě nejlepší řešení, když se toho chci zbavit. Pokud bych to chtěl celé, tak stejným způsobem udělat nabídku na odkup. A teprve nebude-li potom odpovídající reakce, tak to nabídnout ke koupi a následně prodat.

kdyby to ve skutečnosti bylo takto jednoduché...

tak ten barák co má tolika vlastníku ...dědiců... (6) již vlastním já...

lui*

No tak,,, Milane, uznejte, že šest nebo dva majitelé je trochu rozdíl.

lui, ano je to rozdíl. ale jen v počtu, páč 4 se shodneme a 2 ne...ale to je na jinou debatu...

flamer

V občanském právu prvně záleží na dohodě. Pokud se ovšem dohodnout neumíte, pak je "jednoduché" rozdělení soudem. (§ 142 OZ) - Soud může zrušit a vypořádat spoluvlastnictví na návrh kteréhokoli z nich a to podle zákona (§ 142 OZ) v daném pořadí:

a) rozdělení věci podle podílů (pokud to povaha věci dovolí) - pokud nelze pak:

b) přikázání věci za přiměřenou náhradu jednomu nebo více spoluvlastníkům (s podmínkami uvedenými za středníkem) - nechce-li, pak:

c) nařídí soud její prodej a výtěžek rozdělí podle podílů.

Jelikož se jedná o nemovitost, pak jsou soudní poplatky zanedbatelnou položkou

kolicek*
hodnocení

koukam, ze se mi povedl pekny preklep. Melo to byt samozrejme "patova situace".

hodnocení

0x

jedině soud vám může pomoci, předtím navštivte právníka.

Příklad, bratr chce koupit domek ale jen za 10 korun... tím Vás přeci nemůže blokovat...

doplněno 07.11.11 16:52:

Hezký článek jen ocituji z něho jednu větu:

"V krajním případě, kdy se spoluvlastníci nemohou dohodnout, se nabízí možnost obrátit se na soud s žádostí o zrušení podílového spoluvlastnictví."

flamer

Zde bych ještě upozornil na to, že je jedno, za kolik tu druhou část chce koupit bratr, ale za kolik by jej chtěl koupit jiný kupec. Čili pokud někdo za tu polovinu nabídne 2 milióny a bratr by tolik nedal, pak jeho předkupní právo zaniká.

flamer
hodnocení

0x

Zdravím,

asi nejlepší řešení pro Vás by bylo počkat si asi 3 roky, až nabyde účinnosti Nový Občanský zákoník, ve kterém je obecné předkupní právo (kterým nyní disponuje Váš strýc) zrušeno. Dále se nabízí možnost nabídnout podíl mamky k prodeji a získat nabídku (domluvit se), kterou Váš strýc nebude schopen splnit. ( § 606 OZ). Našly by se i další možnosti, avšak docela pochybuji, že by někdo koupil polovinu chátrajícího domu. Takže nezbývá spíše nic jiného, než se domluvit na společném prodeji a peníze si pak rozdělit.

viera
hodnocení

0x

Prečítajte si tento článok možno pomôže:

hypoindex.cz/...

oli*
hodnocení

0x

Tak to je patová situace,ale pravo na odkup má také druhá polovina to je někdo z matčiny strany,nejlepe z první poloviny.Tot jste vy,nebo nejy vaš sourozenec.Tohle Vám nezavidim.Ale Váš strýc Vám nemůže zakazovat prodej vaší pulky.I když v dnešním světe je možné vše.Mám podobný problém.Mám byt kterej jsem zdedila,ale ted se mi tam usadil najemnik,který mi vyhrožuje anechce se hnout z bytu.Jinak Váš připad se nedá jinak řešit,než si vzít pravnika.Držím palce,at to dobře dopadne

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]