Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nechala jsem si udělat okolo domu zámkovku asi 120m2. Tam kde se otevírá garáž je zámkovka položená v úrovni garáže a vrata nejdou celá ani pořádně otevřít. Kdo to viděl tak říká, že když bude v zimě mráz, zámkovka se ještě zvedne a já ani neotevřu garážová vrata. Co o tom soudíte takhle telegraficky?
ten kdo řekl, že se zámkovka zvedne, tak tomu nerozumí a ten, kdo Vám jí položil, tak je amatér
doplněno 04.11.11 08:50:předělat
pokud je zámk.dlažba správně udělaná, tak se nezvedne. naopak, pokud je špatně, tak se propadne. aby se zvedla, tak by pod ní musela stát voda zmrznout a pokud je položena do podloží z kamenné drtě, tak je to ok. to, že vám to někdo položil tak,aby nešly otevřít vrata, to je špatně. předpokládám, že to nešlo otevírat hned a zjistili jste to později. ještě je tam varianta, že se dlažba vymáčkla do stran a nahoru kvůli již zmiňovanému podkladu, který byl špatně, včetně hutnění
Zjistila jsem to včera a dnes si má majitel firmy přijít pro peníze, respektive pro názor na zámkovku. To co píšete se zdá být logické. Jen člověk který se v tom nevyzná, tak je v háji v odhalování kvality podloží a může jen čekat na překvapení..
no tak to je super. peníze mu dejte, až to nebude drhnout a ať je pod vratama aspoň 3 cm. (sníh, námraza atd.). bude to pakárna předělat, rozebrat, vyndat, strhnout a pokud pak nebudou vycházet spády, tak je to úplně špatné.
Tak na co čekáte, až přijde, tak mu řekněte, že je vše v pořádku (pokud je) až na jednu drobnou vadu - ukažte drhnoucí dveře. Pokud bude cukat, tak řekněte, že je přece standartní aby zhotovitel na takové věci myslel. Pokud vám firma bude dělat omítky, taky je nepřetáhne i na okna aby nešli otevřít - to jes ice nepravděpodobné, ale...
Jsou to vaše peníze a podle mě by to firma měla předělat.
Petro, koukám, že my ženské to máme vždycky složité. Předpokládám, že jsi sama, že kolem Tebe není chlap. Ale právě proto se nedej. Neplať, dokud to neopraví. Nedej se zviklat a nevěř žádným jeho kecům. Neustupuj ani v případě, že by se Ti snažil nahnat strach. Ty jsi v právu a chceš, aby byla závada odstraněna. Co je Tobě do toho, jakým způsobem bude dlažbu zase páčit ven, on je profesionál a on si měl na své dělníky dohlédnout včas, aby k takovéto závadě nedošlo. Já nevím, jestli se dlažba v mrazu zvedne, či nikoliv, ale prozatím žádné mrazy nejsou a už nemůžeš vrata pořádně otevřít. Nedej si nabulíkovat, že se to časem ošoupe, či usadí a takové ty blablabla. Neboj, nic Ti neudělá, může jen vyhrožovat. A pak, ještě to může být poctivý dodavatel a až mu ukážeš, že vrata drhnou, ani necekne, zjedná nápravu a ještě se Ti omluví. Tak by tomu mělo být. Bohužel, v dnešní době se to často nestává. No a jestli máš doma chlapa, tak ten mu to už určitě vysvětlí rázněji. Nedej se ošulit a bojuj. Já tyhle problémy znám a taky už se nedám. Když jsem si jista, že jsem v právu, tvrdošíjně trvám na svém požadavku. Ahoj a dej vědět, jak to dopadlo. Suzy.
To je přesné suzymon...Šéf právě odjel i s jedním jeho, snad zedníkem. Kroutili se dost. Zámkovka stoupat prý v mrazu nebude a dveře není třeba otvírat dokořán.. sníh ke dveřím nedoletí a námraza tam nebude, protože z garáže půjde teplo...Nedala jsem se ale a nakonec to prý dojedou opravit. Měli ale ještě jeden návrh..že by se to nechalo do jara a opravilo by se to až tehdy, pokud by to dělalo nějaké problémy, to jsem nechtěla. Prý ale budou muset předělat plochu 6x4m, to se jim evidentně nejvíc nechtělo. Našla jsem tam ale i jiné vady, nerovnosti a vpadená místa. Z toho se nekroutili a přiznali chybu hned. Celkově se mi zdá, že na tu práci najali lidi kteří to moc neumí, nejspíš nějací externisté. Když odcházeli, tak ten jeden druhému říkal : "na tyhle opravy budem muset poslat naše lidi, ta parta by to zase podělala".
jen tak pro zajímavost, ta vpadená místa jsou jen jednotlivé kusy dlažby? pokud jsem to neviděl, tak nejde úplně poradit, ale po pokládce se dlažba přejede vibrační deskou a ta to srovná bezvadně. celé to navíc klesne podle hutněného podloží klidně i o dva centimetry. viděl jsem, že toněkdo doklepává jen paličkou a to je na nic. to se dělá u žul. kostek. hlavně až Vám to budou předělávat, tak aby se jim nepřetočil spád, jelikož určitě s nějakým počítali a pokud půjdou níž, tak se spád změní a může jít voda tam, kam nechcete. položte jen tak zkusmo místy min. metrovou vodováhu a uvidíte kam voda poteče. ale jak jsem psal, neviděl jsem to a to se špatně posuzuje.
doplněno 04.11.11 14:39: můžete napsat, kolik Vás těch 120m2 dlažby stálo komplet s montáží?
Ideální hloubka výkopu pod zámkovou dlažbu je 500mm. Plus -mínus 200mm. Záleží na schopnosti podloží jak dokáže vsakovat vodu. Poté se naveze štěrk frakce 30-60mm do úrovně dlažby a koněm-pěchem zhutní. Po zhutnění to klesne zhruba 100mm. Na zhutněný podklad se naveze štěrk frakce 8-16mm, 20mm výšky a vybrační deskou se to přejede. Na takto připravený povrch se naveze štěrk frakce 4-8mm, který se jen srovná mezi trubky-2cm a položí dlažba. Nakonec se to přejede vybrační deskou. Hlavně nezasypávat pískem, který drží vodu a roste tam potom mech. Zakotvení dlažby provede ze spodu frakce 4-8mm při přejetí dlažby vybrační deskou.
Počítám s tím, že máte 60mm dlažbu. Ale při tomto technologickém postupu Vám tam může parkovat i kamion a dlažba se nepohne ani hore a ani dole.
Té firmě, která Vám to dělala bych zrušil činnost.
a čím tedy zasypáváš dlažbu, když ne pískem? Já zasypávám v případě barvené dlažby jemným bílým pískem, pokud je přírodní barva, tak mletý vápenec kvůli mechu. zasyat se musí, aby dlažba v zámkách držela. nikdy jsem neviděl, že by pěch zapěchoval 100mm. makadamu na 30 cm. výšky, možná tak velký válec z vibrací, ta šimrátka, který se používají při hutnění kolem domu určitě ne.
Jakmile se dlažba zasype frakcí 0-4mm, a je jedno, jestli je to křemičitý písek, tak se ve spárách začne usazovat prach, který zamezí odtoku vody. Po letech tam vznikne dokonalý substrát pro růst mechu a trávy, kde se drží voda a v zimě, když zmrzne tak tu dlažbu vzedme.
Zasypávat pískem jsou vyhozené peníze a čas.
Zakotvení zámkovky vznikne při přejetí desky po dlažbě zespodu frakcí 8-16mm. Ale to už jsem psal.
Souhlasím s tím, že 100mm ( 10cm ) makadamu nelze zhutnit na 30cm.
Jinak 500mm makadamu zhutní obyčejný pěch-75kg těžký o 100mm. Ta výška zhutnění je odvislá od podloží. Při prolévání štěrku vodou to klesne více. Lépe to po sobě klouže.
s tím hutněním jsi mě asi nepochopil. ve vrstvě 30 cm. makadamu nezhutníš na 20 cm.(o 10cm.) deskou 75 kg. za další nesouhlasím s nezasypáváním dlažby zásypem. Prach se usadí i ve spárách a tráva poroste tak jako tak, navíc si myslím, že voda má po dlažbě stékat a ne mezi spáry téci pod ní.
Dobře. Bavme se v centimetrech. 50cm výšky makadamu je ideální stav. Jestliže je podloží propustné pro vodu, písko-kamenité, tak i vrstva 30cm stačí. A samozřejmě při té výšce makadam méně klesne.
Voda má protékat spárami, aby vymyla prach. Mám s tím zkušenost jen 20 roků a nikdo nemusel za tu dobu ostraňovat žádné nálety trávy, nebo mechu.
Dobrý den.Chtěl se jen zeptat zda chápu dobře jak píše uživatel Otocer že dlažbu je nejlepší vůbec nezasypávat! ničím a nechat spáry volně? Nebo jsem to pochopil špatně.Je pravda že mám spáry zámkovky plné mechu a nevím co s tím.
Díky Petr
Pro petr111. Vám zbývá jediné. A to, že nakoupíte ulamovací řezací nožíky a každou spáru do hloubky vyčistíte. Počet nožíků je odvislých od toho, kolik lidí se na tom bude podílet. Pravděpodobně máte též okraje dlažby zelené-kyselé. To se dá odstranit zásaditým roztokem. Louhem, mazlavým mýdlem, nebo krystalickou sodou. Beton je zásadité povahy.
Pravděpodobně píšete někde z Vysočiny, která je durch kyselá.
Zdravím,nene Vysočina ne.18 km za Prahou západně.Ale to není podstané.Problém bude asi že mám z jedné strany od domu asi 20 metrů do lesa a tam na té straně je to nejhorší s mechem.Ostaní spáry dlažby na pozemku jsou co se týče mechu v pohodě jen plné nečistot.Takže co radíte? Vydloubat vše a nechat volně? ničím nezasypávat? dík
Pro petr111: Odhaduji, že je to severní strana, kde se všeobecně daří mechu.
Ideální náprava je udělat si takový velký relax. Rozebrat dlažbu, vykopnout hlouběji atd.
Ale to asi nehrozí, protože opravy stojí více peněz jak zhotovení nového díla.
Další možnost je vytahat dlažbu a odstranit písek pod ní, který drží vodu. Někteří umělci ho tam dávají. A vyrovnat to štěrkem 4-8mm.
A ten nejjednodušší technologický postup je vyčištění spár a ničím nezasypávat.
Nevím jaké je podloží, ale rok to bude bez problému.
A když se dlažba přeleje mazlavým mýdlem-2kg na 100 litrů vody, tak i 2 roky bez problému.
Jen tak mimochodem: mazlavé mýdlo je laciná náhrada drahých plastifikátorů do omítek, nebo betonu. Beton je potom hydroizolační a pružný. Nepraská. Ale to už jsem odbočil od tématu.
Takže závěr zní: ničím nezasypávat
OK.Jasně rozumím.Jen mi napadá a obávám se že do těch volných a prázdných spár bude zapadávat nečistota.Zametá se,práší se atd..prostě všechen bordel tam postupně napadá.A zase se pak bude muset pracně dostávat ven
Drobná nečistota nevadí. Ta spláchne voda. A velká nečistota jako listí se tam nedostane.
Bylo by dobré zjistit co pod tou dlažbou vůbec je. Stačí na to 2 šroubováky a vytáhnout jednu-dvě dlažby a udělat sondu.
No pod dlažbou vím co je.Byl jsem u toho.Přímo pod dlažbou je štěrk o velikosti asi jako nehet na malíčku možná trochu menší..A položena dlažba a spáry zasypány tím pískem na zámkovku.Níže pak je větší štěrk velikosti vše řádně udusáno atd...dlažba drží to je v pohodě.Jen prostě ty spáry a bordel v nich.Když spáru vydloubnu je to už jen směs toho písku,prachu a hlíny.Ono vlastně ani o život nejde jen to nevypadá hezky..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.