Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
navazuji volně na můj dotaz ohledě izolace bytového jádra v paneláku, viz. zde: poradte.cz/...
Mám na WC v paneláku jednu stěnu jen z SDK, což se ukázalo nevhodné z hledika přenosu hluku od ruzných trubek v šachtě za onou stěnou. Při hledání nejlepšího řešení jsem zkonstatoval současně i de facto díru ve stropě k sousedům nade mnou, kudu se přenáší řada dalších hluků. Rozmlátil jsem proto část stěny s tím, že odizoluji nejprve onu díru.
Zadní stěna po odkrytí vypadá takto:
se to nějak vložilo z části samo... takže to dokončím:
Zadní stěna po odkrytí vypadá takto (obr. 1):
Další foto ukazuje detail díry (pohled ze spoda) - první trubka (zleva) je plyn, dále 2xteplá voda, studená voda, odpad (plast v mirelonu), komín-ventilace WC (za ním je ještě druhý komín jdoucí na digestoř). Díra je cca 70x40cm (orámováno oranžově) výřez v stropním panelu, hluboký asi 10cm. Nad ním je ledabylá "izolace" z heraklitu (to jsou ty "hobliny v betonu"). Sem tam je tam kus prkna.
Co s tím? Jak to zvukově zaizolovat?
Předpokládám, že nejdřív obalím fest všechny trubky co jdou vč. těch komínů.
Pak mi jde o tu díru ve stropě. Původně jsem tam chtěl narvat jen PUR pěnu... Pokud jo, vysokoexpanzní nebo obyč? Nerozmáčne ta vysokoexp. trubky? Je něco lepšího? Mám tam třeba zkusit nějak nacpat kus kamenný vlny (skelná vata)? Bohužel díra je kvůli trubkám dosti členitá a připlácnout tam ze spoda jednu desku by asi nějak moc nešlo...
Zatím mi jako nejlepší přijde udělat nějakou kostru přivrtáním pár prken cik-cak přes to a vypěněním...
Problém trochu je, že pokud by jednou praskla nade mnou voda (jsou tam ještě 3 partaje), asi bude vše v háji ne?
...
Když už vás otravuju, jak řešit druhý krok a sice izolaci vlastní stěny za WC? Jak na druhé fotce vidíte, je tam profil na SDK. Dám tam zase zpět SDK, ten modrý, akustický, ale nepředpokládám zázrak. Zvenku na něj asi ještě dám nějakou DTD 18mm desku, sice vzhled nic extra ale co.. Co ale zevnitř? Zkusit tam plácnou nějakou vatu? Udrží se nalepená na tom SDK? Nebo ji nějak zapasovat tlustý balík mezi tu stěnu a trubky?
Předem díky moc za info.
Zvukový SDK taky něco zachytí vata také,problém je v tom že nemůžete vypěnit úplně celou šachtu pěnu použijte jen na prostupy podlahy a stropu zevnitř pak pečlivě vyskládejte vatou stěny. Musím se pousmát nad řešením zaizolování odpadu tepelnou izolací to si zhotovitel z vás všech udělal pr..l. Vatu klidně lepte na stěny nízkoexpanzní pěnou zbývající škvíry také vypěňte.Trochu to vylepšíte a pak jedině špunty do uší.
Pokud se jedná o zmenšení hluku od stoupaček potrubí kanalizace, pak je to celý komplexní problém...a nestačí vyřešit pouze jednu věc.
Předně by se toto potrubí mělo zhotovit z jiného materiálu než je běžný PPs HT...tzn. použít přímo potrubí s lepšími zvukově izolačními vlastnostmi, jako je Skolan, Polokal 3S, Master 3, atd. Pokud se použije některý z výše uvedených potrubních systémů, pak to musí být "ruku v ruce" s jeho pečlivým uchycením ke konstrukci šachty pomocí zvukově izolačních objímek se "silentblokem"...a jsou tam i další podmínky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.