Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v pokoji jsem rozebral starý komín a jak už to bývá u starých domů byl nalepen v rohu na obvodovém zdivu. Chci se zeptat, zda existuje nějaký nátěr, který by zabránil prolínání mastnoty z cihel obvodového zdiva do nové omítky? Nebo co je třeba udělat proto, aby nevznikaly mapy na nové omítce? Mám strach,že mastnota vyleze na povrch nové omítky.
děkuji
Penetrační nátěr: basf-cc.cz/...
vytvoří neprosáknutelnou vrstvu a asfalt nepropustí.
JABRAKA
Ten komín byl přilepen ke zdi celým obvodem nebo ta zeď obvodová zeď pokoje již tvořila dvě stěny otvoru v komíně?
To je podstatné, pokud byl kompletní komín s celým obvodem jen přistaven do rohu místnosti, tak bych se toho nebál. Osekal omítku, případně natřel zde doporučenou penetraci a znovu nahodil. Hrabu se do starých chalup leta a nějak jsem si nevšímnul, že by mastnota na komínových cihlách byla tak agresivní aby "prolézala" zdivem.
Pokud je stěna mistnosti i stěnou otvoru komínu, to je již jiná. To bych vysekal cca něco přes 10 cm, srovnal, nalepil pro jistotu ipu a na 1/4 cihly dozdil. Stejně si ale myslím, že by to bylo přehnaně opatrné. Stačí přerazit cihlu z komína a podívat se do jaké hloubky jde černota z asfaltu. Kdysi dávno jsem opravoval starou kovárnu a i cihly z komína jsme použili ke stavbě jiné zdi, jen je dávali špinavou stranou dovnitř. Po 25 letech ani náznak že by nějaký agresivní asfalt se dral na povch.
Opravdu je nejlepší se podívat na rozbitou cihlu. A to v teplém komíně mastnota lépe prosakuje.
Děkuji za radu, v mém případě se jedná bohužel o tu horší variantu a to, že obvodové nosné zedi tvořily vnitřní otvor komína. Jedna zed cca 55cm široká a druhá 45cm složení zdina kámen cihla. Předpokládám, že penetrace na kámen fungovat nebude.
Nj, tak to přesně znám. Je to ukrutná práce. Předkové si občas dali práci a měli tam pořádné balvany. Člověk jej vyloupnul a vypadl pořádný kus zdi. Dost často to bylo lepené víceméně na hlínu. Zrovna další takovou chalupu opravuji. Může to být i v trochu lepším stavu a kameny mohou být i malé. Asi bych zkusil opatrně, pokud samozřejmě půjde a nehrozí že vypadne kus zdi, vysekat to zdivo které je černé od mastnoty a dehtu, pod vstupem komínové roury nemusí být ani moc do hloubky a pokud se dostanete na čisté zdivo tak znovu zazdit. Těžko ale posuzovat takto na dálku. To prolínání dehtu bych ale rozhodně neviděl až tak dramaticky a jak píši, poznáze až při kutnutí do zdi. Rozhodně je to hodně špinavá práce kterou vám nezávidím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.