Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vézt odtah digestoře?

Od: andyc* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych poradit, jakým způsobem vézt odtah z digestoře tak, aby tvorba kondenzátu a jeho zkapávání zpět do kuchyně bylo co nejmenší. Z dispozičních důvodů musí potrubi jít přez celou nezateplenou půdu - z bodu A směrem ke stěně B - víz náčrtek. Vzhledem k tomu, že ve stěně je okínko, chtěl bych přez něj vyvézt ono potrubí. Příjde mi to vhodnější než sekat díru do 50cm tlusté zdi. Napadly mne dvě možnosti:

1. V místě A půjdu s potrubím kolmo nahoru ( respektive nejdčív kolmo a pak šikmo protože po cca 60 cm narazím na střechu...) pak by bylo koleno a zbatek trasy by šel již směrem k okínku s nějakým mírným spádem dolů.

2. Svislá část vedení potrubí by se rozdělila na dvě části. V místě A bych šel kolmo nahoru - cca těch 30cm, pak by bylo koleno a šlo by se směrem k okínku s mírným spádem dolů a pak opět koleno a pak opět nahoru a směrem k okínku. V tom nejnížším místě by se nějakým způsobem musel zachytávat a odvádět kondenzát...

Co si o tom myslíte?

Jak vézt odtah digestoře?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Čím delší potrubí, tím delší cesta vlhkosti z digestoře a větší dotyk s ochlazovanou plochou a tím více kondenzátu. K tomu ještě minimálně dvě kolena na zpomalení proudění v tom potrubí... plus nedořešené zachytávání a odvod kondenzátu... v té rouře přes celou půdu bude vlhkost namrzat...

Nebylo by vhodnější z bodu A co nejkratší rovnou cestou tepelně zaizolovanou trubkou přes krytinu pryč do volného prostředí? nebo velkým obloukem přes štítovou stěnu blízko bodu A... co nejrychleji dostat vlhkost pryč...

doplněno 03.11.11 05:47:

po doplnění situace to Vaše řešení chápu... vyzkoušejte to přes jednu zimu po Vašem... získáte zkušenosti...

při nejhorším uděláte díru do krytiny o rok později a nějaké potrubí vám zbyde... možná, že by se dal využít i ten převládající směr větru na odsávání, teda pokud fouká fest a furt...

není problém pro odborníka nebo šikovného kutila udělat do plechu vodotěsný prostup pro komínek s čepicí...nebo koupit, přijde to laciněji než dlouhé potrubí a odvodňování, případně vysoušení stropu a stěn, když kondenzát přeteče... také může zamrznout v hadičce či trubce na odvodnění...

krátkou rovnou svislou rourou může odcházet teplý vzduch z digestoře samotížně i při vypnutém ventilátoru, ten dlouhý klikatý rozvod s koleny se bez ventilátoru zřejmě neobejde.

andyc*
hodnocení

Na střeše je krytina z plechu. Díru do střechy dělat nechci. Štítová stěna v místě bodu A je na návětrné stěně baráku. Myslím že by s tím ventilátor digestoře docela bojoval a navíc se bojím, že by mi v místě vyustění vzniklo na zateplení mastný flek z těch výparu z kuchyně.

andyc*
hodnocení

Díky za rady. Neměl by jste tip na nějaké potrubí které by se dalo po nějaké době jednoduše rozpojit? Co mám zkušenosti s kanalizačním potrubím KG tak tyto trubky jdou dobře do sebe, ale jejich rozpojení je docela těžké...

olaf71*

tak tam nejdávej ta gumová těsnění, vždycky nejsou potřeba a pak to v pohodě rozebereš

andyc*
hodnocení

Jo to mě nenapadlo.

Ještě jsem narazil na netu na několik druhů izolovaného flexi potrubí. Máte s tím někdo zkušenosti? Jedná se např o:

nakup12.cz/...

Dělají se v délce až 10m takže by potrubi mohlo být v kuse a nemusel bych řešit kolena atd.. ale zas si nejsem jistý jak moc taková trubka(hadice) drží tvar asi se bude dost prověšet...

olaf71*
hodnocení

1x

taky jsem to tak měl, ale šel jsem kolmo až pod hřeben,koleno a pak pod hřebenem v celé délce (10m) malým spádem a štítem ven. kondenzát jsem ani pořádně neregistroval, jen jsem se bál, jestli to v té délce utáhnou dva ventilátory digestoře,popřípadě bych přidal jeden do potrubí,ale nebylo třeba

andyc*
hodnocení

Díky za info, ještě bych měl pár dotazů. Jaké potrubí jste použil? Izoloval jste ho nějak? Pod hřebenem jste ho nějak zavěsil nebo jste ho pomoci objímek připevnil přímo ktrámům?

olaf71*

kanal.potrubí KG 110,měl jsem ho zadarmo,stačí HT. připevněno k trámům sponou. na vývodu ven pro jistotu mřížku se záklopnou lamelou, kvůli havěti. ani jsem to nijak neizoloval

andyc*
hodnocení

Nějak jsem nepochopil proč systěm HT je asi tak o 20% dražší než KG:) Čekal bych to naopak...

olaf71*

nznám dnešní ceny,ale HT bývalo levnější. KG je pevnější

ladislavtikal*
hodnocení

0x

ja to resil takto

doplněno 02.11.11 20:45:

ta trubka co jde na horu je nad strechu vedena a ta z boku je tam koleno dolu pres strop a digestor jak je ta hadicka tam kape kondenzat

Jak vézt odtah digestoře? #2

ladislavtikal*
hodnocení

0x

1

doplněno 02.11.11 20:47: poradte.cz/... klepnete na to tam je to co a jak
doplněno 02.11.11 20:50:

poradte.cz/... tak doufam ze ted to pujde

paaja*
hodnocení

0x

pro odvod kondenzátu se prodává třeba tohle

digestore.cz/...

Nasadit co nejblíže k prostupu stropem a odvod svést pokud to půjde do kanalizace, nebo v krajním případě do kýble. Připojuji se k názoru, abyste našel kratší a jednodušší cestu ven z půdy, pokud možno vodorovně s mírným spádem ven. Vyřešíte spoustu problémů včetně odvodu kondenzátu

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud není podstřeší obyvatelné,klidně bych vyvedl krátkou izolovanou trubku jen skrz strop a kolenem ukončil na půdě,nejnižší místo ukončil kyblíkem.Půdě teplý vycházející vzduch neuškodí.

JABRAKA

aaaaaa*

tedy nevím, teplý vzduch neuškodí ... teplý vzduch neuškodí, a co ta voda? Ta nejspíš vazbu zkvalitní a upevní.

Buď jak dal někdo výše obrázek si odkap udělat nebo se prodává http://www.ven t i l a p l a s t.cz/kruhove-odbockyspojky-vypust-kondenzatu-c-10_88.html

spoj si slovo v odkazu, to nechce vzít

andyc*
hodnocení

Prosím? tomu nerozumím. To jako předpokládáte, že celá vlhkost okamžitě zkondenzuje a zteče do kybliku?

hodnocení

0x

měl jsem to také x let jen do otevřené pudy a nic se nedělo.pokud to nevyvedete někam pod tram aby se potil tak podle mě se nic nestane,lepší řešení by bylo tedy až na střechu,po výměně krytiny jsem realizoval ,získal bys te komínový efekt ale pokud nechcete do ní zasahovat,tak bych se vyvaroval x kolenům a dlouhým potrubím znížíte s tím učinost odtahu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]