Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úprava společné antény elektrikářem

Od: lauraa* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, chtěla bych v panelovém bytě přetáhnout o cca 30 cm vývod společné televizní antény. provádíme s elektrikářem výměnu elektroinstalací v celém bytě zasekáváním do panelu. Společnou TV antnénu mi chce ale nechat v původním stavu na původním místě s tím, že do této antény nemůže zasahovat, protože je všech a nemůže riskovat, že někomu díky jeho manipulaci vypadne signál. Maximálně mi prý vymění tu starodávnou krabičku za novou. Zůstat však musí na svém současném místě. Můje otázka zní, skutečně nemůže elektrikář vývod této společné antény přetáhnou o pár cm jinam a dát novou krabičku? Děkuji!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Elektrikář skutečně nemůže do STA zasahovat, protože zařízení je v majetku družstva nebo společenství vlastníků. Domnívám se, že je potřeba obrát se na firmu, která provádí servis a revize na tomto zařízení.

hodnocení

0x

On nebude zasahovat do STA, ale do bytové instalace. Elektrikář by takový zásah měl umět a je to v jeho kompetenci. Nám v domě před časem dělala elektrikářská firma nový rozvod elektriky, při té příležitosti, udělali i nové rozvody STA, není mi známo, že by se u toho pohyboval někdo kdo má na starosti vlastní zařízení naší STA ;)

doplněno 02.11.11 09:30:

Tímto napojí kus kabelu na stávající kabel a zasuvku STA vám může dát kam chcete, nic tím nemůže zkazit:

satelitni-komplety-shop.c/...

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud jde o pár centimetrů,není jednodušší si pořídit o těch pár centimetrů delší připojovací koaxiál k televizi?

JABRAKA

To asi nebude to pravé řešení. Neznám konkrétní případ, ale stávající zásuvka může třeba být na nevhodném místě (třeba za skříní), nebo vadí esteticky a podobně.

Tím, že zásuvku kousek posunete, k žádnému výpadku ostatních nedojde (měl by to ale dělat někdo, kdo ví o co jde, což silnoproudý elektrikář být nemusí). Pokud by se kabel zkracoval, bylo by to bez problémů, pokud by byl potřeba nastavit, doporučoval bych zasekat malou krabici a v ní použít spojku na koaxiální kabely. Nastavovat koax pájením bych nedoporučoval, není to tak jednoduché, jak to vypadá. Spoj by měl být přístupný (nezazdívat!).

doplněno 02.11.11 10:13:

Pokud by Vám vadila ona spojková krabice z estetického důvodu na určitém místě vadila, není problém ji zasekat kdekoliv na stávající trase kabelu. Akorát prodlužovací kabel by pak byl delší. Ideální by byla výměna celého kabelu, ale to už by musela opravdu dělat firma, starající se o Vaši STA.

lauraa*
hodnocení

To problém není. Asi to tak dopadne. Spíš mi šlo o to, že když už se nové rozvody dělají a mám o pár centimetrů níže a vedle řadu zásuvek včetně přívodu kabelovky, tak jsem myslela, že tam dotáhne i tu STA. Spíš z estetického hlediska jsem to řešila.., když už člověk seká do panelu..

hodnocení

0x
Z mé praxe na kabelových rozvodech televize v paneláku si pamatuji více způsobů zhotovení. Tazatelka neuvedla, zda její zásuvka je koncová, nebo průběžná, teda kabel pokračuje do bytu nad nebo pod.
U koncové zásuvky by klidně mohl koaxiál F konektorem a kouskem kabelu nastavit, neměl by při správné technologii nastat problém. Nastavit by mohl i kabely do průchozí zásuvky, měl by hlavně dát pozor na správné zapojení přívodu a odvodu. Dalšími komplikacemi může být např. vyhotovení koaxu, teda jeho různý průřez, průměr, materiál stínění a jeho el. vlastnosti. Pokud bude měnit zásuvku za novější parádnější, třeba koupit s parametry shodnými se starou.
doplněno 02.11.11 10:26: Magdom navrhuje dobré řešení, krabičku na spojku. Pokud jsou ostatní zásuvky o 30 cm níže a nejde o průběžnou, není problém přesekat vedení doprava doleva dolů a zkrátit, případně nastavit koax. U průběžné je to podobné, ale 2x.
doplněno 02.11.11 10:36: Do koncové vede jeden kabel, do průběžné jeden přívod a jeden odchod. V obchodě si to můžete ověřit např. podle dvou připojovacích šroubků a dvou šipek znázorňujících přívod a odchod.
lauraa*
hodnocení

Jak poznám zásuvku koncovou a zásuvku průběžnou? :) Kabel je přiveden asi ze střechy a zásuvka je umístěna v polovině výšky stěny, která je kolmá ke stěně s oknem. A kabel nebyl veden odspodu ale z venku domu...

doplněno 02.11.11 10:27:

No, asi bude průběžná.. Nejsem ani v prvním ani v posledním patře..

Když sundáte kryt, uvidíte kabely. Pokud tam vede jeden, je zásuvka koncová. Když dva, je průběžná. To, že nebydlíta ani nahoře, ani dole nic neznamená. Většinou vede do každého bytu samostatný kabel, takže pokud nemáte ve Vašem bytě více zásuvek, máte pravděpodobně zásuvku koncovou.

buss
hodnocení

0x

Zjistěte si přesně co je ve vlastnictví SVJ (nebo někoho jiného, UPC...). Tedy kde končí jejich rozvod a dále je váš. Může to být tak, že jen provrtali stěnu, dali zásuvku a dále je to po bytě vaše. Technicky vámi požadovaná úprava není problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]