Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nelegální odběr vody - kam to hlásit?

Od: intelligentmonkey odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, před nedávnem jsem se stal majitelem rodinného domu, teď jsem zjistil, že nemovitost je napojená na veřejný vodovod.

Přípojka byla zřejmě zbudována před cca 40 lety když se v obci zaváděl vodovod, dům navíc zůstal posledních pětadvacet let neobydlený do toho ještě vodovod změnil asi třikrát majitele takže kromě mě nikdo o této přípojce neví. Ani místní vak ji nemá evidovanou a ani k ní nemá dokumentaci.

A aby to nebylo tak jednoduché tak přípoka je vedena z hlavního řadu ke mě do dvora kde je v šachtě rozdvojka na kterou je napojen soused. Bohužel vše je v takovém stavu (šoupátka jsou zarezlá), že není možné vodu uzavřít a přípojku odstranit.

Tak bych rád požádal o radu jak takovou situaci vyřešit, co můžu očekávat od vaku když se jim půjdu udat. Můžu od nich čekat pokutu nebo nějaký postih, budou mi účtovat vodu nazpět a jak, v domě nemá nikdo hlášené trvalé bydliště a ani zde nikdo nebydlí. Můžou mě odpojit nebo pokud o to požádám nainstalovat vodoměr. Můžou odpojit souseda sice má vodoměr ale nemá vlastní přípojku a ani zřízené věcné břemeno.

Děkuji za odpovědi

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

2x

Nic se ti nestane, jen ti nainstalujou vodoměr. Souseda nechaj na této přípojce, to by musel myslím sám zažádat o jinou ale to by ti spíš řekli na VAKu. Každopádně jestli je to potřeba vyměnit, musíš bohužel odběr nahlásit a jako první začít platit, ale není to zase tak strašný.:). Pokutu ti žádnou nedají.

pacourek*
hodnocení

0x

Jakou vodu ,vodarny vám mohou učtovat vodu která proteče vaším vodoměrem . Jestli že je nani napojen i soused mě překvapuje že vak o ní ani neví .Než vyrazíte na vak tak by jste se měl zastavit na příslušném stavebnim uřadě a zjistit kdo je majitelem přípojky a zda vůbec pravně existuje.Nejdříve zjistěte kdo je majitel přípojky a potom jednejte o věcnem břemenu odpojit od vody souseda nesmíte

kejki

Existují místa, třeba na Kladně, kde se voda účtuje bez vodoměru paušálem, podle hlášených osob. Ale souhlas, bez dohody s místním dodavatelem vody to nepůjde.

hodnocení

0x
Vase situace je hodne slozita a predjimat jak se k ni postavi VaK je temer nemozne.
Ze zkusenosti vim, ze napr.na vesnicich, kde je vodovod obecni se situace resi zpravidla zcela jinak nez v meste okresniho vyznamu.
V kazdem pripade mate vodovodni pripojku starou, „neexistujici” a navic zcela spatne udelanou.
Nebylo by od veci udelat novou vodovodni pripojku, tak jak ma byt (tedy jen pro Vas dum),a hlavne povolenou od VaK a SU.

pohanka*
hodnocení

0x

Pokud má soused vodoměr, tak by měl Vak o tom vědět a chodit pravidelně odečítat. Ale zřejmě jak se dříve napojovalo na hlavní řád, přípojku si udělal soused po dohodě s instalatérem a již to nenahlásil na Vak. Léta tak bere vodu a neplatí. Tak i Vaše nemovitost.

Zeptejte se souseda, bude si možná něco z té doby o napojení pamatovat. Též uvidíte jeho reakci k dané věci. Možná mu to nebude vůbec příjemné, že si budete chtít v této věci udělat pořádek.

uska*
hodnocení

0x

týýý brďo, nezávidím vám. Kdo dřív přijde, ten dřív mele. Tohle mě proběhlo hlavou po přečtení dotazu. Myslím to tak, že kdo z vás (vy nebo soused) zlegalizuje a oficiálně zprovozní nebo vybuduje novou přípojku, tak ten druhý má smůlu. Neboť vám nikdo nepovolí přípojku z přípojky. Takže nezahálet a držím palečky.

intelligentmonkey
hodnocení

Co vím od pamětníků tak se natáhla jedna trubka ke mě do dvora (řad je celkem daleko) kde se rozdvojila ke mě a k sousedovi.

Dřív prý nebyly potřeba vodoměry a platilo se paušálem, se změnou majitele vodovodu si prý soused nechal nainstalovat vodoměr a platí za vodu odečtem. Jak jsem psal výše, majitelem nemovitosti jsem se stal nedávno a přede mnou byl dům opuštěný tak mám jen trubku bez vodoměru, která vede ze šachty na mém dvoře ke mě do domu.

Bohužel asi tuto část přípojky nedokážu odstranit bez asistence vaku (zarezlý ventil), tak mám obavy z reakce vaku na tuto neměřenou část a navíc bych nerad připravil o vodu i souseda, nastěhoval se nadávno a o situaci ví možná méně než já.

ladaadal*

Uska, to není absolutně pravda. Já mám přípojku k sobě a těsně před vodoměrem je odpíchnutá přípojka k sousedovi, každý máme svůj vodoměr. Čermu by to jako mělo vadit? Snad průtoku? Že bychom oba pustili všechny kohoutky po baráku a kůlnách najednou a ono to nestíhalo?

uska*

ladaadal - je to absolutní pravda, má zkušenost z letošního roku. Pokud jsou takto udělané staré přípojky, tak je samožřejmě neruší. Ale také neopravují a když si vybudujete sám takovou přípojku z přípojky, tak vám Vak nedá vodoměr. Koukněte i do podmínek Vaku. Je to tam napsáno. Bylo mi sděleno, že každé odběrné místo musí mít svou vlastní přípojku a to z důvodu, že když jeden nebude platit, tak Vak nemůže odstřihnout i souseda a nepltiči dál odebírají vodu. Což je logické.

ladaadal*

Tak to je teď něco nového, je pravda, že my to máme už nějakých 8 let.

hodnocení

0x

Čeho se bojíte? Jestliže jste prokazatelně nedávno koupil neužívanou nemovitost, na níž je nestandardní přípojka, těžko po Vás může VaK chtít něco zpětně platit, zvlášť když byla přípojka kdysi budována pravděpodobně legálně. Problém je nutné vyřešit v zájmu Vašem i VaK. Čím dřív, tím líp. Pokud budete váhat, mohl by VaK argumentovat tím, že jste o stavu věděl a nic s tím nedělal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]