Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v rodiném domě ze 70 let (klasicka 2 podlažní kostka). Bych chtěl spojit kuchyň s obývákem potrebuji vybourat příčku a to uplně, pokoj se nachází v 2 patře. Současné rozložení místností je 4,5x2,5 a 4,5x4 vysledný rozměr místnosti by byl 4,5x6,5. Zeď je z dutých cihel 11cm širokých, na strop by měly být použity traverzi položeny podélně právě na těch 6,5m vyplněny asi hurdamy nebo něčím co se v té době používalo. V prvním paře bylo rozložení místností stejné a zeď tam předchozí majitel zboural také.
Jde mě hlavně o 2 věcí když zeď v druhem patře zbouram nespadne mě to na hlav? A druhá nebude to mít vliv na místnost v 1 patře?
Diky Jarda
no osobně bych si sehnal statika na posouzení.ono dřív se stavělo všeljak aby se nestalo že po vybourání se vám to pohne,hurdisky jsou ošemetné,rádi praskají a hlavně vy vám to taky mohlo odpadat,záleží jak je to nad tím konstrukčně řešeno,třeba ta zed je tam řešena jako podpurná?6,5 metru už by něco provést mohlo,pak pořípadně řešit nějak jinak,jak říkám 1 pozvat odborníka at vám to schválí.
Pokud je stavebí materiál příčky 11cm silná dutá cihla, podle mě se nemůže jednat o nosnou zeď a je možné ji bez problémů zbourat. Pokud chcete mít úlnou jistotu, zkuste odklepat pár nejhořejších cihel a dostanete se tak ke konstrukci stropu. Kdyby tam čistě náhodou bylo patrné, že nějaké konstrukční prvky stropy se o příčku opírají, raději kontaktujte odborníky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.