Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptat někoho z majitelů zplynovacího-pyrolytikého kotle,tak asi12Kw,jaká je doba hoření,než je zapotřebí znovu přiložit.V receptaři ukazovali kanadský krb,ve kterem jim tři polenka hořely 8hod.Umí něco podobneho zplyňovací kotel?
v televizi je vždycky vše nej,známý má zplynovací krbovou vložku a když ji naloží tak vydrží hořet těch 8 hodin ale tak polovičku to sálá a pak je rapidní upadek tepla,spíš jen udržovák žárua to už se moc neohřeje jak říká,je prý pravda že oproti klasice je na polovičce spotřeby dřeva,osobně si myslím že dřevoplyn kotel bude větší žrout,chlápek jej má ve vedlejší vesnici a vidím ty haldy dřeva co dělá 20m na zimu jako prd,ale hlavně uloženo na 3 roky do předu,čím sušší a vyzrálejší tím lépe,mokřina je na prd a nevím jak u vás ale tady začíná být dost velký problém se dřevem,1 není čeká se v pořadníku ,2 cena vyhoupla jak blázen ,3 už ani samovýroba se nerentuje jsme někde na 600 a více za metr smrku ,kde je doprava a práce s pilou a práce doma,kam jsme se to dostali,a bude hůř
Ano,v reklamě je vše povoleno.Ale jsou to jednoduché počty.V 1 kg dřeva je obsaženo při spálení určité množství tepelné energie a víc se nedá získat,snad jen v utopických románech.Takže je to jen v seřízení hoření a výužití tepla a omezení úniku do kouřových zplodin.V podstatě je to tak,že hoření je podobné plynovému kotli,kde zplodiny jsou téměř studené.
JABRAKA
švagr přízemní barák - 30m3 (mokré dřevo), já patrový dům 8m3... v největších mrazech + plyn za 4tis/rok
V kamnech máte určitou velikost topeniště.Do kterého dáte určité množství dřeva.Rozdíl těch kanadskych plecháču proti našim kamnum je pravě ve velikosti topeniště.Američani mají kamna jako hlavní vytápění.Proto ty jejich kamna jsou krabice s horním kouřovodem.Tím pádem mužete zvednout deflektor a zvětšit co nejvíce topeniště v kamnech.Jednoduše řečeno snaží se o co největší topeniště v kamnech.U nás dělame velká kamna(velký plašt - vykon)s malym topeništěm.Kamna na americkém trhu jsou testována na pomalé hoření(asi 0,8kg na hod).A musí se vejít do emisních limitu.Proto tak dlouho hoří a stačí vám přikladat 3x za den.Samozřejmě když tak čistě hoří na malý vykon musí byt velice dobře izolována a shoří proto vše co by v normalních kamnech už jen čoudilo.Stejné limity splní jotul i morso(cb verze).Doba hoření je odvislá od velikosti topeniště - malé jotul F 602cb vám budou hořet max 3h.
Zavěrem řečeno soused má dum se špatnou izolací - velkou tepelnou ztratou.Musí tam tedy dodat určité množství kw.A je jedno zda ve dřevě , uhlí , plynu atd.Kanadská kamna jsou dobrá - nečoudí se z komína a mužete je hořet pomalu - do komína jde velice malo tepla.Proto doporučují izolovany komín pr. 150mm.Rychle se spaliny ochlazují jak pomalu stoupají komínem.Teplo vydávají kamna a né komín .Proto nedoporučují na kouřovody vyměník tepla.
Kotel naproti tomu pracuje na rychlé spalování.Teplo předává do vody.Když jede v utlumu tak moc efektivní není.
Já se v tom vůbec nevyznám, ale mám velmi praktického bratra, který celý život bydlí v přízemním domku a vytápí ho, já nevím jak se to správně řekne, ústředním topením s vlastním kotlem. Loni obdivoval právě taková kamna, jaká byla v Receptáři. Dospělé děti se poskládaly a začátkem zimy přišel domů a uprostřed obýváku měl na paletě kamna a u toho lístek - Byl jsem tady. Ježíšek.:D Kecáme spolu na Skype a byl nadšením bez sebe. Říkal, že obývák s velikou kuchyní vytopil třemi poměrně malými polínky. A po celou zimu pěl na ta kamna velikou chválu. A to je člověk, který si dovede spočítat naprosto všechny náklady a pak vyčíslit úspory. Asi nejsou kamna jako kamna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.