Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zazdění dveří pomocí SDK -jak na to?

Od: moracisko* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, vím, že se to tu někde řešilo,jenom to nemůžu najít.. Chci zazdít vnitřní dveře v panelovém bytě sádrokartonem, šířka dveří 80 cm. Kovové zárubně jsou tak úzké, že nepřesahují stěnu, jsou tedy schované uvnitř. Proto dle mého názoru bych nemusel zárubně oddělávat, jsou zapuštěné cca 10 mm od vnějšku zdi dovnitř, a to z obou stran.

Můj dotaz tedy zní, zda můžu přímo na zárubně přiložit SDK (zřejmě tedy tl. 10 mm). V tom případě jaké mám použít vruty, aby zárubeň aku šroubovákem prořezaly a držely. Dále přemýšlím, jestli neva, že uvnitř dveří nebude žádný profil, prostě zda můžu SDK uchytit pouze po obvodu zárubní.. Také - jak mám spojit přechod mezi SDK a panelem, aby to nebylo znát a zda mám povrch SDK nějak upravovat, aby byla stěna celistvá (např. štuk apod.). Mezi obě plotny SDK chci dát nějakou protihlukovou výplň..

Nejlépe by pomohl návod - postup práce, jsem laik..MOC DĚKUJI! Petr

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Co třeba takto, ale pokud mate jen 10mm mista tak SDK ma 12,5. :(
Postup:

1)UD profily nasroubovat po celem obvodu futer (TEX srouby)
e-sadrokartony.cz/...
, i do podlahy (vruty nebo hmozdinky)

2)Do UD zasunout dva CD profily a sesroubovat TEX sroubem (hlavicka sroubu se zamackne do SDk a nebude prekazet)

3) Do vznikle konstrukce prosroubovat SDK, vlozit vatu a zaklopit druhym SDK.

4) Vytmelit, spoje pri tmeleni prekryt skelnou paskou
e-sadrokartony.cz/...
a vymalovat.

doplněno 30.10.11 15:48:

Ja to vidim ale zbytecne slozite. Vzal bych opravdu polystyren, ne obycejny ale extrudovany, ten je tvrdy minimalne jako sadrokarton a do futer ho vlepil penou, pokud si pohlidate roviny tak to potom jen pretahnete lepidlem s perlenkou s 15-20ti cm presahem do okolni omitky, fajnovou a hotovo. Ten presah budete asi muset oklepat puvodni omitku aby napojeni potom nebylo vyskove vidět.
A nebo na to "neviditelne"napojeni rezignovat a do napojeni dat treba nejakou listu a udelat z ni ramecek...

Zazdění dveří pomocí SDK -jak na to?
moracisko*
hodnocení

Tak to je luxusní odpověď i s plankem :) Moc díky! V bytě ještě nebydím, zítra dopol. zkusím dle tohoto planku přeměřit jestli je to reálné, bojím se, aby tam vlezly ty UD profily, uprostřed té kovové zárubně je takový výstupek od shora až dolů... JInak jsem si myslel, že je i 10cm SDK..? Zatím moc díky. Petr

aaaaaa*
hodnocení

0x
jak bude silná ta dutina? Já bych tam profil rozhndně vložil. Izolace by měla vyplnit 80% dutiny (vata). Do spojů patří páska a tmel, finále malba, přechod akrylátem. Pásku, tmel, izolaci poptej u známých nebo za cigára na stavbě v okolí, potřebuješ všeho málo.
moracisko*
hodnocení

Díky za odpověď, šířka dutiny odpovídá šířce panelu - příčky, takže 10 cm.. Profil tedy vložit.. ale nenapadá mne, jak ho mám dovnitř upevnit, když jsou tam jenom ty vnitřní futra.?

Jinak všemu rozumím - páska, tmel... Na samotnou SDK patří teda jen malba? Díky

moracisko*
hodnocení

Našel jsem tu obdobné téma, akorát vyzdění Ytongem.. viz. zde:

"Doporučil bych ti Ytong.Tak tlustý,aby nepřesahoval původní stěnu.To je ta 10 mm.Výplň slepuj flexibilním stavebním lepidlem a okolo nech asi 1,5 cm mezeru.Až lepidlo zatvrdne,zafoukni škvíru PUR pěnou.Ta utáhne oba materiály a po oříznutí pěny můžeš dát perlinku a slabou vrstvičku lepidla.Kotvit pak nemusíš nic.Hlavně dodržuj rovinnost výplně."

Začínám přemýšlet i o tomto způsobu, tedy vyzdění Ytongem.. Můžete mi poradit, co je lepší a co je méně náročné pro laika - Ytong nebo SDK? Musím v případě Ytongu nechat též mezeru 1,5 cm mezi kovovými zárubněmi a poté mezi zárubně a Ytong dát PUR pěnu, tzv. zatáhnout? Bude to také fungovat? Díky moc Petr

hodnocení

0x

pokud je to jen 10cm a nechce se vám to zazdívat a vybourávat futra,poté pouzít například ytong ta kmám takové řešen použítí polystyrenu ,ten vlepit montážní pěnou,ta pěkně přilne jak k zárubni tak k polystyrenu ,nechat zatvrdnout oříznout přebytky pak přetáhout lepidlem a perlinkou až do okolní zdi a následně oštukovat asi keraštukem když to je panel,není to žádná zedničina ale učel to splnía je to rychlé,polystyren je lehkej ,uříznete si jej jak potřebujete a pěna je super věc co drží snad na všem

moracisko*
hodnocení

Moc díky za odpověď, ale máme malé děti, z toho jednoho velkého raubíře *zed* Měl bych strach, že to provalí :)

standa1*

Rozhodně dejte napříč alespoň 2 příčky a dovnitř vatu nebo polystyren,jinak se bude sdk prohýbat a kolem hran praskat,příčky zamezí prohýbání a výplň -vata nebo polystyrén alespoň trochu fungují jako zvuková izolace

doplněno 30.10.11 11:21:

Vruty se koupí i do sádroše s vrtáčkem na špičce,ve stavebninách je běžně mají;)

moracisko*
hodnocení

O.K. díky za dobrou radu. Ještě mne zajímá, zda u zdění Ytongem lze mezeru mezi Ytongem a kovovými zárubněmi vyplnit (utáhnout) PUR pěnou, zda to bude fungovat jako Ytong - zeď bez futer? (nejsem ještě rozhodnut, zda SDK nebo Ytong..)

Díky Petr

stirecek*

Petře taky jsem zazdíval dveře, ale futra mi přesahovaly přes zeď a jelikož z druhé strany jsem měl ve výklenku už vsazený a zapravený sádrokarton a nainstalované poličky ve výklenku, tak jsem vyříznul futra po délce tak, aby nepřesahovaly přes stěnu a do takto vzniklého otvoru jsem vypěnil montážní pěnou polystyren tak, aby byl schovaný o cca 4-5mm pod úroveň zdi. Na to pak lepidlo, perlinka a nakonec fajnová, brusná mřížka č. 180 a nyní nikdo nepozná, že by tam někdy byly dveře.

stirecek.rajce.idnes.cz/...

moracisko*
hodnocení

Ano díky! Další rady na mé otázky výše uvítám! Děkuji Petr

aaaaaa*
nepozná, ale on má raubíře. To chce něco bytelnějšího.
stirecek*

To se nemusí bát, lepidlo je pevné hodně a kdo doma okopává omítky? Každý nový dům je zateplený tímto stylem. Nejjednoduší a nejrychlejší způsob, stačí cca 5 cm okolo futer seškrábnout omítku a perlinku dát přes. Soused zazdíval futra klasicky, na perlinku se vykašlali a hned to natáhli. Po vymalování kolem dokola praskliny.

rybizek
hodnocení

0x

Před pár lety jsem řešil to samé, zárubně byly úzké panelákové (oboustranné s falcem uprostřed), síla zdi 5 cm, panty bylo možné vvyšroubovat. Vyřešil jsem to tak, že nahoru a dolu do futer jsem vložil střešní lať vhodné šířky , na jejím kraji jsem vrtačkou udělal mezeru na ten falc a peně naklepnul kladivem, k tomu jsme přišrouboval dvě stojny pomocí L profilů tak 5*5 cm, vložil jsem jednu vzpěru doprostřed. Obalil SDK šroubovaným do latí, stěrku na přechod zdi a vymalovat.

Výhodou je, že do futer nebylo nic šroubované, práce se dřevem je snadná a latě levné. Kdykoliv je možné vše rozebrat, vrátit panty a nebude nic poznat. Do zazdívání Ytongem bych se nepouštěl, k tomu již člověk potřebuje jistou dávku zručnosti a zbytečně se nadělá nepořádek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zazdění dveří

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]