Nejste přihlášen/a.
Zdravím mám podobný problém jako se řeší tady někde poblíž, obec nám nabízí dům k odkoupení, na byt nemáme a tak zvažuji, že ten svůj vyměním za jiný , který nepůjde do privatizace, zahlédl jsem celou řadu inzerátů, že mění např. OB 1+2 za OB1+2 který půjde do privatizace, v dodatku je s doplatkem, není mě jasné kdo komu vlastně doplatek zaplatí, nevíte někdo, nemáte s tím někdo zkušenost?
Případně na co si dát pozor při takovéto výměně?
Předem díky za odpovědi Eman
Doplatek zaplatí ten, kde získá byt určený do privatizace, protože ten člověk za své peníze získá byt, který má několikanásobně vyšší tržní cenu, než byla cena kupní. Když budete žádat 100 tis.Kč, nebude to příliš. Dal bych si pozor zejména na to, aby nová nájemní smlouva byla uzavřena na dobu neurčitou.
Děkuji za odpověďi,
myslíte že je možné, že obec výměnu nepovolí? jak píše Gunfeld.
Co potom?
Eman
Děkuji za odpověďi,
myslíte že je možné, že obec výměnu nepovolí? jak píše Gutenfeld.
Co potom?
Eman
Pokud není některý z účastníků výměny notorický neplatič nebo jinak problémový nájemce, pak bytový odbor nemá důvod výměnu nepovolit. Zeptejte se na příslušném bytovém odboru, jaká mají pravidla pro rozhodování o výměně bytů a když už tam budete, zjistěte si, zda by v případě nového bytu byla s vámi uzavřena nájemní smlouva na dobu neurčitou.
Obvykle obec nabízí byty k odkoupení za PODSTATNĚ nižší cenu, než je cena tržní. Musíte mit skutečně vážný důvod, abyste si na tento výhodný obchod peníze třeba nepůjčil.
No v Brně už to s tou podstatně nižžší cenou není tak úplně není pravda, před osmi roky než zastavili odprodej byla navrhovaná cena kolem 2800000, dnes se mluví o 7000000 za stoletý barák do kterého se za tu dobu nevrazila ani koruna, chtějí takové peníze, že zůstává rozum stát, když k tomu připočtu, věk, nejisté zaměstnání a málo našetřených peněz tak stojím před tímto rozhodnutím.
Eman
2 800 000 a 7 000 000 snad není za byt...ale za celý dům, ne?
Jinak si postavte menší RD někde za Brnem...a budete ve svém...v novém...a v přírodě.
U nás v JH...se byt 3+1 prodával za 130 000Kč...a pak ho majitel mohl obratem ruky prodat za 850 - 900tis Kč...
A dost lidí ještě remcalo jak je to drahé (těch 130tis.), kdyby mi někdo nabídl tehdy byt za těch 130tis, tak jsem jich koupil třeba deset...a dnes jsem již nemusel chodit do práce...a měl bych chatu u Jadranu.
To by kazdy rad privatizoval 10 bytu za 130 tisic a prodal za 850 Ale zas tak jednoduse to nefunguje. Pokud nemate obecni byt na vymenu, tak se k tomu privatizovanemu nikdy nedostanete. Navic casy, kdy se byty privatizovaly za petinovou hodnotu jsou davno pryc. Alespon v Brne. Ted se privatizuje za polovinu odhadni ceny. Pokud je dum ohodnocen jako "atraktivni", tak za 100% odhadni ceny. Ani se nedivim, ze na to lidi nemaji
"To by kazdy rad privatizoval 10 bytu za 130 tisic a prodal za 850"
Právě že ne...dost lidí jsem slyšel říkat že se město zbláznilo...chtít za 3+1...130tis Kč..a ještě tam byla nabízena jakási "sleva" 20tis.Kč , když se rozhodnout koupit byt tuším do 3 měsíců...
To je právě ten paradox, že lidem co v těch bytech bydleli se nabízel s právem přednostní koupě byt téměř zadarmo...a ještě měli řeči...Kdežto komukoliv jinému byl ten stejný byt již nabídnut za tržní cenu..
V době kdy jsem byt kupoval já, jsem si o nějakých 130tis. mohl nechat zdát...a jeho původní majitel ho od města odkoupil za tu nižší cenu a nám prodal o několik set procent dráže. (samozřejmě to se týkalo stovek bytů...nejen toho našeho).
Nechápu prostě vůbec důvod proč by nájemník co v bytě bydlí měl mít byt za cenu hluboko pod cenou tržní..
Rozhodně byt odkup za cenu zadlužení.Mohlo by se ti stát,že byt ,vyměněný bez souhlasu majitele-města-pak bytový odbor obsadí někým jiným.
JABRAKA
Není očem přemýšlet, rozhodně bych byt od obce koupila, cena je za hubičku a pak ho můžete klidně pronajímat nebo prodat. Bydlím v OB a obec ho prodat nechce, nemůže 10 let jelikož pobrala dotace na střechu, okna, zatelení, výtah... ráda bych ho vyměnila za stejný byt jdoucí do privatizace ale zatím se v Brně-Bystrci nenašel jediný člověk co by o výměnu měl zájem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.