Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ytong místo sádrokartonu z pohledu statiky

Od: dalamar odpovědí: 7 změna:

Hezký den, plánuji rekonstrukci bytu, jejíž součástí je vyzdění jádra a dozdění pár kratších příček. Mám už od stavebního úřadu potvrzené ohlášení, bohužel architekt mi do projektu napsal, že příčky budou ze sádrokartonu, rád bych ale ytong aspoň 7,5. Má smysl to nějak řešit, nebo je váhový rozdíl nepodstatný a z pohledu statiky s tím nebude problém? Posudek statika nemám a stavební úřad ho po mě ani nechtěl. Děkuju

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

2x

Porobeton bude samozřejme vždy těžší než SDK nebo předešlé umakartové jádro, ale zase lehčí než příčka cihelná nebo panel. Trošku nevím, proč se pan architekt spletl, trošku se mi zdá, že si chtěl práci zjednodušit. Ono záleží na umístění bytu, ale v globálu bych se vyzdění tou 7,5cm ytongem nebál, dělají to tak všichni. A rozhodně se přimlouvám za ytong do jádra, sádrošem si moc nepomůžete , to tam rovnou může zůstat ten umakart. Jen ještě promyslet, zda bude ta 7,5cm stačit - třeba pro zasekání vody a odpadů to může být problém...

dalamar
hodnocení

O povaze příček ani dalších věcech jsme se s architektem nebavili, celé to bylo dělané aby se stavební úřad nažral a peněženka zůstala celá, nechci mu křivdit, jeho práce a čas který tomu věnoval, prostě odpovídala velmi nízké ceně. Nemyslím si ale, že by pro sádrokarton měl nějaký zvláštní důvod.

Byt je v 7. (posledním) patře domu, nad ním byla dodatečně dostavována ještě nástavba přes celou plochu střechy. Konstrukce domu je taková, že nosné jsou v podstatě jen obvodové zdi, vše ostatní je siporex. Máte pravdu, příčku mezi koupelnou a WC a asi i mezi WC a ložnicí bych dělal tou desítkou.

edyss*

Já dělal bytové jádro před zhruba 3 roky celé sám. Na stavebním úřadě jsem provedl ohlášku, protože dispozice bytu byla zachována, ale tam se mě ptali, z jakého materiálu to bude. Když jsem jim řekl, že z Ytongu tak mi říkali, že musím mít ještě "papír" od statika. Kdyby mě prý někdo např. soused nahlásil na stavebním úřadě, že tam něco stavím a oni přijeli, tak první co by po mě chtěli by byl právě ten "papír" od statika. Potvrzení od statika mě tehdy stálo 500Kč.

technikjirik*
hodnocení

0x

z hlediska statiky to nemá význam, ale pokud architekt požaduje sdk, pak asi z nějakého důvodu... nicméně ytongu za normálních okolností nic nebrání

jabraka*
hodnocení

0x

Na výstavbu příček bych ti místo sádrokartonu doporučil sádrovláknité desky.Jejich pevnost je nesrovnatelná se sádrokartonem a myslím i s Ytongem.A panu projektantovi uděláš radost.Kvalita stěn je nejlepší z alternativ a úpravy povrchu ušetří 90%práce.

JABRAKA

dalamar
hodnocení

Díky za tip, a jak se prosím tě takový materiál kamarádí s vlhkostí, na kolik přijde, a hlavně - jak je na tom s hlukovou izolací (ve srovnání s tím ytongem)? Dík moc

cepagis*

Kamarádí lépe než SDK, nicméně pořád je to sádra. Jsem možná moc konzervativní, ale na jádro, tzn. tam, kde se může vyskytnout voda, bych volil ten porobeton. Proč - při likvidaci starého bytového jádra nebyla po čtyřiceti letech problémem rozpadlost umakartu, ten by nás všechny přežil, ale právě jeho upevnění v železných profilech. Ty byly místy totálně vyhnilé. A když zničí voda železné profily, co asi udělá se sádrou? Prostě za desítky let se člověk nevyhne vytečení pračky, prasklého odpadu, vyplavení od myčky, povodni od horních sousedů...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]