Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat na to, čím izolovat kouřovod (od kamen s teplovodním výměníkem do sopouchu komína). Zkusil jsem minerální vatu podlepenou AL folií, ale po prvním zatopení se z izolace šířil zápach, tak jsem to raději oddělal. Kouřovod chci izolovat proto, aby se neochlazovaly spaliny už tak ochlazené v teplovodním výměníku, kouřovod netopil do místnosti a zvýšil se tah komína. Pro ilustraci přikládám foto kouřovodu (koleno i roura je od Bertrams - ocelový plech 2mm).
Děkuji za přínosné odpovědi.
rollo-Co je natom neseriozního?Já mám z komína takhle přímo rouru zazděnou a do kotle jen koleno s malým nástavcem.Sundám koleno a vymetu.Pálená kanalizační roura je nezničitelná,koleno vydrží ca 3roky.Přemýšlejte,než něco plácnete.
Pálená kanalizační roura může vydržet i sto let, ale izolačně je pořád úplně jinde než já potřebuju, navíc nechápu jak bych utěsnil ocelovou rouru v té pálené... Čtěte pořádně než něco napíšete...
Ten mezikus si neumím představit. Jakou má izolační schopnost ta pálená roura? Je to porovnatelné třeba s tím Promasilem?
Izolování výstupní roury nemá z hlediska energetické bilance smysl.Snad jen v akumulačním účinku.Vždyť při intenzivním topení v zimě bude stejně kouřovod mít stejnou teplotu.A kouřové plyny budou mít teplotu mnohem větší a tím větší ztráty do komína.Tah komína je dán rozdílem teplot plynů mezi topeništěm a vrcholem komína.
JABRAKA
To já jsem se někde na netu dočetl, že izolovat kouřovod smysl má a je to asi logické - potřebuji zvýšit tah komína, proto izoluji kouřovod, na kterém jsou největší tepelné ztráty (komín izolovaný je a kouřovod mi "topí" do místnosti, tzn. že spaliny v něm se ochlazují a kouřovod se víc zanáší).
z www.sciedel.cz :
Tepelná izolace zlepšuje tah komínů
Rozdíl teplot spalin a okolního prostředí je u kouřovodu největší. Dobrá tepelná izolace kouřovodu zlepšuje, speciálně při velmi malých topných výkonech, tah komína. Redukuje také množství kondenzátu, vznikajícího v komíně a v určitých případech umožňuje použití menších průřezů komínů než by bylo normálně nutné.
A to co píšete vy :
"Tah komína je dán rozdílem teplot plynů mezi topeništěm a vrcholem komína." - To je k diskuzi - když v kouřovodu ochladím spaliny třeba teplovzušným výměníkem tak u vrcholu komína budou ješte studenější a komín bude mít určitě nižší tah!
Rollo, máte to pěkný, neizoloval bych to, protože si tím k ničemu nepomůžete. Pokud jste chtěl více využít komínový tah, tak jste měl vést kouřovod ve větším stoupání (dát koleno 45 stupňů).
Jak jsem psal v předchozím příspěvku - myslím (doufám) že to pomůže (minimálně se v kouřovodu nebudou tak moc usazovat saze) a navíc pak chci kamna obestavět do podoby "pece" a proto ten úhel kouřovodu.
Já trochu občas kouknu na americké diskuse a tam používají třívrstvé kouřovody.Je to kvuli tomu, že používají kamna s kat. a ty mužou velice pomalu hořet.Přikladají třeba po 12 až 24 hod.Protože kamna velice pomalu hoří, tak jde do komína pomalu spaliny a jsou docela chladné.Aby jim netekl dehet z komína, tak pravě proto používají izolované kouřovody.Jednoduše , kamna mají topit a ne kouřovod.
Takže bych použil díl z nerez komína.
Myslím, že primární nápad dát minerálni vatu nebyl špatný. Asi smrdělo lepidlo na folii a možná nějaka apretura která může být používaná pri výrobě minerální vaty. Osobně bych omotal skelným plátnem nebo skelnou rohoži která se používá na výrobu sklolaminátových dílů a omotal jen hlinikovou folii která se běžně prodává. Kdysi jsme to dávali do výfuku závodních motorek. Také existovaly asbestové tkaniny, což je dnes při asbestomanii asi pasé.
A co zkusit jen běžnou minerální vatu a folii bez lepidla?
To se zase nedoporučuje, protože prý vysokou teplotou se z vaty mohou uvolňovat nějaké nebezpečné (karcinogenní) látky někde na netu jsem o tom četl.
Omlouvám se za oživování staré otázky, ale řeším teď také jak zaizolovat kouřovod (nerez, 150mm). Došel jste k nějakému řešení? Jak se osvědčilo? Zatím jsem našel jen toto jakožto izolaci přímo určenou k tomuto účelu. Hledám dále...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.