Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Izolace kouřovodu

Od: rollo* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat na to, čím izolovat kouřovod (od kamen s teplovodním výměníkem do sopouchu komína). Zkusil jsem minerální vatu podlepenou AL folií, ale po prvním zatopení se z izolace šířil zápach, tak jsem to raději oddělal. Kouřovod chci izolovat proto, aby se neochlazovaly spaliny už tak ochlazené v teplovodním výměníku, kouřovod netopil do místnosti a zvýšil se tah komína. Pro ilustraci přikládám foto kouřovodu (koleno i roura je od Bertrams - ocelový plech 2mm).

Děkuji za přínosné odpovědi.

Izolace kouřovodu

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

2x

tohle se dá provést systémem Promasil, který je určen právě na tohle. Zadejte do google.

shermen
hodnocení

1x

Můžeš použít Fiberfrax.

To vypada dobre, diky za tip. Vezmu 25mm, to by snad mohlo mit nejaky efekt. Akorat by to asi bylo dobre obalit jeste nejakou (treba) hlinikovou folii... Uz jen kvuli prachu.
doplněno 15.01.15 07:51: Dival jsem se na neco jineho, folie tam je. Zatracene prohlizeni webu na mobilu...
martyxd

ciko-kominy.cz/...

necha se zakoupit jen ta izolace

je to od firmy rockwool ale nabízí to ciko

rollo*
hodnocení

Ještě dodávám, že délka kouřovodu od vyústění z kamen po sopouch komína je cca 85 cm.

rollo*
hodnocení

Foto kouřovodu.

Izolace kouřovodu #2

des*
hodnocení

0x

Podle mne by stačila na kouřovod nastrčit kanalizační roura pálená odpovídajícího průměru.

rollo*
hodnocení

To je sice dobrý fór, ale jako seriózní odpověď...? *ee*

des*

rollo-Co je natom neseriozního?Já mám z komína takhle přímo rouru zazděnou a do kotle jen koleno s malým nástavcem.Sundám koleno a vymetu.Pálená kanalizační roura je nezničitelná,koleno vydrží ca 3roky.Přemýšlejte,než něco plácnete.

rollo*
hodnocení

Pálená kanalizační roura může vydržet i sto let, ale izolačně je pořád úplně jinde než já potřebuju, navíc nechápu jak bych utěsnil ocelovou rouru v té pálené... Čtěte pořádně než něco napíšete...

des*

To rollo-úplně normálně se svaří mezikus,což jsem už psal.Zkrátka a šmytec.

rollo*
hodnocení

Ten mezikus si neumím představit. Jakou má izolační schopnost ta pálená roura? Je to porovnatelné třeba s tím Promasilem?

des*

Mezikus ,redukci,svaří kdejaký svářeč.Promasil na odkazu jsou desky.Nevím jak se dají jednoduše dát na rouru.Pálená roura je jen teplá,skoro nehřeje.

jabraka*
hodnocení

0x

Izolování výstupní roury nemá z hlediska energetické bilance smysl.Snad jen v akumulačním účinku.Vždyť při intenzivním topení v zimě bude stejně kouřovod mít stejnou teplotu.A kouřové plyny budou mít teplotu mnohem větší a tím větší ztráty do komína.Tah komína je dán rozdílem teplot plynů mezi topeništěm a vrcholem komína.

JABRAKA

rollo*
hodnocení

To já jsem se někde na netu dočetl, že izolovat kouřovod smysl má a je to asi logické - potřebuji zvýšit tah komína, proto izoluji kouřovod, na kterém jsou největší tepelné ztráty (komín izolovaný je a kouřovod mi "topí" do místnosti, tzn. že spaliny v něm se ochlazují a kouřovod se víc zanáší).

z www.sciedel.cz :

Tepelná izolace zlepšuje tah komínů
Rozdíl teplot spalin a okolního prostředí je u kouřovodu největší. Dobrá tepelná izolace kouřovodu zlepšuje, speciálně při velmi malých topných výkonech, tah komína. Redukuje také množství kondenzátu, vznikajícího v komíně a v určitých případech umožňuje použití menších průřezů komínů než by bylo normálně nutné.
A to co píšete vy :
"Tah komína je dán rozdílem teplot plynů mezi topeništěm a vrcholem komína." - To je k diskuzi - když v kouřovodu ochladím spaliny třeba teplovzušným výměníkem tak u vrcholu komína budou ješte studenější a komín bude mít určitě nižší tah!

hodnocení

0x

Rollo, máte to pěkný, neizoloval bych to, protože si tím k ničemu nepomůžete. Pokud jste chtěl více využít komínový tah, tak jste měl vést kouřovod ve větším stoupání (dát koleno 45 stupňů).

rollo*
hodnocení

Jak jsem psal v předchozím příspěvku - myslím (doufám) že to pomůže (minimálně se v kouřovodu nebudou tak moc usazovat saze) a navíc pak chci kamna obestavět do podoby "pece" a proto ten úhel kouřovodu.

jendax

Já trochu občas kouknu na americké diskuse a tam používají třívrstvé kouřovody.Je to kvuli tomu, že používají kamna s kat. a ty mužou velice pomalu hořet.Přikladají třeba po 12 až 24 hod.Protože kamna velice pomalu hoří, tak jde do komína pomalu spaliny a jsou docela chladné.Aby jim netekl dehet z komína, tak pravě proto používají izolované kouřovody.Jednoduše , kamna mají topit a ne kouřovod.

Takže bych použil díl z nerez komína.

moto*
hodnocení

0x

Myslím, že primární nápad dát minerálni vatu nebyl špatný. Asi smrdělo lepidlo na folii a možná nějaka apretura která může být používaná pri výrobě minerální vaty. Osobně bych omotal skelným plátnem nebo skelnou rohoži která se používá na výrobu sklolaminátových dílů a omotal jen hlinikovou folii která se běžně prodává. Kdysi jsme to dávali do výfuku závodních motorek. Také existovaly asbestové tkaniny, což je dnes při asbestomanii asi pasé.
A co zkusit jen běžnou minerální vatu a folii bez lepidla?

rollo*

To se zase nedoporučuje, protože prý vysokou teplotou se z vaty mohou uvolňovat nějaké nebezpečné (karcinogenní) látky někde na netu jsem o tom četl.

jendax

Ještě bych doporučil spalinovy teploměr .Přicvaknete ho na kouřovod , je na magnetku -

e-teplo.cz/...

rollo*

Ten teploměr jsem už na internetu viděl, ale odrazovala mě jeho cena (za proužek kovu), ale asi to nakonec vyplatí. Děkuji.

hodnocení

0x

Omlouvám se za oživování staré otázky, ale řeším teď také jak zaizolovat kouřovod (nerez, 150mm). Došel jste k nějakému řešení? Jak se osvědčilo? Zatím jsem našel jen toto jakožto izolaci přímo určenou k tomuto účelu. Hledám dále...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]