Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Anténa na rozhlas

Od: sword® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,prosím Vás může mě někdo poradit anténu na radio na obytný dům a zda může být anténa na půdě a nebo musí být venku.Děkuji za rady a zkušenosti:)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud se příjem týká radiopřijímače na FM,není potřeba kromě prutové antény nic.Vysilače na střední vlny snad už jsou silně omezeny a nejlepší vůbec je pořídit si pro doma DVB-T stanice.Tady je příjem podobný příjmu televize.

JABRAKA

hodnocení

Jabraka děkuji za odpověď , ale tady v pohraničí na prutovou anténu hraje rádio(mikrověž) opravdu špatně,tak proto chci zkusit zlepšit příjem. A místní rádia na DVB-T nechytnu:(

ferda60*

Pro příjem z více směrů je vhodný kruhový dipól, má ale malý zisk, i když umístění výše by asi nějaké zlepšení přineslo. Dobré jsou víceprvkové antény YAGI , jsou ale dost směrové, navíc některé FM vysílače vysílají s vertikální polarizací a tak je příjem více stanic opět kompromis. Anténa jde umístit i na půdu, pokud tam nepřekáží a krytina není plechová, netrpí tam tolik povětrností a signál je vcelku stejný jako nad střechou. Pokud je na půdě alespoň 2m vzdálená od svodu bleskosvodu, nemusí se s ním spojovat.

Koupit tedy anténu s označením VKV FM nebo pro 88 - 108MHz. Více prvků = silnější signál ale také malý úhel dobrého příjmu.

doplněno 27.10.11 20:19:

Hledám...

doplněno 27.10.11 20:30:

Trocha teorie k přečtení: radiotv.cz/...

hodnocení

Ferdo60 moc děkuju ,ale nemohl by jsi mě dát odkaz na www .stránky. Vůbec těm anténám nerozumím a našel jsem jen kulato a nevím jest-li je to ořechové:)

ferda60*

Ahoj, tak jsem hledal a zjistil, že doby, kdy bývaly na "každém rohu"k dostání "pořádné"antény jsou nějak pryč. Všichni mají hlavně pokojové, které ale mají pěkný design a elektricky nebudou nic moc. Další v sortimentu je ten kruhový dipól, je o stupeň výš, ale na dálkový příjem také nestačí.

Nakonec nezklamal tradiční výrobce antén, Chlumec nad Cidlinou, mají docela výběr, jen dostupnost v obchodech asi běžně nebude, dají se ale objednat.

Takže výběr: kovoplast.cz/...

V Chlumci mají také podnikovou prodejnu.

Jinak možná zkusit příjem s přenosným rádiem na prutovou anténu v místě budoucího umístění antény, jestli je příjem čistý i na "prut", mohla by stačit i ta tříprvková, jistější je ale 5 (7) prvková, musí se počítat i s určitým útlumem signálu v kabelu. V tomhle pásmu ale není tak velký (proti DVB-T) a tak použití zesilovače u antény je vhodné až při delším svodu (víc jak 15 - 20m) a to jen při neuspokojivém příjmu. Ta supersonic má zisk slušný ale končí na 104 MHz.

doplněno 27.10.11 21:29:

Ještě: golias.cz/...

jabraka*
hodnocení

0x

Přenosná radia většinou nejsou uzpůsobena pro příjem s antenou typu Yagi.Musela by mít antenní přívod koaxiální(75 ohm)Některá jsou na doplňkovou drátovou anténu,která trochu příjem zlepší,ale musí být přítomnost signálu .Pokud není vstup pro doplňkovou anténu,lze si pomoci tak,že se vytvoří smyčka z drátu,jeden konec se vysune nad střechu a do smyčky na druhém konci se vloží přístroj.

JABRAKA

ivette1*
hodnocení

0x

jakou máš teď anténu na televizi. já mám zapojeno takto: anténa tzv.matrace, kabel, na konci účastnická zásuvka s výstupem TV,Rádio. do jednoho mám TV a z druhého mi hraje rádio a super.

Anténa na rozhlas
hodnocení

Ivette1 na televizi mám už jen satelit to znamená parabolu:)

ivette1*

na satelitu je moře radiových stanic,ale české bohužel minimum. Tak teď jedině vyzkoušet nějakou anténu pro příjem VKV a to buď ze všech směrů (podkova), nebo víceprvkovou s co největším ziskem.

vlazy*
hodnocení

0x

Rádia se dají bez problémů poslouchát i přes internet. Asi téměř každé rádio včetně českých má internetové vysílání. Navíc se takto dá poslouhát i rádia čistě internetové které žádnou anténou nechytíš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]