Dobrý den, z důvodu výměny oken a zateplení a tím pádem přebytku výkonu kotle Viadrus U26 5čl.,jsem nechal do systému namontovat aku nádrž 1000l. Pozval jsem si topenáře,který nám před šesti lety dělal topení,ale aku ještě nemontoval. Postupoval tedy podle nejjednoduššího schématu,které jsme našli. Cílem je nachytat přebytek tepla a to pak použít během dalšího dne k udržení tepelné pohody v domě. To se celkem daří,ale k tomu,aby to fungovalo i v zimě,pár věcí chybí. Teplá do radiátorů je hnaná čerpadlem 1" trubkou a pokud je nádoba nahřátá,tlačí se teplá do okruhu i samotíží, takže se aku poměrně rychle vybíjí. Zkoušeli jsme to řešit zpětnou klapkou s pružinou,ale ta ač samovolné cirkulaci zabránila,bránila i čerpadlu,které nedotlačilo vodu až k posledním radiátorům. Napadlo mě použít elektromagnetický ventil,který by otevíral zároveň se sepnutím čerpadla,je toto řešení možné nebo napadá někoho něco jiného?
A co tam dal za průměr té zpětné klapky víte ona má zpětná klapka značnou tlakovou ztrátu a jestli jste použil 1/2",nebo 3/4" tak je to málo lepší by byla 1"nebo 5/4" elektromagnetický by šel také použít ale zas je tu problem že malé dimenze mají také vysokou tlakovou ztrátu ten venti l by musel být aspoň 6/4".Běžně se k tomuto účelu používá zpětná klapka do vodorovného potrubí nebo se jí také říká plovoucí je bez pružiny a ta klapka tam volně plandá musí být montovaná do vodorovného potrubí jinak nefunguje. Je jedno zda je ve zpátečce nebo v přívodu proti elektromagnetickému ventilu stojí pár kaček.Nebo ještě lze použít zónový ventil se servopohonem.cena 2000-,
Nejsem topenář, ale rozhodně tam chybí nějakej čtyřcestnej ventil mezi kotlem a nádrží. A trojcestnej mezi nádrží a topením. K tomu nějaká regulace a už to funguje. Ale přesně neporadím, nejsem topenář, ale tak jak jsem psal to máme v dílně a krásně to funguje.
Také nejsem z oboru ale při pohledu na nákres mne napadlo řešení podle fyzikálních zákonů - na horní trubce (teplá) která spojuje nádrž s radiátorem (radiátory) udělat přerušovací smyčku, svést ji dolu pod úroveň nádrže, pak třeba zpátky zase nahoru (to už není tak podstatné). Teplá voda dolů "nepůjde" a zůstane v nádrži, vytlačí ji až čerpadlo.
Fungovat by to mělo, jestli je čerpadlo namontované v topném okruhu radiátorů.
Podobně se ale může "vracet" i teplo ve smyčce ke kotli.
doplněno 27.10.11 11:36:
Asi ne, kotel bude níž než nádrž, pravděpodobně.
doplněno 27.10.11 11:40:
... třeba zpátky ..., ono to ani jinam nejde, že?
buban76*
Teplo se do kotle samozřejmě vracelo,to ale vyřešila zpětná klapka na potrubí z kotle do nádrže. V reálu situace vypadá trochu jinak,než na obrázku,vše je v jednom patře,takže teplá do topení jde od nádrže dolů,4m od ní už je u země,ale voda si vesele proudí tak,že se nacpe i do prvního radiátoru cca 6m od aku...
des*
Je to komplikované natolik,že doporučuji přečtení následně home.tiscali.cz/...
takto jak na to koukám máte takový větší 1000l radiator,je jasné že se to nabije a pak se teplá voda tlačí do okruhu,nebylo by lepší to řešit čerpadlem a ventili natopit okruh,pak by se natopila 1000l nádrž ,,přestat večer topit a pustit teplo z nádrže,bylo by potřeba čerpadlo nějaký příložný termostat ,a aspon nějaký 3 cestný ventil,ale takhle vám to hrozně rychle tu nádrž vybije,vyřešil bych to tak že bych udělal okruh do topení na teplouněkde zakotlem udělal odbočku k této nádrži,pak čerpadlo a zpětnou klapku,jak by jste topil a nahřál třeba vodu v okruhu na 70 sepnul by příložný spínač čerpadlo by žačalo nahřívat vodu do nádrže,pak by se muselo dořeší topení po vyhasnutí ,bud zas pomocí čidla když by se přestalo topit aby seplo a začalo topit do okruhu nebo hold růčo zapnout otevvřít kohouty a nechat do rána vybít
buban76*
To schéma je jen vzor,ve skutečnosti to vypadá jinak,vše mělo být co nejjednodušší a blbuvzdorné,čili co nejméně ventilů,které by bylo třeba hlídat,v jaké jsou poloze a co nejméně elektrických součástí. Do aku to jde z kotle samotíží,z aku do topení čerpadlem ovládaným pokojovým termostatem,příložný termostat na potrubí u aku čerpadlo vypíná,pokud voda spadne na 40st. Včera a dnes jsem s tím opět laboroval,z návodu k čerpadlu jsem zjistil,že je špatně umístěné,bylo motorem nahoru,dal jsem ho motorem do boku,vrátil jsem zpět demontovanou zpětnou klapku,kterou původne čerpadlo nemohlo přeprat a odvzdušnil trubku mezi aku a klapkou a najednou si čerpadlo s klapkou poradí a voda cirkuluje celým systémem až do posledního radiátoru . Uvidím jaká teď bude výdrž aku.
Ahoj. Ja som kúpil akú.nadrz z jedným vnútorným vymenikom Vymenik je napojený na pec používam pec na drevoplyn Ladan 24kw. Z akumulacnej nádrže ide do radiatorov.Spetna klapka a potom obehove čerpadlo Výstup ro radiatorov . Funguje to super.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.