Nejste přihlášen/a.
Pěkný den, rád bych se zeptal na věc týkající se návrhu ústředního topení. Měl jsem zde velmi rychlou konzultaci s projektantem, a doporučil mi v kuchyni vytápět topným elektrickým panelem, do koupelny instalovat turbo kotel do prostoru WC s průtokovým ohřevem TUV a útředním vytápěním vytápět v koupelně jakýmsi registrem a v obývacím pokoji radiátorem. Jedná se o byt ve starší zástavbě, cihelné zdivo, nezateplen, výhledově budou vyměněny okna a dveře na balkon .V koupelně se obklad rosí, plíseň, teď je tam teplota cca 16°C, v obývacím pokoji 24 °C...
Můj dotaz směřuje k topnému panelu v kuchyni, zda je toto řešení jediné možné. Z přiloženého půdorysu je patrné, že ze všech stran pro vedení trubek z koupelny, jsou dveře. Není mi jasné, zda právě toto je překážkou pro vedení UT i do kuchyně. Zda je problém "obkroužit" zárubně a tyto rozvody zasekat do zdi nebo vést v podlaze kolem zárubní. Rád bych měl i v kuchyni radiátor, než topný panel, i proto že v bytě nelze bez větších úprav zavést "noční" proud, nerad bych kombinoval více systémů vytápění.
Kuchyň sousedí s nevytápěnou chodbou v domě. V současné době jsou v bytě pouze jedny waw a to je řešení nedosatečné i přes malé rozměry bytu,a nutí zbytečně přetápět, aby se teplo dostalo i do kuchyně.Rád bych znal i názor jiných na tuto záležitost. Zdravím a díky za odpověď.
Rozvody můžete táhnout buď vrchem nad futry nebobo podlahou , budˇ venkem nebo zasekat do pdlahy zasekat vždy nevidím vtom žádný problém.Když to povedete vrchem tak tam budou muset bít odvzdušňováky při tažení spodem toto odpadá.
Udělal bych rozvody obou trubek vrchem,trubky nad sebou ca 10cm nad výškou futer.Aby byly vidět v kuchyni co nejmíň,táhl bych je zadem,ne po zdi v kuchyni.Přípojka k radiátoru by bylapřes příčku do kuchyně už normálně spodem proti vývodům.Nejvyšší bod potrubí by byl u kotle a na něm dva automatické odvzdušňovací hrníčky.
Byteček je to v skutku mrňavý. Nebylo by tedy na zvážení, vybourat příčku mezi "kuchyní" a obytnou místností? U rodičů jsme vytápěli 2mi waw veliké 3+1 a nebyl v tom výkonostně téměř problém?! No celé bych ten byteček postavila trochu jinak ale to jste asi slyšet nechtěl ... Jinak když už, já bych to vedla v járku v podlaze, je to starý dům, tak by podlaha neměla být nedobitná
Mrňavé to je, především ta koupelna z budovaná kdysi z nějakého bývalého špajzu, zlatý panelák. Jsme ale studenti a i pro staršího člověka je to celkem dostatečný byt na důchod. Výkonostně by to waw zvládly(+ nějaké topení v koupelně), jak píšete, ale nejsem příznivcem obýváku spojeného s kuchyní a dveře oddělují i hluk ze společné chodby v domě, i by chybělo zádvěří, pokud by se tedy nebudova nějaká jiná příčka. Věřím, že s rozpočtem a šikovným architektem by se ale jistě něco vymyslet dalo.
Waw jsou mi nepříjemné, že jsou dost hlučné ještě dodávám,a nevím, zda je to jen dojem, ale přijde mi, že je potřeba topit na větší teplotu, aby se člověk cítil příjemně, než u běžného topení radiátory.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.