Nejste přihlášen/a.
Můžete mi prosím někdo poradit, jak se to s měsíčními platbami za provoz výtahu u bytů v přízemí?
Bydlím sama v přízemí v malé garsoniéře , bytový dům má čtyři poschodí. Vstup do domu je na úrovni ulice a k mému bytu musím vyjít 8 schodů nahoru. Vstup do výtahu se nachází zde, asi 3m od mých vstupních dveří. Platím za provoz výtahu 130,- Kč měsíčně, přestože výtah opravdu nemohu použít, neboť není kam. Nemám ani garážové stání ani sklep abych mohla případně sjíždět do suterénu a alespoň tak výtah použít, tak jako majitelé suterénních bytů. Po domě nahoru a dolů na výlety nejezdím. Také je to pro mne dost peněz, když musím ročně vydat částku 1.560,-Kč za něco, jehož míra užitku je pro mne nulová, zatímco míra obtěžování značná, neboť slyším úplně všechny své spoluobyvatele nastupovat i vystupovat z výtahu a také zvukový signál (gong) který oznamuje zastavení výtahu ruší opravdu ve dne i v noci...Do fondu oprav (z něhož se přece opravy a údržba všeho v domě platí) přispívám stejně tak jako ti co výtahem jezdí. To, že s malým bytem jsem si koupila i svůj maličký podíl na domě jsem také pochopila... Nevím proč musím svým sousedům přispívat na elektřinu a ost. položky za jejich jízdy "metrem v domě" Argumenty typu - " to by mohl ten co bydlí dole taky říci, že opravu střechy hradit nebude, že ji potřebuje ten v horním patře" mi připadají trochu mimo...neboť střechu, zdi a pod. potřebují v domě opravdu všichni, zatímco jezdit výtahem je něco navíc ještě ke schodům, v podstatě luxus pro ty co se vozit chtějí a nebo potřebují, ale každý dům má do vyšších pater též schodiště po kterém lze ke každému z bytů dojít. stejně tak dobře. Chtějí li tento dopravní přostředek mít k dispozici, je jasné, že za to platí, i kdyby tvrdili, že sportují a chodí stejně po schodech. Ale na rozdíl ode mne, tu možnost jej použít mají, proto mi připadá skoro nemorální, aby tato stejná platba byla požadována od majitelů přízemních bytů, kde možnost používání není. Já vždy mohu použít právě a pouze oněch 8 schodů nahoru abych se dostala domů a nebo ven, jinou možnost (výtah).nemám.
Přece si také nikdo neplatí měsíční "jízdenku na metro", když v jeho čtvrti a široko daleko žádná stanice metra není, Přesto ale platí domovní a všechny ostatní daně z kterých je též provoz metra financován. (tak jako já platím do fondu oprav) Prosím proto o Vaše zkušenosti a názory, zda existuje nějaké rozumné a přijatelné řešení... za které předem děkuji Olča.
Nebádejte, přečtěte si řáádně zákon o vlastnictví bytů a konejte, dohodněte se. Ideální je výtah na čipovou kartu s počítačem (ostatně při užití IRTN se také počítá s umístěním bytu). No a návštěvy budou chodit per pedes, budete za ně uklízet chodby (nebo na chodbě kasička), nebo si pro ně sjedete.
Hledala jsem nějaký předpis, nenašla. V našem obecním 8 podlážním paneláku přízemí za výtah neplatí, nevím proč ale roky to tak je i když nájemníci 4 přízemních bytů mohou jezdit do sklepa. Sestra bydlí ve čtyřpodlažním domě kde se udělala střešní nádstavba + výtah, byty jsou v OV výtah je na kartu a platí ho jen ten kdo ho využívá. To aby v přízemí platili lidi za výtah mě příjde nesmyslné.
Předpokládám dům a v něm něco jako společenství vlastníků. V některých takových domech skutečně dolní patra neplatí, ale je to ošemetné. Že Vy výtah neužíváte je jen Váš problém - co kdyby jste chtěla jet k sousedce do čtvrtého patra nebo naopak do suterénu? To by musel být výtah na klíček, aby jej mohli použít jen platící... Takže zkuste svoji žádost přednést někomu z vedení. A když neuspějete, berte to jako daň kolektivnímu vlastnictví...
Právě že to s tou střechou je přesně trefný. Výtah je prostě stejně jako střecha součást domu a asi s tím nic nenaděláte. To byste taky třeba mohla chtít platit míň za vodu protože ste hned u země a ti co bydlí úplně nahoře zatěžujou trubky až nahoru tím pádem se víc opotřebujou.
Všechny tvoje kalkulace jsou zcela zcestné.Neplatíš totiž ten poplatek jen za užívání výtahu,ale za to,že je ve vašem domě zřízen.Jako všechny poplatky za společné prostory,za sušárnu,prádelnu a mandl a ventilaci.A také za svícení ve společných prostorech.Ty náklady musí někdo uhradit a není spravedlivé,aby to hradili obyvatelé posledního patra,kteří jsou už tak dost znevýhodněni.Lze se v domě dohodnout a tento poplatek zrušit u bydlících v přízemí,ale další obyvatelé by asi pak chtěli kompenzace za horší tepelné podmínky v horních bytech a případně jiné a dostali byste se do kolotoče problémů a nepředvídaných nákladů.
JABRAKA
Jabraka: tady s tebou nesouhlasím, protože není pravda, že v horních bytech jsou zhoršené tepelné podmínky. Sám bydlím v přízemí, ale bez výtahu, jen tři patra, ale zima je tu největší - od sklepů. Horní byty mají v bytech teplo a zároveň nejmenší spotřebu plynu, což u mě není možné. 22stupnů je pro mě luxus, zatímco nahoře mají klidně 26 a teplou podlahu, ale dokážu pochopit, že v létě mají pod střechou horko na kterou jsem se skládal i já, když se izolovala a zateplovala, zatímco na zateplení stropů pod mým bytem jsem se skládal jenom já. Taktéž ve spodních patrech je největší hlučnost, prašnost, kde si každý otřepe boty, taktéž světelné podmínky od stromů jsou horší a venkovní prašnost v nízkých patrech je větší než v patrech horních. Taky nepotřebuju používat všechny žárovky, protože nahoru nechodím, ale přispívám na osvětlení stejně. Oproti výtahu je to pakatel a za výtah, pokud vím se vždy platilo až od druhého patra.
Ráda bych Vám jen sdělila, že nemáte pravdu. Výtah je jiná situace než topení. Byty , které jsou pod střechou,na otevřené straně domu , v přízemí mají pro topení nastavené jiné výpočtové koeficienty.To z toho důvodu,aby jim některé nevýhody byly kompenzovány.Když už pokukazujete na výtah. Kdo kompenzuje lidem, kteří bydlí v přízemí hluk , který musí majitel bytu snášet. Všichni lidé bydlící ve vyšších patrech projdou kolem jejich bytů a výtah, i když je nový přece jenom slyšet je.Výtah se ve většině případech neplatí v přízemních bytech a v I.poschodí. Úklid, také přízemní byty platí za úklid stejně jako byty v patrech přesto, že všichni přízemím musí projít ,ať bydlí kdekoliv. Nebuďme k sobě bezohlední. Nikdo nechce charitu,ale pochopení. A ještě jedna připomínka - 130,- Kč měsíční platba za výtah je nehoráznost.
Zvýhodníme Vás za hluk z výtahu, jezdícího kolem Vašeho bytu? Kolik za hluk zvýhodníme ty v posledním pateře, bydlící pod strojovnou výtahu?
to hombre asi jsi nepochopil, nebo to moc nečet. Nešlo tam o žádné zvýhodnění, ale naopak znevýhodnění, že musí platit za výtah měsíční platby, když bydlí na přízemku a tam jí je výtah k prdu, naopak slyší hluk při nastupování a vystupování všech. výhody při platbách za topení nemá. Ten, co bydlí nahoře má zase hluk ze strojovny, ale on se tím výtahem přece každý den vozí. Na rozdíl od něj, ta v přízemí má stejné platby jako on, ten hluk a nepořádek okolo za dveřmi bytu ode všech z domu co tu nastupují a vystupují , ale užitek je pro ni nula. Jenom platí. V tom je ten nesmysl.
Ani to dlouhé povídání nečtu. Jde zřejmě o barák v SVJ, je tudíž na vlastnících, jak se domluví. Výtah si snad koupili všichni, ne? Domluvte se, vyčleňte je z platby, zablokujte v 1. patře dveře, můžete si pořídit ovládání na čipové karty. A co návštěvy, jak ty platí, a kdo jezdí se psem? Podejte návrh výboru ať o tom jedná na shromáždění, popř. se sežeňte potřebný počet hlasů na jeho svolání a dostatek hlasů na změnu platby. Jiínak je to zbytečné nad tím dumat.
Co je společné máte v Prohlášení vlastníka, ale i v kupní smlouvě. Jen na okraj, výtah máme, ale není v kupní smlouvě ani v PV... Hradí všichni (mimo revizí), protože frfláci se neumí sjednotit..., ale to je vždy u společného.
Podle mě to bude nekonečně hodně takovejch argumentů pro a proti (střecha, teplo apod.) že to stejně nikam nepovede a bude se muset stejně za ten výtah platit.
Platbu za užívání výtahu určoval zákon č. 176 / 1993 sb. §7.
Cituji: Cenu za užívání výtahu platí ti nájemci, kteří výtah užívají, avšak vždy nájemci bytů od třetího nadzemního podlaží (2. patro).
Tento zákon sice již neplatí, ale pochybuju, že se zrovna tenhle paragraf změnil. Takže není co řešit.
Hmm, když neplatí zákon, jak může platit, být účinný jeho §? Je to prostě na vlastnících. Jde o jejich prachy.
Takže zpět. Pro společné vlastníky to funguje trochu jinak. Na první pokus (zadal jsem do vyhledávače "popoatky za užívání výtahu") se mi povedlo na Internetu během několika vteřin najít toto:
chtěl jsem sem napsat, že náklady na PROVOZ by se měly rozpočítat dle pater, ale většině by se to zdálo jako nelogický krok, přitom z logiky věci vyplývá, že ten kdo bydlí nejvýš, jede nejdéle a nejdéle spotřbovává energii. Je k tomu třeba ale započítat počet lidí v každém patře, protože jedna důchodkyně ze třetího nebude jezdit tak často, jako čtyřčlená rodina ze druhého. Tedy když už bych měl jít do detailů. Narovinu - za byt v přízemí mi připadá silně nemorální platit za používání výtahu a když na to přijde, ani na servis. Je to jako sousedovi přispívat na servis auta a pohonné hmoty, když já budu chodit pěšky.
A to je právě ten rozdíl - sousedovi na opravu auta přispívat nebudete, pokud je v jeho výlučném vlastnictví. Ale výtah je všech, v tom je ten rozdíl. Když prohlásím, že bydlím v přízemí a nebudu přispívat na servis, můžu také prohlásit, že nepotřebuji střechu, ať si to platí ve "dvanáctém". Cestou k sobě do bytu potřebuji také méně elektřiny na osvětlení, protože to mám logicky kratší... takže platí to, co bylo psáno výše, je to na dohodě spoluvlastníků. Nespravedlivé to do jisté míry sice je, ale tímto postupem bychom se mohli dostat do pekel, dovedu si představit dotaz typu, proč se svých daní platím veřejné osvětlení, když večer nevycházím, proč ze svých daní platím hasiče, když u mě ještě nehořelo atakdáleatakdále...
Samozřejmě, výtah je všech a do jisté míry ovlivňuje cenu nemovitosti nebo cenu jednotlivých bytů a to je taky problém, protože jestli jsem dobře pochopil, paní vyjde osm schodů a je doma a právě na tomto podlaží se nachází vstup/výstup do výtahu, kde je největší provoz a tento fakt může cenu bytu hodně negativně ovlivnit právě pro ty spodní byty, kde je největší hluk, prach apod. Samozřejmě je to na domluvě vlastníků, ale já bych trval na tom, že ať už servis nebo náklady na provoz neplatit. Co třeba kdyby všechny byty byly připojeny na plynové vytápění a jen jeden byt by přípojku neměl a topil jinak? Taky by musel přispívat na revize plynové přípojky v domě ostatním? A kdo by přispíval na revize zařízení právě v tom jednom bytu? A o tom to je, střecha ani veřejné osvětlení s tím nemá co dělat.
Ano - cenu bytu, pořizovací, to ovlivní (tu negativně ovlivňuje přízemí vždy - hluk, snažší možnost vykradení, stínění zelení, vyšší prašnost). Ale to je cena kupní (tržní), kterou nelze promítat dále (také neplatím méně do "fondu oprav", protože mám "horší" byt) a jednou bydlím v přízemí, tak se s tím musím smířit. Když se mi to nelíbí, proč jsem se tam stěhoval, že? A jednou je výtah společnou částí domu, kterou mohou využívat všichni stejnou měrou. To by sportovec ze čtvrtého také mohl chtít slevu na výtah, neboť on to stejně vykluše pěšky. Zcela stejné je to s STA. Jednou je společná anténa, která vede ze střechy všemi byty, které jsou napojeny na průchozí zásuvky. A všichni ji mohou stejnou měrou využívat, neboť připojení je neadresné (je to pořád jeden průchozí koaxiální kabel). A když má někdo kabelovku, platí buď STA a kabelovku, anebo když je SVJ tak ochotné, těm, kteří platí kabelovku platbu za používání STA odpustí. Ale to je jen na dohodě vlastníků. S tím vytápěním - když je dům zkolaudován na plynové vytápění a Vy se rozhodnete se odpojit a topit sluníčkem, je jen na SVJ, zda Vám to 1) vůbec dovolí, 2) co Vám pak bude účtovat. Sečteno a podtrženo, není to sice možná správné (zarážející je částka 130Kč mesíčně, to se mi zdá vážně dost), ale jak říkám, jednou jde o určitou formu kolektivního vlastnictví a tak je k tomu třeba také přistupovat...
pro "stirecek" (štíreček?) Děkuji alespoň za psychickou podporu v úsilí nedat se... Přesně ,jak píšete, vstup do a z výtahu za mými dveřmi, hlasití výtahoví cestující ve dne ale i v noci , bláto z ulice až ke dveřím a zatímco každý dojede do svého patra (na patře 4 byty) a tam slyší pouze ty, tak já dole slyším bohužel kompletně úplně všechny...včetně toho zvukového znamení, hlásícího příjezd výtahu. O tom, že protopím daleko víc, než ti ve vyšších patrech ani nemluvě, byt je rohový a pode mnou je nevytápěný sklep, jinak z jedné strany sousedím se vstupní chodbou, pouze z jedné strany sousedí můj byt s koupelnou dalšího bytu. Přesto provoz mého bytu sousedé kupodivu nedotují, každý platí pouze své hodnoty dle kalorimetru na vstupu...Ale to nic, s tím jsem asi byt už kupovala, když je v přízemí, jenom se nějak pořád nemohu smířit s platbou za výtah, která mi fakt připadá scestná. Samozřejmě výtah v domě nemovitost a s tím cenu bytů zhodnocuje, v mém případě je znehodnocována jak tím obtěžováním , tak i navíc další zbytečnou platbou...
Teď jste mne přesvědčila, že to není jen o výtahu, ale o bytě v přízemí (výtah + provoz všech obyvatel a s tím související hluk a nepořádek, zima). Neříkám že nemáte pravdu, ale s tím jste se do bytu prostě stěhovala a to většinou za menší peníz než stojí byty výše... Já vím, jsem podle Vás demagog, ale věřte, že o problematice něco vím a naposledy Vám říkám, že bydlení v SVJ je vždy o kompromisech, žádný výbor SVJ se nikdy nezavděčí všem...
Zdravím.
Je to tady zajímavé čtení a mnoho názorů. Jsem v samosprávě SVJ u domu pod správou družstva, u nás se u spodních pater poplatek za používání výtahu neplatí, jelůikož je pojmenován za používání. opravy jsou hrazeny ze společného fondu na opravy, jelikož v prohlášení vlastníků je takto uvedeno, stejně jako třeba rozvody vody po vodoměry a topení(u nás i s tělesy ale to je podle dohody) a tak se o hrazení údržby spolu s spotřebovanou energií dělíme ze společného.Avšak pokud se jedná například o úklid pak i ti, kteří nepoužívají ýtah jej uklízí při velkém úklidu jako ostatní! také bych se chtěl zeptat na přesné pojmenování= specifikaci poplatku.
Pokud se jedná o používání výtahu je to zřejmě svázáno s používáním, pokud je za provoz pak se táži není toto již součástí fondu oprav a údržby? elektřina odebraná je samostatně fakturována s odběrním místem, nebo je souhrnně v společné spotřebě již zohledněna, co konkrétně s tedy z toho platí. p.s. kdo u vás si jak často vyžádá na schůzi k podrobnému nahlédnutí účetnictví= výdaje SVJ?
Vám Olčo bych doporučil abyste se tudíž pokusila na další schůzi podat návrh na prosazení věcí, které máte ve svém zájmu což je ve společenství, kde se konkrétní pravidla odhlasovávají jedinou cestou= sepsat do zápisu ze schůze na základě čehož by se nadále mělo postupovat při počítání poplatků. Takže v tomto záleží na názorech lidí ve společenství
Další věcí pro Vás je zajištění vhodných podmínek pro zateplení vašeho bytu. Ve vašem domě je jistě nějaká firma pověřená výpočtem za spotřebovanou energii Navštivte ji nebo lépe písemně požádejte o písemné sdělení parametrů a tabulek vašeho konkrétního domu podle níž máte počítáno. Pro výpočet spotřebované energie se používají příslušné vyhlášky a jimi definované složené vzorce, jejichž součástí jsou i koeficienty umístění, kde má vliv zateplení objektu, sousední nevytápěné prostory s neodizolovanými stěnami, ochlazování průvanem u bytů přímo nad vchodem, prosklené plochy, tepelné mosty atd...
Takže vy pokud toto budete mít zjištěno a nebude k speciálním podmínkám vašeho bytu přihlíženo máte myslím možnost (nevím zda zpětně) ale napříště u vyúčtování se odvolat požadovat řádné vypočtení se započtením parametrů.
Takže být vámi požádám na příští schůzi o odhlasování zateplení stopů či stěn v prostorech přiléhajících k vašemu bytu (doporučuji zateplení i u ostatních stejně postižených což se i lépe prohlasuje) jen si pohlídejte, aby nad průchody či chodbou bylo zateplení z nehořlavého materiálu., kvůli požární útěkové cestě!
tímto vás nevyzývám k obstrukcím, ale pokud byste po návrhu vyúčtování podala oprávněnou reklamaci nemůže být až do vyřečení rozpočítán přeplatek či nedoplatek, a lidé mají rádi tyto peníze brzy doma u sebe a vidina každoročního opakování měsíčního odkladu je může pro podporu zateplení také motivovat i kdyby se jich netýkala konkrétně. a potom už byste mohla mít tepleji a všichni levněji. Také pokud používáte u vás v domě poměrových měřičů, jimi ovlivněná je pouze část vypočítávané ceny za otop! tedy pokuste se prosadit spoju s ostatními s chladnějšími byty aby se odhlasovalo pokud je velký poměr počítání podle měřičů prosazení a hlavně zapsání změny poměru pro výpočet z měřidel do doby vyregulování vaší soustavy.
tedy pokud je u vás tepelně nevyregulovaná soustava (to vám zajisté správce budovy sdělí, případně zajistií u instalatérské firmy jedná se o vyregulování tak aby bylo zajištěno rovnoměrné vytápění v rámci jednoho domu=hydraulického okruhu například osazením rozdílných radiátorů, seřízením termoventilů aby reagovaly při stejném výkonu stejnoměrně)na to existují i projekty , jenž my nyní zrovna pořídili nás pro 36 bytů vyšlo na 30tisíc pro info, a pokud si někdo v budoucnu bude měnit radiátor, pak už jen podle projektových parametrů! jinak je opět problém. )
Tak hodně trpělivosti a úspěchu v hlasování. Domovník
Pro :Domovník Začnu tím, že v rozpisu úhrad je diskutovaná položka nazvána prostě VÝTAHY...130,-Kč . Dále mimo jiných je zde položka OSTATNÍ NÁKLADY NA DUM...120,-Kč, SPOLEČNÁ ELEKTŘINA...70,- Kč. Jako první jsem se na správní firmě snažila dozvědět, zda provoz výtahu t.j. jím spotřebovanou elektřinu zahrnují do položky výtahy a nebo jinam. Konkrétně jsem se nedozvěděla, neboť paní sama nevěděla a ten kdo by snad věděl , tam nebyl...Takže mám již několik bodů k projednání na další schůzce SVJ. Podotýkám, že dům je starý vlastně nový 2 roky. Když jsem po obdržení vyúčtování za teplo viděla ten nedoplatek, zjišťovala jsem si, kolik doplácejí v naprosto totožném bytě, pouze o patro výš přímo nade mnou, a k mému údivu jim vraceli stejně vysokou částku za topení, jakou já jsem měla doplácet. Tak jsem volala na firmu, která teplo vyúčtovala, ptala se na to, i na polohu bytu (někde jsem slyšela o přepočítacím koeficientu právě pro přízemní a teplotně znevýhodněné byty) a bylo mi řečeno, že toto se používalo dříve, že dnes u nových domů které mají zateplení zvenku, se již toto nepoužívá. Že jsem to podle odečtů na kalorimetru protopila .Podotýkám, že teplotu v zimě v bytě jsem měla na těch 20 - 21 stupňů, (až po příchodu z práce) což mi přijde normální ...No letos si tedy na to dám opravdu pozor... Úklid v domě máme zajištěn úklidovou firmou, pro mne částkou 95,-Kč/měs. takže samozřejmě a bez reptání tím platím i za úklid "mého" výtahu, Když už ale pominu oněch 130,- Kč měs. za "výtahy", tak mi ještě více jde o tu nesmyslnost a absurditu placení PROVOZU něčeho, co NEMOHU využít. Přirovnání některých diskutujících tedy třeba k prádelně, sušárně, v domě nesedí, tu využít MOHU, budu li chtít a pokud NECHCI používat, je to moje věc, ale nezbavuje mne to povinnosti si za tu MOŽNOST platit. Já ovšem možnost nějak využívat výtah NEMÁM. Nerada se nechávám kýmkoli a kdekoli oblbovat nebo šidit. Připadá mi to tak nějak jako když v bance, která operuje s mými penězi mám ještě platit poplatek za příchozí platbu, Je to asi tak, jako když někdo bude jezdit mým autem a bude po mně mimo to chtít ještě navíc abych mu měsíčně připlácela, protože hodně v benzinu projezdí...Tak jsem se zase rozepsala, nechť všichni prominou. Jinak v mezidobí mezi úklidovou službou v chodbě binec uklízím, venku kytičky před domem když schnou v létě zalévám a "ráda" za sebe poctivě platím za cokoliv co platit mám, JENOM TEN NESMYSL S VÝTAHEM nemohu skousnout. Dík za trpělivost a radu.
Vážená paní,
odpovím Vám, jak si zkontrolovat Vám naúčtované náklady za teplo.
Rozúčtování nákladů za teplo (a teplou vodu ) se provádí podle vyhl. č. 372/2001 Sb. Náklady za celý dům se rozdělí na složku základní (40-50%) a spotřební (zbytek do 100%). Základní složku rozdělí vlastník mezi konečné spotřebitele podle poměru velikosti započitatelné podlahové plochy bytu ( ZPP - tj. podlahová plocha vynásobená koeficienty podle polohy místnosti - zda má tělesa ústř.topení, zda nemá atd.., ) k celkové započitatelné podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v domě (pokud nemáte stanovenou ZPP, tak se použije podlahová plocha domu,bytu a nebyt.prostorů) . Když byste neměli instalovány měřice, tak se náklady na spotřební složku rozdělí stejným způsobem, jako složka základní. Rozhodně bych trvala na tom, nechat si stanovit od odborné firmy započitatelnou podl.plochu, když bydlíte v přízemí, zřejmě nad nevytápěnými sklepy, budete mít tu ZPP a tím i podíl svého bytu na nákladech za teplo menší.
olca: sám bydlím v přízemí, takže o tom hodně vím. Má to výhodu, že se nezadýchám do schodů, vyjdu jen těch osm a jsem doma, ale ty nevýhody tu jsou. Nemáme naštěstí výtah, takže je to v pohodě a jen tři patra - šest bytů, z toho tři byty neobydlené, takže provoz je v normě ale je to hodně o lidech. Některá rodinka když jde ven, vědí to všichni, o některých ani nevím. Bordel na schodech zametám ob den, každý si otřepe boty a nahoře mají čisto jak ze škatulky, kvítěčka na chodbě a tady stěny odrbané, hlavně dolů do kolárny. Už jsem se na to nemohl dívat, vyštukoval jsem to a až do druhého mezipatra vše vymaloval. Myslíte, že se někdo zeptal, kolik stál materiál? Barva a omítka? Stěna do sklepa je od kol zase odrbaná, je to natřené sotva dva měsíce. Na střechu jsme se skládali všichni, protože zatékalo, ale když zatéká do sklepů a následně mám doma vlhko, tak na to nejsou peníze. Sousedka nade mnou protopí skoro o polovinu méně, ale má teplej než já. Plynoměry máme ve sklepě, stačí se podívat, kolik protopí spodní byty a kolik horní.To jsem řešil opět ze svého nákupem polystyrenu a zateplil ve sklepě stropy. Možná budu mít o stupeň dva doma více, ale o to více bude mít teplej i ona, když ji budu víc vyhřívat. Myslíte, že se někdo zeptal, kolik to stálo nebo jestli chci přidat? Z logiky věci by měly přidat ty byty, co jsou nade mnou, když já jsem přispíval na střechu. Dole do sklepa na dveře jsem napsal cedulku ZAVÍRAT! a kdo myslíte že zavírá? Jen já a paní nade mnou. Z horního bytu nikdo, protože mu to nevadí. Taktéž vchodové dveře se zaháknou na háček a nechají se tak a já jen chodím a zavírám. Už jsem si jakž takž zvykl, výhoda je, že tři byty jsou volné, takže je tu jakž takž klid, ale abych platil ještě za výtah, který mám u dveří a nemám kam jezdit je hodně mimo mísu a s tím bych teda nesouhlasil. Zkuste ostatním navrhnout, aby vám přispívali na topení, protože vy jim přispíváte na výtah stejným dílem...?...uvidíte oheň na střeše, přitom vy máte zvýšené náklady na otop a tímto vyhříváte horní byty, kde stačí teplotu udržovat..Nezbývá než se s tím smířit, ale já bych za výtah rozhodně platit odmítal.
Dovolím si lehce nesouhlasit. Použijeme li tedy příměr s tím autem, tak i tam, koupím li si ho s dalšími lidmi společně, tak samozřejmě budeme každý přispívat na povinné ručení, povinné technické kontroly nebo generální opravu motoru a to každý poměrnou částkou ,třeba podle výše finanční částky, kterou se kdo podílel na samotném pořízení auta, (čili budeme se na nákladech a opravách podílet stejně tak, jako v případě bytu kde každý platí podle metrů čtverečních a to do fondu oprav do kterého svojí poměrnou částkou taktéž přece přispívám- a z FO se toto přece potom hradí). Ovšem už přece nebudu platit do onoho našeho společného auta benzín sousedovi, který s ním jezdí od rána do večera a já s ním třeba nejezdím vůbec, třeba z důvodu , že nemám řidičák...Veřejné osvětlení, hasiči, to vše co píšete opravdu může potřebovat úplně každý a použít také, to je trošku demagogie, jako s tou střechou. Kdežto mám- li nástupní dveře do výtahu hned před vstupem do mého bytu, opravdu s ním nejezdím (nemohu ,není kam), nemám ani garáž a ani sklep, takže na výlety do suterénu a garáží nejezdím (nemám ani klíče)! Na výlety jen tak po domě také ne. Můžete ovšem říct, že se mohu "svým výtahem projet k sousedce na kafe do čtvrtého", (samí rusáci - nejezdím) tak to by ovšem už mohly platit rovnou i příchozí návštěvy do vyšších pater - a těm i všem ostatním shora také přispívám bez řečí na osvětlení, úklid a vše další...Jsem zvědava, jak se budou tvářit všichni mí sousedé shora, kteří na platbách u přízemních bytů za výtah trvají, až si jednoho krásného dne budu také chtít můj "drahý výtah" opravdu nějak užít, vezmu knížku, sednu do výtahu a budu od rána do večera číst a jezdit a blokovat a blokovat...
Když nemám řidičák? No tak jsem ho třeba mezitím propila, anebo se mi zhoršil tak zrak, že už nemůžu jezdit. Nebo se už bojím, protože je mi třeba 98 let.
Jenže Vy ten výtah používat můžete - já vím že je to paradox, ale ne demagogie. Jsou domy, kde mají prádelnu, sušárnu, kolárnu - také si myslíte, že provoz (vytápění, osvětlení, údržbu), platí jen ti, co tyto prostory využívají? Samozřejmě že ne, platíte to taky, i když třeba ani nemáte klíče nebo nevíte, kde ta sušárna je. Ale jednou k bytu patří výtah (Vy třeba ne, ale někdo ocení, že lze dojet i do toho zvýšeného patra, třeba vozíčkář, který by jezdil suterénem), takže je to součást bytu. Tím budete platit i servis (ono se těžko počítá, kdo jak to opotřebuje a kolik by tedy měl kdo platit za opravu). No a provoz výtahu, tu elektřinu, můžete zkusit na SVJ ukecat, šanci dle mého názoru máte. Ale když neuspějete, nezbývá než se s tím smířit nebo se odstěhovat do svého...
A co budete delat, až si třeba neplánovaně zlomíte nohu. To už nebudete moct hopkat po osmi schodech, ale ráda výtah využijete. To pak budete někde shánět a zjišťovat, jak si ho zase doplatit?
Nebo až Vám přivezou něco těžkého, nebo stěhování, nebo zásilková služba...
A co kdyste měli souseda v nejvyšším patře, který má klaustrofobii? Taky by výtahem nikdy nejel, ale těžko by mohl neplatit. A co někdo, kdo jede výtahem 12x denně, zatím co někdo, kdo jen 2x za dva dny? A co když přijdou odečíst plyn/elektřinu do vašeho domu a z nejvyššího patra k vašemu bytu sjede pověřený člověk výtahem kvůli vám? A co kdybyste, ve chvíly, kdyby vás osvobodili od placení, mačkala škodolibě čudlík jen tak, aby sousedi platili víc? A co kdyby... prostě se s tím smiřte.
askmenow já mám to štěstí, že bydlím ve vlastním domku, tudíž si platím to co používám já a neplatím poplatky ze psa sousedům, i když ho také mohu vidět a pohladit si ho. Paní platí do fondu oprav, tak jako všichni v domě, z toho se samozřejmě hradí i vše okolo výtahu, ne ale jeho provoz a revize. Požadování po ní platby měsíčně za provoz mi připadá z logiky věci úplně protiprávní. A to jak píšeš, že by mohl někdo sjet při odečtu elektřiny z horního patra kvůli ní do přízemí , no to ti ruka na klávesnici při psaní tohodle fakt předběhla hlavu, abych to řek slušně. Pokud dojel nejprve nahoru, tak jistě ne kvůli kontrole v přízemí že ) Jinak tedy, i když čirou náhodou si ten byt až nahoře koupí klaustrofobik jak píšeš a nebude jezdit výtahem, tak ale pořád ta možnost použití (o kterou se zde jedná) tu je, třeba pro jeho rodinu. Ona má vstup do domu a do toho výtahu přede dveřmi svého bytu, to je ale blbost platit provoz viď?
Jenom tam, kde majitelé ostatních bytů (těch výše položených) nedokážou tohle logicky uznat , anebo správně pochopili, že ta její platba 130,- Kč měsíčně bude pak rozpočítána právě mezi ně a budou pak platit o 10,- Kč víc. Proto tam v tom domě ti, co drandí nahoru a dolů běžně a pravidelně, proto na tom budou dále trvat aby platila taky. Budou hlasitě argumentovat vším možným a jako ty i úplně nesmyslnými nápady ( jenom aby se náhodou jim nezvýšila platba o 10,- Kč za měsíc, když se to rozpočítá na byty v domě). No a tvůj poslední " nejpádnější" argument, to s mačkáním čudlíku naschvál - to jsi snad ani nemohl myslet vážně . Celá ta velká debata se mě naštěstí netýká, ale nedalo mi to abych nenapsal právě proto, že jsem ve věci nezúčastněný a mohu se na to podívat zvenku. Můj názor je ten, že nejlépe se zařídili tam, kde si udělali výtah na kartu. Je totiž pak po řešení toho kdo jezdí a přitom říká že výtah do 8. patra taky nepoužívá, tak ať ta dole taky platí jako on. Ale aby platila ta v přízemí , to mi hlava takovou nespravedlnost nebere. A to ani tehdy, kdyby se rozhodla udělat si náhodně jednou za čas výlet do horních pater. Jde přece o tu pravidelnost při běžném používání. Návštěva, která k tobě někdy přijede, si platit garážové stání v domě měsíc co měsíc taky nebude.
Ona paní,jako spolumajitel všech společných částí v domě si svůj podíl na údržbě a opravách všech těchto společných částí domu, hradí do fondu oprav, tak jako všichni ostatní, ti jezdící, svým dílem. Platba za PROVOZ výtahu, když bydlí v přízemí je fakt teda úplná blbost, a blbosti by se člověk měl přinejmenším bránit vždycky, i když podle toho, co člověk vidí a slyší okolo, bohužel často blbost zvítězí .
Já myslím, že právě proto, že paní bydlí v bytě a ne v domě by se měla s některými věcmi prostě smířit. Je to tak ve spoustě domů. Vím, že jsem používala extrémní příklady a dělala jsem to naprosto záměrně, protože mi to celé přijde přitažené za vlasy od úplného začátku. Taky jsem dlouho bydlela v přízemía tak dost přesně vím, o čem paní píše, ale nikdy mě nenapadlo to řešit, protože prostě výtah je součíst domu stejně jako zdi, střecha, sklep, nebo třeba schody. To je další věc... za chvíli by takhle lidé z nižších pater mohli chtít přispívat méně na úklid, protože oni přece nepošlapu schody ve vyšších patrech.
askmenow - tak ještě jednou a nuž naposledy , samozřejmě, že musí platit všechny ty věci, které jsi jmenovala, o tom není ani snad pochyb. A je jedno, zda "pošlape a umaže" pět nebo 20 m2 chodby. Ale chodí po ní a vyhnout se jejímu použití ani nemůže, takže platit úklid bude ať je dole nebo nahoře. Střechu potřebuje samozřejmě též celý dům, také oprava bude hrazena všemi z FO bez rozdílu pater. Ale používání výtahu vyššími patry je pouze výhoda, zlepšení, usnadnění a pro ty co nechtějí nebo nemohou běhat po schodech = alternativa ke schodům je výtah. Tedy jedna z možností, jak se mohou pohodlně dostat nahoru a dolů. Je to pro ně něco jako nadstandart, zatímco standartní možnost jsou vždy schody. Jde pořád o tu možnost či nemožnost použití a využití. Výtah je "metro" v domě. Mám tu možnost dostat se ke svému bytu nahoře, pěšky po schodech, ale výtahem ( "metrem" v domě) to je rychlé a hlavně pohodlné. Takže - jezdí li mi od domu metro, můžu ho používat a za jízdenku platím = měsíční platba provoz výtahu. Když stanice metra bude až na opačném konci města, taky si nebudu kupovat jízdenku pro nic za nic, když mi k ničemu není , metro tedy nepoužívám = bydlím v přízemí. Oba - ten co metro používá i ten který jej vůbec nevyužije musí platit své daně do městské kasy (např. daň z nemovitosti) a město je použije i na dotování provozu metra = samozřejmě přízemí, tak jako 5. patro platí svorně dle velikosti svého bytu (např.) do fondu oprav z kterého se hradí spousta věcí, oprav a také rekonstrukcí např. i toho diskutovaného výtahu. Platit měsíčně provoz, a nechat se tak odrbávat, když bydlí v přízemí (a jak píše nemá ani sklep, že by se svezla byť třeba jen dolů do sklepa ) je nehoráznost. Věřím ale, že těm výš to vyhovuje, že jim jejich jízdy dotuje a tak nemůže mít nikdy šanci přesvědčit je o tom, aby odhlasovali změnu že by platit přízemí nemuselo. Vždycky totiž je víc těch nahoře.Kolik může být v přízemí dalších, kteří by se k ní mohli přidat a podpořit to? Dva, tři? Možná ani to ne.
Takže zase tvoje přirovnání ke zdi, střeše nebo schodům je úplně mimo mísu. Dům bez střechy, dům bez zdí, dům bez schodů být nemůže (s výjimkou domu právě jenom přízemního) . Ovšem právě že bez výtahu ano. Výtah jako vylepšení, tedy zpříjemnění a usnadnění cesty do vyšších pater, ponejvíce právě kvůli pohodlí. Takových domů je totiž v Praze spousta , jak určitě víš. No a v takovém domě jsem zase bydlel pár let já, fungovalo to tam docela dobře i bez výtahu. Lidé shora potom nežádají po těch dole, aby jim připláceli na jejich pohodlí a dotovali jim jejich jízdy výtahem. Všichni svorně tam mají větší klid bez hučení výtahu, nemohou si vyčítat, zda někdo sjede výtahem jen dvakrát za den a jiný 5x, protože má psa a další třeba desetkrát, protože má 3 děti a psa ještě k tomu. Těm všem ovšem přispívá na jejich spousty pohodlných jízd, ta chudák paní z přízemí, která výtah nepoužije ani 1x v roce, když nemá kam . Ještě pořád ti to tak připadá správné a že to tak je v pořádku? Tak potom nevím, spravedlnost a objektivita se ztratila a nebo nejspíš neexistuje. Paní by se měla asi nejspíš obrátit na právníka, určitě by v případě plateb za běžný PROVOZ (nikoli za platby do FO na opravy a rekonstrukce) byla ve svém sporu úspěšná.
Koneckonců v domě bez výtahu, mohou být navíc teoreticky lidé zdravější, protože si nevozí zadek a běhají po schodech ať už chtějí nebo ne )
Mě zase přijde nesmyslné přirovnání VÝTAHU k METRU V DOMĚ. A to z těchto důvodů: Pokud bydlím v blízkosti stanice metra a mohu ho využívat na poholnější cesty do centra (což by nutně musela být paralela toho, když bydlím ve vyšším patře a mohu si poholdně jezdit nahoru-dolů), neznamená to, že metrem skutečně jezdím, možná chodím pěšky (stejné s výtaahem a chůzí po schodech) a proto po mě také nikdo nechce, abych si platil legitku jen proto, že bydlím blízko stanice metra a mám možnost s ní jet do centra.
Proto podle mě přirovnání k metru nefunguje. Nikde není psáno, že lidé ve vyšších patrech výtah využívají. A nevyužívají ho určitě stejně. Vždyv tom bude určitá nespravedlnost pro všechny nájemníky, pro za spotřebu některých doplácejí ostatn.í Nemusí to být nutně tak, že ti dole doplácejí jevíc. Možná nejméně jezdí někdo úplně jiný. Jedinou skutečně spravedlivou formou by bylo, kdyby každý platil přesně tolik, kolik projezdil. Protože je to samozřejmě nemožné, nikdy to nebude spravedlivé. Proto mi připadá úplně jedno, jestli neprávem platí někdo v pátém, nebo v 4. patře.
Julas: Je jasné, že máme rozdílné názory a neshodneme se. To ale není žádné drama, o tom to je
Protože je to samozřejmě nemožné, nikdy to nebude spravedlivé. Proto mi připadá úplně jedno, jestli neprávem platí někdo v pátém, nebo v 4. patře.
Ale no tak, dnes je možné to technicky vyřešit, a je věcí SVJ, jak se dohodnou ohledně platby! Je to soukromoprávní subjekt.
doplněno 06.04.12 19:10:A ještě k té spravedlnosti, kolik lidí je skutečně v baráku přihlášeno k platbám, počet lidí v domácnosti (neplést si trvalý pobyt!)? A najdou se i jiné...
Jasně, že se nemůžeme shodnout v názoru, taky to neberu nikterak trgicky jen jsem se snažil o to, aby ses pokusila pochopit.
Taky píšeš, ať se s tím smíří, že je to takhle praktikováno ve spoustě domů. To máš určitě pravdu, že takhle drbou ty v přízemí ve spoustě domů, ale tím není ještě řečeno, že je to tak správně a pokud si to jinde nechávají bez řečí líbit, tak kde není žalobce není ani soudce. Zároveň je ale taky spousta domů, kde se tohle opravdu vyřešilo výtahem na kartu, pro ty, co opravdu jezdí. Ti co si kartu nezaplatí, prostě chodí pěšky, stejně jako ty, když si nekoupíš legitku na to metro. Nekoupíš - nejezdíš. Potom je taky dost baráků, kde se platí za výtah až od 2. patra, přízemek a první neplatí vůbec. Někde to rozlouskli dokonce tak, že přízemí nic, první patro něco malinko přispívají a druhé patro částku sníženou, plně hradí až ti od třetího výš. Zkus si najít (tak jako jsem to teď před chvílí udělal já) podobné debaty zde na internetu, které se týkají plateb za výtah v přízemí , a zjistíš, (tak jako já) , že nakonec přece jenom někde v bytových domech , družstvech a SVJ, o tom dokázali přemýšlet nejen logicky ale i spravedlivě. Což ale jistě není případ u té paní, co si tu na počátku postěžovala na bezpráví. Řek bych, že jí nejde jenom o těch 130,- Kč každý měsíc za něco, co nemůže používat, (i když pro ni asi nejsou úplně zanedbatelné) jako o ten pocit naprosté bezmoci proti většině, která se právě takhle brání proti zvýšení vlastních plateb o pár korun. Ježiš jak já jsem šťastný, že se mně to netýká a můžu si "kupovat" jen co potřebuji. Tak se měj ahoj
No, rozhodně souhlasím, že výtah na kartu je nejlepší řešení. Ještě jsem to nikde "naživo" neviděla, ale mohlo by se to ujmout. Zajímalo by mě, kolik lidí by v takovém případě začalo radši chodit po schodech. To zase lichotí mému ekologickému ladění.
Co mi nepřijde smysluplné je až placení od 2. patra, v domě, kde bydlím, jezdí bohužel výtahem i hodně lidí z prvního. U někoho to chápu (pán co výrazně kulhá), ale jinak je to samozřejmě rozmar.
Rozhodně je to náročné na jednoznačné řečení, jak je to správně, myslím, že i spousta protichůdných argumentů dává smysl.
Hezký víkend.
Ještě tedy doplním - píšeš " mohu jezdit metrem nebo chodit pěšky" paralela k vyšším patrům - po schodech a nebo výtahem. V obou případech jsou dvě možnosti, tedy možnost volby, jít pěšky a nebo se svézt. Bude li mít paní z přízemí možnost volby, (tak jako ji mají všichni ostatní v domě co ,bydlí výš než ona) jakým ze DVOU možných způsobů se dostane ke svému bytu, buď po schodech a nebo výtahem, samozřejmě BUDE MUSET PLATIT jako všichni ostatní, právě za tu možnost, vybrat si, jak se zrovna bude chtít k bytu dostat. Ona ovšem žádnou možnost volby nemá. Ona si nemůže vybrat (tak jako ostatní), kdy se jí chce jít pěšky a kdy se třeba s těžkým nákupem sveze. Ona se dostane ke svému bytu vždycky a jenom po svých, ať chce a nebo ne, když výtah má nástup zrovna před jejími dveřmi! Jistě uznáš, že z plezíru, ( aby si ten výtah taky nějak užila, když už ho tak hezky platí jak ve FO tak ještě za používání) s taškama plnejma nákupu jezdit nazdařbůh po baráku přece jenom asi nebude A věřím, že kdyby jí nakonec přece jenom v domě vyhověli s tím neplacením, určitě by si to ohlídali
Aby se tak situace náhodou jednoho dne neobrátila
Aby ona osoba, pak třeba ježděním výtahem, nahoru a dolů, obtěžkána nákupními taškami, neprojížděla nyní již pouze jimi placené prostředky na provoz výtahu, svými zhola zbytečnými výlety několikrát denně po baráku
v každém slušném domě, kde jsou lidi rozumní, přízemí za výtah prostě neplatí. Již jsem se s tím setkal, když jsem přízemí obýval. Apřidávám, žetu byla reálná možnost ježdení výtahem do sklepa, který byl naopak zapuštěný pod terén.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.