Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám na Vás dotaz.Můžete mi prosím poradit,jestli je mou povinností koupit nové pojistky do bytu?Bydlím v bytě ,kde je majitelka domu.Elektrické pojistky jsou na chodbě a majitelka mne vyzvala,abych je zakryla,(někdo ukradl umělohmotný kryt).Pojistky jsou velmi staré a kryt na ně se už nedá sehnat.Když jsem to majitelce oznámila,odbyla mne se slovy,že tedy musím koupit pojistky nové.Myslím,že tato záložitost , jako i starost o kryt by měly být starost paní majitelky.Můžete mi prosím poradit ,co mám dělat , případně kdo má pravdu?
Děkuji Alice Riklová
Řekla bych, že je to věcí NÁJEMCE, ale záleží taky na smlouvě:
Podle § 687 odst. 2 občanského zákoníku nestanoví-li nájemní smlouva jinak, drobné opravy v bytě související s jeho užíváním a náklady spojené s běžnou údržbou bytu hradí nájemce.
Pojem drobných oprav a nákladů spojených s běžnou údržbou bytu řeší prováděcí předpis občanského zákoníku, tj. nařízení vlády č.258/1995Sb.
Bylo by absurdní,kdyby poškození zřejmě skříňky na pojistky hradil nájemník,který to nerozbil.Pokud došlo ke krádeži,mělo by to pokrýt pojištění bytu,pokud je škoda větší.Pojistky jsou asi tavné-šroubovací.Bylo by slušné od majitelky bytu,aby tu skříňku nechala vyměnit.Přece ten nájem není určen pro její spotřebu ale na údržbu a modernizaci bytu.Tak to vehementně páni majitelé ve sdělovacích prostředcích prezentují.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.