Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla poprosit o radu: máme doma plynový kotel (nevím přesně typ), v loňském roce na něm byla provedena revize. Plyn se používal pouze na topení a vaření, bojler na el.proud. Od začátku účtovacího období, tj. 1.10.2010 až zhruba do konce roku se topilo plynem, minimálně vařilo a ještě k tomu se plyn střídal s kotlem na pevná paliva (zejména odpoledne + celé víkendy , máme totiž ještě jeden kotel na pevná paliva). Od zhruba března až do teď se plyn nepoužívá, kotel je vypnutý a deska plynová odmontovaná plynařem z důvodu rekonstrukce domu. Nyní nám přišlo vyúčtování: od 1.října do konce roku protopeno 877 m3, od 1.1.2011 do 31.3.2011 se "projelo" 11,451 m3 a od té doby až do teď zhruba 350 m3. Je toto vůbec fyzicky možné? Máme rodinný dům, přízemí + podkroví zhruba každé podlaží 80m2, přes zimu plně vytápěna pouze jedna místnost o 20m2, v dalších třech je termo.kohout nastaven na 3 + přítápěno proudem, v ostatních místnostech pouze na 1, aby nezamrzlo topení. Teplota na termostatu byla nastavena na 21°C, kotel neběžel celou nmoc, pouze v největších mrazech. Dům nebyl zaizolovaný. Od března se netopí.
Děkuji moc za odpověď
@calhounek ,
koukněte na fakturu a zjistíte i druh odečtu, Domnívám se, že jde o odhah, páč nechodí každý rok několikrát odečítat při změně sazby.
Matematicky vypočítají, nebo klidně můžete dávaT SVOJE ODPOČTY...
asi to tak bude ... ale stejně mi přijde ta spotřeba moc za necelých 6 měsíců používání projet 2306 m3
((
Vaše spotřeba je úplně v pořádku,2306:6=367:30=12.2 m3 za den.Já např.propálím 16m3.Soused s "hradem"35m3.Stačí si to spočíst.
to jsem si spočítala, ale na dvě místnosti? v ostatních se opravdu netopilo, jen na zámrznou... a to takhle bylo i roky před tím a nikdy jsme takovou spotřebu neměli... ještě necháme udělat novou revizi všeho a uvidíme...
Ono se to nezdá,ale při částečném topení se nic neušetří,teplo se rychle vycourá,vlastně je pořád zima.Zdi se potřebují naakumulovat,potom je pohoda.No a na zámrznou,přece jen to teplo podchází.
asi jo ... známým se totiž stalo něco podobnýho : novostavba, dům vytápěn krbem, plyn jen jako doplněk, voda ohřívaná el.proudem.. 5 let platili minimální zálohy a každý rok jim vraceli, loni jim přišel nedoplatek na 35tis.. nikdo nic nezjistil, průměrnou spotřebou jim to dalo pomalu na vytápění 2 domů.. odvolání nemožné ... bývalý zaměstnanec plynárem jim řekl, že když se zapisuje stav plynoměru na konci roku, takže se prostě stává, jak nestíhají, že třeba několik let nepřijdou, vypočítají nějakou spotřebu a většinou vrátí peníze.. no a pak najednou přišli, opsali skutečný stav, který odpovídal spotřebě za 5 let, ne za ten jeden rok
tak mně napadlo, jestli to není něco podobného.. pokud je to vůbec pravda
Mne tedy zase napadlo,že jak míchají ten plyn,podle výhřevnosti,tak na tom velice proděláváme.Ono totiž měření jde stále stejně na m3,ale při menší výhřevnosti se třeba vaří o dost déle,nebo kotel se musí ohřívat také déle.No a jako spotřebitelé,těžko poznáme,jaký plyn nám posílají.
Některé věci mi v těch číslech nehrají:
1) 1.10.2010 - 31.12.2010 - 877 m3 - budiž, to vypadá na docela normální spotřebu
2) 1.1.2011 - 31.3.2011 - 11,451 m3 - to je nějak podezřele málo, to jste topili jen pevnými palivy? Navíc plynoměr měří s přesností maximálně na desetiny a fakturuje se na celé m3 tuším. Takže to je 11451 m3? To by bylo zase brutálně moc, to je tak na deset baráků a v Kč bratru cca 150 tis.
3) 1.4.2011 - dosud - 350 m3 - když netopíte a nevaříte?
Hlavně tedy ten bod 2 mne zajímá, můžete to prosím překontrolovat?
aaaa... byl rychlejší, to je tak, když se rozepíše odpověď a pak se na chvilku odskočí od PC
jj, moje blbost (to sou kwh)... asi nějaký šotek..
od 1.1. do 31.3. spotřeba 1081 m3 ... stejně se mi to zdá dost, na to že se opravdu vytápěly 2 místnosti... roky před tím se vytápěl celý dům , zálohy byly 1500 a vracely jeden rok 11tis a vloni 5tis... jen mně jako spíš napadlo, jestli chodí opravdu opisovat každý rok... naše chyba, že si to nekontrolujeme
, ale nenapdlo nás to, když nám vraceli... spíš mně zajímalo, jestli je možné mít průměrnou denní spotřebu za celý rok (tz. včetně léta, kdy se netopí) 6,31m3?
Koukněte na fakturu, jestli ty odpočty stavu během roku byly skutečné, nebo jenom odhadnuté. Plynárny většinou odečítají 1x za rok a spotřebu v mezidobí (většinou z důvodu změny cen) odhadují podle spotřeby v minulých obdobích. Když je spotřeba nerovnoměrná, třeba z důvodu úplného odpojení, můžou vycházet hausnumera. Nicméně - odpočet jednou ročně by měl být přesný.
Kvůli takovýmto zmatkům sem si začal už před několika lety dělat pravidelné samoodečty plynu a elektřiny přes internet.
Průměrná cena plynu za m3 (metr krychlový, metr kubický) zemního plynu dle plynoměru:
13-14 Kč. zbynekmlcoch.cz/...
Jeden kubík plynu se rovná 10,81kwh. Dnes jsem dostal fakturu od rwe, protože jsem měnil dodavatele. Je v tom i započtený objemový koeficient, ale ten se mění v závislosti na teplotě, tlaku, nadmořské výšce. Takže 1000kubíků +- 10,8Mwh Cenu plynu a cenu distribuce najdeš na stránkách svého dodavatele, taktéž stálý plat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.