Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ucpane ustredni topeni

Od: juglans® odpovědí: 28 změna:

Po 3 letech nepouzivani kotle na ustredak,samospadove bez cerpadla,me napadlo,ze letos krom kamen budu zase kotel pouzivat.Asi byla chyba,ze po 3 leta zustala v radiatorech voda.takze jsem jen dolila potrebne mnozstvi a zatopila.Hruza a des.Na kotli litaly stupne nahoru,v tu ranu se varila v expanzce voda,ale topeni studene.Jsem naprosty laik a tak po uzavreni kotle,snazic se snizit teplotu,obesla jsem radiatory,kde jsem nasla na povoleni sroubky blitko kolecka na regulaci teploty.Ovsem z toho tekla jen voda,zadny vzduch.usoudila jsem tedy,ze zavzdusnene asi nejsou.Nyni si tak myslim,ze se nekde proste zacpaly nejakou necistotou v horsim pripade zarostly kvuli te stojate vode?Premyslim jak vodu vypustit z celeho obvodu.nasla jsem na kotli kudy prochazi trubka od topeni dovnitr kotle nejaky ventil,takze asi vypust.Dejme tomu,ze to vypustim a co pak?Je nejaka chemikalie,ktera to prorazi,nebo jak postupovat?dekuji za rady.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

2x

Že v radiátorech byla voda je správné, pokud by byla vypuštěná, nikdy nevyteče všechna a uvnitř by to velmi rezavělo. Takže v tom chyba rozhodně není. Chyba bude v nějaké maličkosti, kterou jako laik neumíte odhalit.Vodu nevypouštějte a pozvěte někoho, kdo má také ÚT na konzultaci.

hop®

Kjanik: pravděpodobně se nějaký bordel z trubek usadil v potrubí někde blízko kotle, myslím, že uživatel ÚT nepomůže. Spíš bych doporučil někoho, kdo topenařinu nebo aspoň instalatéřinu dělá. Asi jste to omylem napsal blbě, pozvat na konzultaci kohokoli, kdo má ÚT, asi není řešení, OKI?

hodnocení

2x

No, komínem to určitě nebude :)) Samotížný systém má poměrně velké vnitřní průměry trubek, které jen tak nezarostou. S největší pravděpodobností během dlouhé odstávky poklesla hladina vody v systému a ten se zavzdušnil. Větší vzduchovou bublinu samotíž nevytlačí a musí se před ní vypustit voda odvzdušňovacím ventilkem. Doplňte vodu v expanzní nádrži na maximum a odvzdušňujte všechny radiátory postupně od kotle až do nejvyššího, patra. Pak znovu doplňte vodu a zkuste zatopit.

hodnocení

pro aloise-Je to tak ,trubky ma silne.No a odvzdusnovaci ventil,ja jsem povolovala,jak uz jsem popsala,sroubek a tekla z toho voda.myslite,ze ji mam nechat tect dokud potece?premyslela jsem logicky uz prvne,ze vypustim vodu jen z horni casti topeni,spise trubek,tak jestli tedy nezkusit odvzdusnit tim zminenym spodnim ventilem na kotli?Ono jinde nic neni.Na vic v jedne mistnosti je topeni umyslne udelano bez uzavirani privodu tepla,bez kolecek.Duvod byl prosty puvodniho majitele,to aby nemohla zena vypinat radiator zimourivemu panovi,ktery sidlil v teto mistnosti,nechal si tak zhotovit.takze regulace je v dalsich 2 mistnostech.je to maly obvod,ani ne pod okny.Ale k tematu,takze vodu mam doplnenou dost,mam tedy zkusit povolit ventil na kotli,nic jineho nevidim?bude to asi legrace,ventil jsme nikdy nepouzili.Nebo mam nechat porad tect vodu temi sroubky?Jinak pri minulem zatopeni,bylo topeni vlazne ,ale jen ve 2 mistnostech,prave jen v hornim zebrovani,dal uz to neslo.Vase odpoved se mi zda nejlogictejsi a hlavne na tropenare honem nemam.Dik

hodnocení

2x

Odhadoval bych , že v ucpání to určitě nemůže být. Samotížný systém má zpravidla potrubí o větší světlosti a tudíž předmět který by jej mohl ucpat by musel být náležitě velký. To u systému ani po 3 letech odstávky nepředpokládám. Z největší pravděpodobností to bude zavzdušněním a nedostatkem vody v systému , případně uzavřením nějakého ventilu , pokud je v systému přítomen. Neuvádíte zda máte systém s utevřenou a nebo s uzavřenou expanzní nádobou. V případě uzavřeného systému je poměrně složitější doplnit správné množství vody a nastavení tlaku v systému. O této problematice se již zde několikrát diskutovalo . Přeji úspěšné vyřešení problému - miro

hodnocení

Expanzku mame otevrenou,tudy dolevame vodu.Co tedy delat.

Pokud je tam dostatek vody a neni nikde uzavřen nějaký ventil v hlavním potrubí , tak precizně odvzdušnit. Poté doplnit kapalinu do potřebné výše v expanzomatu. Při odvzdušňování postupovat od nejvzdálenějšího a nejvýše položeného místa potrubí- radiátoru , směrem ke kotli. Ještě připomínám , že pro bezchybnou činnost samotížného topení , jsou potřebné trubky s větším průměre (aspoň 3/4 palce u radiátoru ) a ještě správně vyspádované od kotle až k nejzaššímu , nejvýše položenému místu topení.. V opačném případě neni světlost potrubí zcela postačující pro dostatečný samočinný průtok a chybné vyspádování by zcela zamezilo samočinnému průtoku , který je založen na rozdílu specifických hmotností teplé a strené kapaliny v topení.. miro

hodnocení

Miro,vyspadovane i prumer trubek je v poradku,pred tim fungovalo a delal kdysi zkuseny topenar.budu se ptat jako naprosty laik,prosim polopaticky odvzdusneni.ja jsem prave uz zkousela povolit matice blizko regulace,ale tekla z toho jen spinava voda,nesycel vzduch.Mam to nechat vytect cele?A co spodni ventil na kotli,tamtudy jde asi vypustit vsechna voda,to mam udelat take?

Spodní ventil (asi to bude ale vypouštěcí kohout :)) ) na kotli nechte na pokoji. Zkuste uzavřít některé radiátory v horních patrech a zatopte. Sledujte jak se ohřívají radiátory v nižším patře a pak postupně otevírejte a případně odvzdušňujte radiátory umístěné výše. Tak se dostanete až k poslednímu nejvyššímu radiátoru, z jehož odvzdušňovacího ventilku musí ještě stále vytékat voda - jestli ne, tak doplňte expanzku! Pokud dokonale odvzdušníte, tak to musí topit!

Ještě jak říkáte, že jste povolovala " matice blízko regulace" - tak to jsou asi hlavy šroubků pro aretování dvojregulačních kohoutů. Pokud jste je povolila a pak otáčela kuželkou kohoutu, tak jste mohla také kohout téměř uzavřít a pak to samozřejmě nemůže topit. Na tyto šroubky smí sahat jen odborník!

doplněno 24.10.11 15:24:

Odvzdušňovbací ventilky jsou umístěny buď v horní zátce posledního článku radiátoru nebo někde nahoře na konci radiátoru - tedy dost daleko od regulačních kohoutů!

hodnocení

Nenapsala jsem ze nemame horni patro,vse je rozvod v prizemi.Ta matice, co jsem povolila jeve spod trubky,jak usti uzaver tepla-kolecko.topeni nehralo jen ve vrchnim zebrovani,povrchu uz pred povolenim matice a kotel bublal.ted je fakt,ze s jednim uzaverem nejde uz moc tocit a kdyz se dotahne matice ,tak vubec a tak zatim nedotazene ,mirne ukapava.ale to se stalo az po manipulaci.

doplněno 24.10.11 15:44:

Nikde nic jineho na radiatoru opravdu neni.

Odvzdušnění spočívá v tom , že musíte vypudit všechen vzduch z celého systému topení , který se udržuje na nejvyšším místě systému , případně v nějakém znatelném záhybu potrubí. Pokud při odvzdušňování teče jen voda a neprská vzduch , je odvzdušňované místo správně odvzdušněno - vodu dále nevypouštět. , ani u kotle . Tento ventil u kotle slouží k vypouštění při opravě , ale také k napouštění topení vodou z hadice vodovodu. Pokud odvzdušňování provádíte maticí blízko regulace , nemusí dojít k úplnému odvzdušnění pokud tato matice není na nejvyšším bodě radiátoru. Na každém radiátoru by měl být odvzdušňovací ventil , příklad - viz přiložené foto. Odvzdušnění je vhodné provést i několikrát za sebou , po krátkém ustálení hladiny vody.

Ucpane ustredni topeni

pohanka*
hodnocení

0x

Dobrý večer, po třech letech nepoužívání kotle a komína / pokud má ústřední topení svůj komín / určitě nechat zkontrolovat kominíkem a topenářem, poplatky za tyto služby jsou určitě zanedbatelné oproti vyhoření, zničení kotle, trubek, těles, podlah a já nevím čeho všeho ještě možného. Nakonec vlastně i zdraví.

hodnocení

Komin je urcite v poradku a podle me nesouvisi s ohrevem topeni.Komin pouzivame porad i na kamna.

kjanik112*
hodnocení

0x

Jestli to ještě není tím, že nalévá vodu shora do expanzky-pak ovšem větší vzduchová bublina nemusí probublat a zůstane v potrubí.Správně se voda napouští zdola do kotle, postupně stoupá a vytlačuje vzduch. A nakonec zdola nateče do expanzky,a vytéká přepadovou trubkou,což znamená, že systém je zavodněn, pak se napouštění vody zastaví a teprve pak se ovzdušňuje.

hodnocení

Podobna matice je jen ve spod ne takhle ze zhora ,jak jsem popisovala.tady neni kudy dolivat,nez expanzkou,dole je jen vypust na kotli.Vzduch z toho nesel ,ale musi tzam nekde byt.

doplněno 24.10.11 16:19:

Ted jeste koukam,ze jedna matice je na rad.zespod a na druhem zeshora.Celkem 4 radiatory a na 2 neni umyslnew ani regulace,moznost zavrit teplo

doplněno 24.10.11 16:51:

Ta matice co je v poloze zeshora,tak jsem nyni povolila a netlaci se z ni voda,jen s te druhe obracene postavene,muselo by se asi topit ,aby tekla ze?

hop®

Vypouštěcí kohout na kotli je logicky i prakticky možné použít i jako napouštěcí!

Pokud máte v expanzce vodu, měla by správně být i v celém níže položeném systému bez ohledu na to, zda topíte. Pokud tedy někde povolíte spoj či odvzdušňoivák, měl by utíkat případný vzduch a následně téci voda.

hodnocení

hope,je to cele divne,prave kdyz jsme zatopili a pretapel kotel,tak jsme povolili matice,tekla jen voda,vzduch nic.pak uz zbyva jedine vypousteci ventil na kotli,ktery jsme zatim nezkusili.Nekdo mi tu pise at na nej nesaham.tak uz fakt nevim,budu opravdu muset za topenarem,je to zahada.

hodnocení

0x

máte zřejmně staré kohouty a u těchto to funguje takto ty co jsou namontovány s tím šroubkem směrem nahoru ty můžete odvzdušnit povolením toho šroubku, ale při povolení jste nemněla otáčet kolečkem,mněla jste jen povolit šroubek odvzdušnit a znovu ho dotáhnout.U vas došlo k tomu že pootočením jste hnula s kuželkou a již jste netrefila aretační drážku v kuželce tím pádem nejde šroubek utáhnout a kape,ještě navíc jste šroubkem mimo drážku zaaretovala vlastní kuželku tak teď nemůžete otočit kohoutem.Ty kohouty co mají šroubek dole ten ani nepovolujte s tím neodvzdušníte nic u takových kohoutů nezbývá než povolit připojovací šroubení a vzduch vypustit přes toto připojení píšu jen povolit 1/2-3/4 otáčky.

hodnocení

Je to mozne,ted uz si neuvedomuji jestli jsem tocila koleckem pri otevreni spodniho sroubu,coz jsem tedy nemela otevirat.,no a moc nejde tocit tam ani tam.Co vim urtcite,ze vcera u toho vrchniho jsem to udelala,te jsem odsroubovala a otacela koleckem,pak zadelala sroubek,ale ten jde otacet nyni dost dobre.Jen se jestte uvidi,jak bude fungovat topeni.budu muset asi pro topenare,nechce se mi zase zatopit a by bublal kotel a nevedela co s tim.

troja*

zkráceně bych řekl, že chyba je v porušení rovnováhy topného sytému a to tím, že byly povelny šroubky na ventilech a bylo s nimi otáčeno. Ventil a jeho propustnost nastavuje někdo, kdo věděl jak je systém vyregulován. Nastavením ventilu a zajištění pomocí šroubku lze udělat z coulového ventilu průchodnost 3/8" do malého radiátoru a 5 žebrech i v přízemí. Zde těžko dostanete správnou odpověď a topenář bude tápat, dokud si nenakreslí celý systém s průměry rour, počtem žeber a velikostí radiátorů. Je zde dost lidí znalých podobných problémů a možná, že některý z nich bydlí kousek od vás, pokud není tajemstvím město ve kterém bydlíte ...

Problém je, v jakém je stavu celá soustava po třech letech nepoužívání, zda by nebylo dobré celý systém vypustit (u kotle) ... pak tam spodem do kotle nahnat prudce vodu tak do poloviny soustavy ... expanskou nalít Inhikor, nebo co se dneska používá ... a doplnit soustavu vodou až do naplnění otevřené expansky.

Nejlépe by bylo, kdyby u všech radiátorů byly otevřeny odvdušňovací ventily s dozorem, který bude sledovat vyfukováníí vzduchu a včas uzavře odvzdušňovák ... a nebo při té příležitosti vyměnit i ventily ... teď bude pár dní ještě teplo :)

hodnocení

Dekuji za odpoved,porad doufam ze se jednalo o odvzdusnovaky a ne tyto sroubky.Mate na mysli,jestli to dobre chapu,reknu to laicky,ze ty ventily na povolovani tepla,jsou vlastne temito sroubky vlastne,zajisteny,aby nedoslo k natoceni ventilu kam nechceme?Ja vim ze to rikam strasne neodborne,ale ono kdyz to clovek nikdy uvnitr ten mechanismus nevidel,tak si tezko predstavi.Asi se tady vetsina panu i pobavi o moji neobratnosti v technickych zalezitostech.Nechame to opravdu na topenarich.Jsem ze Semilskeho okresu.jeste se zeptam,jezdival k nam dobry instalater,nekdy delaji i topenarinu,nebo je to soucast oboru.Ja mu zase honem nechci volat,kdyz oprava bude mozna z fin.duvodu pozdeji,nastesti topime i kamny.tak jestli mam shanet jinde.Takhle kdyz jsem koukala na net,tak prave tyhle 2 obory tam byly vetsinou dohromady,ze provadeji.Dekuji

troja*

... zde není nic k smíchu. Pokud by se Vám podařilo dodat nějaké foto výpustného ventilu u kotle, samotného mosazného ventilu u topení, odvzdušňováků, zase by bylo možné trochu postoupit dále v rozebírání, příp. opravě ... na Semilsko nepomůžu, což je patrné z mého nicku ... Ahojas Troja (ale ta v Praze)

kjanik112*
hodnocení

0x

Ne paní, nikdo se Vám nesmál, je jasné, že každý rozumí něčemu jinému, nikdo nemůže vědět všechno. Řemeslníci jsou různí, každý se zaměřuje na něco jiného. Já na první místo kladu pohodlnost obsluhy-aby topení bylo maximálně vlídné k uživateli. Pak je kilometr nic a teprve pak se věnuji samotnému topení. A jde to udělat maximálně pohodlné, a ani to není o moc dražší. Nosit vodu na půdu do expanzky- to je teda velmi nepohodlné.

hodnocení

J.j.ja vim,jen jsem zertovala a smala pri predstave kdyby se nekdo takovy nasel.Fotky dolozit mi nejdou.Ale nevadi,ja uz to opravdu necham na topenari.No expanzku mame nad kotlem u stropu a muze se nalevat hadickou z pudy.Je to stare zarizeni,nejlepsi by bylo predelat cely dum,nebo postavit novy,ale vite jak.

troja*

... předělat, přestavět i to jde a pak už bude klid ... ale možná, že bude stačit málo, zejména pokud je v blízkosti kotle přívod vody ...

Opatrně uvolnit výpustný ventil kotle, který je zřejmě na páčku se čtyřhranem. Takový ventil mívá ze spodu matičku, která se povolí jen kousek a ventil se oťuká, případně se na něj klepne ze spoda (ale matička tam musí být, jinak by se zničil závit) ... ventil má obvykle emezené čtvrt otáčení s kolíčkem v jakési dráze - výseku, viditelné shora ... pokud tam není standardní zahradní, vodovodní s kolečkem ...

P.S. Nenadávejte mmi, že ještě píši, když už to necháte na topenáře

Ahojas Troja

hodnocení

Nee,v pohode,jsem rana mze se neco dozvim.Koukala jsem na kotel,je tam jakoby kohout,z takove hmoty zlutave .jeste za kohoetem na trubicce smerem ke kotli,je nahore takovy vystupek,jako nejaka pojistka,nebo mozna odvzdusnovaci zariteni,copak ja vim je tostary kotel,pocitam tak 30 let.kde vzit na novy a nekrast.jo,jo.Jeste ze mam kamna.

troja*

jj. tak to tedy může být skutečně ucpané kaly, pokud se v tom delší dobu, třeba i tři roky netopilo, voda necirkulovala ... je to jen o tom fouknout tam plným proudem od spodu vodu, zvířit kaly, vypustit a aspoň 2x opakovat.

Nyní se voda se v kotli ohřeje chce nahoru, ale studená spodem nepřitéká, voda se rozpíná topení začne bouchat ... a co takhle značka kotle by nebyla ... před 30 léty se hlavně používaly kotle Dakon, ale to asi by byl moc velký, takže menší s bílým plechovým pláštěm označení H a nějaké číslo a dalo se něm i "přiměřeně" vařit, hlavně udržovat stále teplou vodu v hrnci ...

ademehajat

hodnocení

Ja myslim ze to asi je Dakon,ale nevidim nikde znacku.Je to maly kotlik,tak 85 vysoky,sirka cca 40,hl,cca50cm.Je tmave zluty a predni dil sedy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]