Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dilatace jak ji připevnit (mirelon)

Od: kubinec® odpovědí: 5 změna:

jak mám připevnit dilatci(mirelon) mezi podlahou a zdí?

prošel jsem o víkendu tři hyperobchody se stavebninami a ve všech mi doporučili že "bohatě" stačí MIRELON 5 mm.

a jak mám postupovat? mám ho jen přiložit ke zdi a pak třeba rozlít bet. potěr nebo pokládat dlažbu?

díky za odpo

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucie27*
hodnocení

1x

My, když jsme si dělali plovoucí podlahu, tak jsme na stávající podlahu jen položili mirelon (také 5mm) a rovnou na něj dávali plovoučku.Není zapotřebí složité uchycení.

chabr*

Ale mirelon pod plovoučkou není dilatační spára:)Je to(spára procházející všemi podlažími, kromě základů) rozdělují objekt na menší celky. Tím předcházíme nepříznivým poruchám, které mohou vzniknout z objemových změn. Rozdělovacími spárami (spára probíhající celým objektem, i základem) dále oddělujeme i části stavby různě zatížené, různě vysoké, založené v nestejných podmínkách nebo v různých hloubkách.

max vzdálenosti:

Určuje norma a to následovně:

pro skeletové ŽB konstrukce je to po 30 až 45 metrech

u konstrukcích z prostého betonu je to max. po 10 metrech

pokud není objekt chráněn tepelnou izolací, zkracují se tyto vzdálenosti o 10 až 15 metrů

Šířka dilatační spáry závisí na délce dilatačního oddílu, na prostředí a na teplotě. Běžně se pohybuje mezi 5 až 10 mm. Užší dilatační spáry vyplňujeme zpravidla několika vrstvami asfaltové lepenky. Širší zaplníme pružným materiálem, který z venku opatříme ocelovým pásky, dřevěnou nebo umělohmotnou lištou. U střechy znamená dilatační spára přerušení vodotěsné izolace, proto je třeba dávat velkou pozornost řešení detailů.

Dilatační spáru můžeme provést jako zdvojení nosné konstrukce, vloženým polem, oboustranným vykonzolováním, kloubovým uložením apod.*placni*

Lucie, Kubinec se ptal na dilataci, to je kolem stěn. Vy jste asi špatně pochopila a napsala co se dává pod plovoučku.

hodnocení

0x

oboustranou páskou. osobně používám na dilataci Eps 70 Z 1 cm a oboustranku na malých čtverečkách (1-2ks)

chabr*
hodnocení

0x

Ahoj můžeš ji klidně přitlouct lepeňákama tzn.hřebíčkama ale pod úroveň buď hotového betonu protožepak se mirelon přečnívající odřezává a nebo pokud tam přijdou pak sokly tak ti nebude vadit porušená omítka a můžeš ho přitlouct v úrovni soklů*placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]