Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké oběhové čerpadlo?

Od: 123mirek® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, doma topíme v kotli na tuhá paliva. Letitým problémem je, že jeden raiátor málo hřeje a dlouho trvá, než začne vůbec hřát. Už mě to dost štve a rozhodl jsem se pro oběhové čerpadlo. Na trhu je však celá řada čerpadel a já nevím podle čeho vybírat. Jaké čerpadlo tedy koupit? A co se stane, pokud topím a zrovna náhodou vypnou elektriku. Nepřetopím?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

co takto si to zatím s tím čerpadlem rozmyslet a zkusit to jinak?

třeba: ostatním radiátorům trochu přiškrtím ventily... změnilo se něco u toho jednoho? zavřu všechny ventily kromě toho problematického... topí samotížně? je na společné větvi na konci nebo na samostatné? má dostatečný výškový rozdíl nad kotlem? je dostatečný průřez trubek od kotle k tomu radiátoru? není zanesená trubka sajrajtem? ventil je dobře nastavený?

dejte sem třeba rukou náčrtek a popis, výšky, vzdálenosti a pod. ať se dá udělat představa, co by to mohlo být ...

když vypnou elektriku, čerpadlo se zastaví... jsou sice taková, přes která proudí voda i samotížně, ale určitě to trochu přiškrtí a teplota v kotli stoupne... zvýší se sice vztlak a zrychlí cirkulace, ale záleží na výkonu kotle a množství radiátorů... byl projekt, počítal to někdo? vyreguloval někdo celý systém?

koupíte čerpadlo a bude to stejné... co potom?

doplněno 23.10.11 12:30:

zřejmě není systém vyregulovaný... dejte se do toho, opatrně škrťte ostatní radiátory, aby ještě topily a topil i ten problematický... třeba si s tím pohrát a vyzkoušet více variant, a potom, až budete spokojený, buď dejte dolu z ventilů ovládací páčky či kolečka, nebo spolubydlícím svažte ruce, aby je do toho necpali. Zase to rozladí...

ideální by bylo nastavit systém pomocí průtoků ve ventilech, a potom se dá ten případně zavřený ventil otevřít a systém zůstane vyregulovaný...ale to chce zkušenosti nebo dobrého topenáře...

hodnocení

Když přiškrtím ostatní ventily, radiátor topí. Radiátor je na konci samostatné větve. Pak už je jen otevřená expanzní nádoba. Všude jsou tlusté trubky, jenom k tomuto radiátoru vedou tenké. Kotel je dost silný, řekl bych až předimenzovaný. Topení je staré 35 let.

dobrak*
hodnocení

0x

Mám tří rychlostní čerpadlo za 1700kč a používám tu nejpomalejší (nejslabší) rychlost která žere cca 25w. To kdyby náhodou vypli proud (a už se mi to na asi 40minut stalo) jsem vyřešil tak že jsem koupil za 2000kč měnič proudu který mění 12v - na 220v .Starší ,ale ještě dobrou batérii jsem měl doma (72amh). Ten měnič,má i v sobě nabíječku,takže batérii udržuje pořád plně nabitou ,při vypnutém proudu jde proud s baterky a udržuje čerpadlo v chodu .Zkoušel jsem to asi 4hodiny a čerpadlo pořád běželo,myslím že to bude bezpečně stačit.

hodnocení

0x

já na konec koupil od grundfosu Alpha 2,jednak to žere uplně prd na max výkon 22W a na min otáčky jen 5 a dokonce jsem viděl i 3,jednak má čerpadlo funkci adap kdy si samo vyladí otáčky vudči prutoku v soustavě,což se hodí u termohlavic,a nevzniká hučení v potrubí,jinak jako zlohu jsem použil zložní zdroj NZ Uni od Ing ptáčka,šlape už 2 roky bez chybičky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]