Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhké vnitřní rohy zdiva

Od: rybar* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, zakoupil jsem s manželkou před časem cca 80 let starý dům na vesnici, jeho stáří se rovnalo i úpravám proti vlhkosti :) žádná fasáda, bez okapů, bez podříznutí, špatná střecha...prostě všechno špatně.

Nyní po rekonstrukci nemá problém s vlhkostí ze spodu, tzn. od spodních rohů, ani od podlah, ...ale poté co jsem tam dal plastová okna se mi v poslední místnosti v horních rozích a v ostatních místnostech na nevytápěných stěnách začala objěvovat vhlkost, hlavně rohy a pak i plíseň, nevím jestli to je plastovými okny a tím že málo větráme, ale když už jsem se zbavil vlhkosti v dolních rozích a po obvodu zdiva, rád bych se zbavil i té nové nahoře :)

Je to celkem problém protože máme doma malého synka a je mi jasné že to není úplně ideální pro zdraví...dům v současné době nemá žádnou fasádu, je to cihla, okapy jsou na něm cca 14 dní...Prosím poraďte mi...mám dům uzavřít zvenku polystyrenem, nebo jen nahodit po staru a vyštukovat, mám více větrat, nebo používat odčasné vysoušeče nebo odvlhčovače vzduchu?

Jak říkám problém je v horních rozích obvodvého zdiva...Děkuji za váš čas a ochotu. Jirka.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jvn®
hodnocení

0x

usazením plastových oken se zabránilo přirozené cirkulaci vzduchu ( již několikrát zde popisováno).

Vícekrát denně intenzivně větrat cca 5min, nechat otevřenou mikroventilaci, pohlcovače vlhkocti také nejsou od věci ( aspoň uvidíš jak hodně se vysráží vody), zapínat digestoř při vaření, nucené odvětrání ventilátorem v koupelně, ... .

Jaká je tlouštka zdiva? Materiál pouze cihla?

Uzavírat neprodyštně plášť budovy se problém ještě prohloubí, protože vlhkost ve zdi nemá kam unikat do venkovního prostoru a logicky prozazí směrem dovnitř.

Zkus navrtat tzv. luftníky. V rohu u stropu díra o průměru cca 45mm, s nepatrným sklonem směrem ven, aby případná sražená voda netekla zpět do místnosti, ale aby vzduch přirozeně cirkuloval.

Mě osobně pomohli luftníky, používání digestoře, ventilátor v koupelně, otevřeno na mikroventilaci a větrání ráno než jdeme do práce, po příchodu z práce a před spaním.

rybar*

Děkuju za odpověď, tloušťka zdiva je CCA 45 cm, pouze cihla plus kamenné základy. Odvlhčovače odvětrávání, mikroventilace a celkové větrání začnuprovozovat...jen si nejsem jistý tím polystyrénem...všechny odpovědi tady mi od vás připadají logickým řešením.

rv*
hodnocení

0x

V rozích kondenzuje vlhkost z interiéru, protože v rozích jsou tepelné mosty. Po pečlivém vnějším zteplení tyto odstraníte, zeď bude mít vpodstatě teplotu interiéru a vlhkost se na ní srážet nebude. Optimální zateplení (dostatečná tloušťka) přesune rosný bod do izolace, kde si s tím polystyrén poradí.

rybar*

Děkuju za odpověď, zkusím zjistit co s tím polystyrenem.

jabraka*
hodnocení

0x

Jirko,to zateplení tě asi nemine,ta investice je docela rychle vratná. Přes zimu zabránit vlhnutí rohů lze přitápěním a ventilátorem.

JABRAKA

rybar*

Děkuju, zkusím.

aaaab

návratnost - zatím letos provedené zateplení nepozoruji, 15 cm a před rokem za měsíc 90m3, letos za 14 dnů 45m3 plynu. Vždy jsem o zateplení pochyboval a zatím se mi to potvrzuje.

jabraka*
hodnocení

0x

My jsme vloni zateplili panelák,už při jarním vyúčtování spotřeby tepla se za rok ušetřilo i při zdražení tepla na 1 byt v průměru 9000 .-

Je pozoruhodné,že při venkovní teplotě -12 stC jsem nemusel vůbec otvírat v noci radiátory.Nastavení ventilů na st 2 vůbec neotevírá a teplota uvnitř bytu je stálá kolem 24 st C.Takže tady zateplení funguje zcela určitě.

JABRAKA

jarkacerna*
hodnocení

0x

Dobrý deň.

Odporúčam zatepliť cca 20 cm EPS. Záleží aj od toho, kde ste osadili okná (aby neboli "utopené"), keďže celková hrúbka steny už bude veľká. Týmto sa Vám podstatne zvýši povrchová teplota steny a ku kondenzácii nebude dochádzať. Čo sa týka prestupu pary cez stenu nezateplenú a zateplenú s polystyrénom, je tam rozdiel možno 2%. Vyprodukovanú paru treba odvádzať vetraním, nespoliehať sa na steny. Doteraz to nekontrolovateľne robili netesné okná. Neviem, v akej fáze prestavby (perestrojky) ste, ale nebolo by od veci urobiť jednoduché vetranie - aspoň pomocou časovo spínaného odťahového ventilátora v kúpeľni (alebo môže byť spínaný pomocou čidiel vlhkosti, CO2... medze sa nekladú - je to o cene). Alebo za 15.000 Kč zbuchnúť jednoduché vetranie so spätným získavaním tepla. Tam by bolo treba v izolácii povaly alebo v podhľade viesť zopár vetracích rúr + rekup. jednotka.

Takisto treba zatepliť strop vlnou - cca 40 cm. Najlepšie by bolo, keby sa podarilo tepelný most v horných rohoch eliminovať úplne - spojením fasádnej a stropnej izolácie.

Jarka

hodnocení

0x

rybáři, dostane se Vám mnoho rad, bude jen na Vás čemu a komu uvěříte. Jeětě se nestalo, pokud bylo provedeno zateplení správně, aby investor neušetřil nebo měl problém s plísní. Vámi obávané uzavření stěny polytyrenem je zbytečné, to může ze zkušenosti doložit paní Jarka. Je to šikula a znalá.

Vy máte problém, že povrchová teplota stěny je pod hranicí rosného bodu. Proto se barák potí. Je třeba ještě zjistit hodnotu vlhkosti v bytě. Kdo má kontaktní teploměr, lehce změří povrchovou teplotu konkrétního zdiva.

Laiky se to dá nepřesně změřit, že vezmete pokojový teploměr, umístíte ho na stěnu a zastelete polštářem, dekou a podobně. Po několka hodinách zkontrolujete teplotu. Pak zjistíte, že je dům třeba zateplit kvalitně na stěnách i stropě.

Správně to nastínila Jarka i Jabraka, jen dodám, kvalitně zateplit

Pro Jarouška :) a ostatní, zateplit i strop... jako když si vezmete péřovou bundu a půjdete v kratasech a bez kulicha na mríz... stejně bude zima...

Jardo, zdravím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]