Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
před měsícem sem se nastěhoval do nového bytu ve 3 podlaží z 5(je zde 50 bytů-už jsem urgoval, aby si každý topení odzvdušnil a po vlně nevolí mi včera konečně řekli ,že to mají odvzdušněné,ale že si myslí, že to stejně nepomůže,že už tady bydlí 16 let a že si taky zvykli), před dvěmi týdny nám začali topit a od té doby jsem se pořádně nevyspal. Radiátory hučí, ikdyž jsou vypnuté,stopačky hučí a v noci se nedá pořádně spát. V bytě jsou dvoje stoupačky, jedny nehučí vůbec a druhé hučí, že se to nedá vydržet. Radiátory jsou odvzdušněné-okamžitě teče voda. Co s tím? Poraďte prosím.
Hlavice na radiátoru jsou Heimeier WK, ptal sem se i domovnice,která by měla zajistit nějakého "odborníka" na snížení otáček na čerpadle, ale stále čekám. Už víc nevím co mám dělat. Co třeba nějaké zvukové těsnění na potrubí,nemá s tím někdo nějaké zkušenosti?
To co popisujete bude tedy hydraulický hluk, vznikající prouděním vody v potrubí...zřejmě za vysoké rychlosti.
Teoreticky ho sice lze změnšit snížením otáček oběhového čerpadla, ale s tím rizikem, že pak nemusí topit zdaleka všechny tělesa.
To je problém, který je potřeba řešit komplexněji...v případě nutnosti pak osadit na paty stoupaček vyvažovací ventily, ev.provést nový výpočet soustavy a kompletní zaregulování.
Další možnost je prostě topení na noc vypínat, což koneckonců dělá dost bytových domů.
díky za Vaši odpověď,
nejdřív asi zkusím to snížení otáček, protože když třeba zapnu topení, tak se hluk ještě zintenzivní(minimálně 2x). Spíš mi nejde do hlavy, proč je to v jedné stopačce OK(co je v předsíni), bez jakéhokoliv hluku a ta co je v ložnici hučí. Už jsem přemýšlel i o tom, že stoupačky zadělám sádrokartonem a nějakým způsobem zaizoluju.
Někde sem se i dočetl, že termostaické hlavice propouští i po zavření a mají po oddělání hlavice nějakou další regulaci...
Vypnuté topení na noc by mi nevadilo, akorát si nejsem jistý jestli by to vyhovovalo všem a jak by se vypínání realizovalo?
Jeto přesně jak radí p.martincakl to se musí řešit kompletně celá otopná soustava,a to že by jste si zaizoloval stoupačky je jenom zbytečná investice bez valného účinku. Vše začalo zřejmně výměnou původních ventilů za termostatické a možná výměnou čerpadla na patě domu, nebo ve strojovně za výkonější.Vaše situace není neřešitelná obraťte se na projektanta v oboru vytápění,nebo se domluvte s p.martincaklem
Kdyby se používaly větší průměry potrubí jako kdysi, problém by nebyl. Když vidím ty dnešní průměry trubiček-není pak divu, že se musí používat výkonných, ale bohužel i hlučných čerpadel. Pomůže asi 20 cm potrubí vyjmout a dát gumovou hadici. Ovšem hadici kvalitní, opravdu gumovou s vnitřní textilní výztuhou, ne nějaký plastový šmejd.
V čem to bude lepší¨?nechápu význam této gumové hadice.Mohl byste mi to prosím víc objasnit?
jjj, kdysi se dával kousek gumové trubky před a za čerpadlo, stažené motex páskou a pod čerpadlo se dávala kozička s gumovou podložkou, čerpadlo se propojovalo uzemňovacím kabelem s potrubím, nebo kotlem. Dnes jsou čerpadla tichá, někdy jemně vrčí houpavým zvukem, což se stane, když náhodou koupíte čerpadlo, které někde dlouho leželo, nebo není správně naosené. I tak vydrží místo deseti let možná jen devět
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.